‘Nieuwe golf aan betalingsachterstanden dreigt’

dollarBij Amerikanen die gedurende de huizenbubbel krediet hebben ontvangen met hun huis als onderpand stijgt het aantal betalingsachterstanden. Het sterk stijgende aantal betalingsachterstanden in 2006-2007 was een belangrijke factor in het ontstaan van de Kredietcrisis en nu dreigt een soortgelijke situatie te ontstaan.

Leningen aflossen

De leningen vormen een probleem, omdat een toenemend aantal binnenkort moet beginnen met de afbetaling van de hoofdsom samen met de rente die ze al gedurende de looptijd moesten betalen. Het betreft vooral leningen die voor 10 jaar aflossingsvrij zijn geweest. Meer dan 40 procent van de uitstaande leningen met het huis als onderpand zal de komende vier jaar moeten beginnen met aflossen. In totaal gaat het om leningen ter waarde van 221 miljard dollar.

Hypotheeklasten

Voor de gewone consument betekent dit dat hun maandelijkse hypotheeklast kan verdrievoudigen. Het zijn vooral subprime leningen geweest die voor deze constructie hebben gekozen. Deze hypotheeklasten kunnen de komende vier jaar nog verder stijgen als de Federal Reserve de rente gaat verhogen.  Er zijn natuurlijk scenario’s waarbij dit goed uit kan pakken. De Amerikaanse groei kan behoorlijk toenemen waardoor huizenprijzen verder stijgen. Huizenbezitters zouden dan hun lening gemakkelijker kunnen herfinancieren of leningen zouden afbetaald kunnen worden doordat het huis wordt verkocht.

Hogere rente kan voor problemen zorgen

Toch ligt de aanleiding van de kredietcrisis nog vers in het geheugen toen een serie renteverhogingen van de Fed in 2006 de hypotheeklasten van veel subprime leningen behoorlijk deed stijgen. Veel van hen hadden hypotheken met flexibele rentes en hadden net als de bovenstaande constructie een aflossingsvrije periode. De Fed zal bij het besluit om de rente te verhogen dit probleem waarschijnlijk serieuzer in acht nemen dan ze in 2006 deden.

12 reacties

  1. Nee Marcel,
   Blijkbaar ben je nieuw hier.
   Allereerst welkom en lees je gerust in, de komende weken.
   Obama, Rutte, Cameron zijn allemaal poppetjes.
   Noem hen ‘lame ducks’.
   Putin is een ander geval, hij is ‘de facto’ een dictator.
   USA is ‘de facto’ ook een dictatuur namelijk die van het grote geld.
   Dan noem je Obama maar is het benoemen van de eerste de beste gedachte maar niet hetgeen al decennia op de achtergrond speelt.
   Het geld is op, lang leven de elite!

   1. @ Moerstaal ik snap natuurlijk dat Obama bestuurd wordt door de rijke elite en ook president is door hun gekozen [trekpop] maar hetzelfde spel word over en over gespeeld maar na over en over komt inderdaad nu is het uit .Ze zullen er wel weer een oorlogje ingooien lekker makkelijk toch zo is het al vaker gedaan .ik heb mij ingedekt met edel [al lang geleden]mvg Marcel

    1. Ik heb mij ingedekt door alles in dat HOL-land te verkopen en tevens niemand meer iets te betalen. Daarna ben ik voorgoed de plas overgestoken.
     Ik heb een huisje in een achterbuurt van Rio en nog een huisje voor schoonmama in de Amazone.
     Heel veilig want juist in deze wijk gebeurd niks.
     Rottigheid is in de stedelijke centra en een gevaar voor de rijken of revaliserende bendes.
     Er vallen weleens doden in mijn wijk maar ik doe niet in drugs en maak met niemand ruzie dus ja, de mannen zijn schaars…
     Ik betaal geen electra, geen water en zelfs geen belasting.
     Ik besta niet. Vandaag voor het eerst een postbode gezien. Zelfs die wisten mij tot voor kort niet te vinden. Hij zag kans het modderpad op te komen met zijn motor en zelfs door de blubber mijn terrein op.
     Ik ben momenteel van alles aan het aanplanten.
     Als de pleurig uitbreekt hebben wij meer kans dan in die keurig georganiseerde slaappaleizen van jullie.
     Maar ja, steevast steekt cognitieve dissonantie de kop weer op als ik de vinger op de zere plek leg.
     Jullie systeem drijft behalve op geld ook nog eens op olie en op goede manieren. Als het ponzi systeem stopt dan stopt alles en kunnen de meesten van jullie nergens op terug vallen.
     Ik heb met de buren een eigen waterbron en morgen komt er iemand om eigen electra te bespreken. Zonnepalen en of een op alkohol lopende generator…
     Ik wil binnen een jaar zover zijn dat ik kan stellen geen enkel gebitsmuntje nodig te hebben en zelfs geen PM.
     Eten, schoon water en veiligheid…
     Er komt hier een enorme muur van een meter dik van natuursteen.
     De plaatstelijke analfabete en tandenloze steenhouwer heeft alle keien op mijn terrein keurig verwerkt tot vierkante blokken graniet.
     Toen ik hem betaalde wist hij niet eens wat een handtekening was. Ik vroeg om zijn naam onder het bedrag te vermelden. Die kon hij met moeite overnemen van zijn ID kaart. 😀
     Dan komt er nog een metalen hek en veel prikkeldraad.
     Dan nog een aantal flinke honden en nog wat wapens erbij en vooral veel munitie.
     Als ik het niet nodig heb dan heb ik evengoed rustig geslapen.
     Daar gaat het om, zo leuk zo oud mogelijk worden.
     De rest is ruis, opgelegd door de elite om hen rijker te maken en in hun kielzog alle zombie wannabees waarmee je moet concurreren…
     Denk over die laatste zin maar eens na!

     Groetjes uit Rio!

     1. Man ik heb respect voor jou ,ik ken een medeblogger op een andere site en die heeft deze stap ook gemaakt naar Azie .Ik zou het niet kunnen maar spreek wel mijn diepe bewondering uit. Bedankt voor jou reactie met zeer vriendelijke groet Marcel

     2. Een muur van een meter dik natuursteen , een metalen hek en prikkeldraad , honden erbij en wapens schietklaar op tafel..
      Tis maar net wat je gelukkig maakt..

 1. De (kort)lopende rente tot 10 jaar zal de komende jaren op een zeer laag niveau blijven. Amerika moet wel, anders gaan ze per direct failliet. Als het moet koopt de FED iedere staatslening en (slechte) hypotheek op met de creatie van geld.Dat er in de toekomst hyperinflatie komt, zal hen op dit moment een zorg zijn.

  1. “No currency is a neutral facilitator of exchange”

   Daar begint het mee. Enneh, daar eindigt het, geheel toevallig, ook mee.

   1. “Local economic development can be facilitated by Designer Currencies but only if gaps in local supply are identified and addressed as a priority. ”

    Afijn… denk er eens over na biflaten. En houd de euro in het achterhoofd, met de corporatisten hijgend in je nek. Ik ga pitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: