‘Nieuwe golf aan betalingsachterstanden dreigt’

12

dollarBij Amerikanen die gedurende de huizenbubbel krediet hebben ontvangen met hun huis als onderpand stijgt het aantal betalingsachterstanden. Het sterk stijgende aantal betalingsachterstanden in 2006-2007 was een belangrijke factor in het ontstaan van de Kredietcrisis en nu dreigt een soortgelijke situatie te ontstaan.

Leningen aflossen

De leningen vormen een probleem, omdat een toenemend aantal binnenkort moet beginnen met de afbetaling van de hoofdsom samen met de rente die ze al gedurende de looptijd moesten betalen. Het betreft vooral leningen die voor 10 jaar aflossingsvrij zijn geweest. Meer dan 40 procent van de uitstaande leningen met het huis als onderpand zal de komende vier jaar moeten beginnen met aflossen. In totaal gaat het om leningen ter waarde van 221 miljard dollar.

Hypotheeklasten

Voor de gewone consument betekent dit dat hun maandelijkse hypotheeklast kan verdrievoudigen. Het zijn vooral subprime leningen geweest die voor deze constructie hebben gekozen. Deze hypotheeklasten kunnen de komende vier jaar nog verder stijgen als de Federal Reserve de rente gaat verhogen.  Er zijn natuurlijk scenario’s waarbij dit goed uit kan pakken. De Amerikaanse groei kan behoorlijk toenemen waardoor huizenprijzen verder stijgen. Huizenbezitters zouden dan hun lening gemakkelijker kunnen herfinancieren of leningen zouden afbetaald kunnen worden doordat het huis wordt verkocht.

Hogere rente kan voor problemen zorgen

Toch ligt de aanleiding van de kredietcrisis nog vers in het geheugen toen een serie renteverhogingen van de Fed in 2006 de hypotheeklasten van veel subprime leningen behoorlijk deed stijgen. Veel van hen hadden hypotheken met flexibele rentes en hadden net als de bovenstaande constructie een aflossingsvrije periode. De Fed zal bij het besluit om de rente te verhogen dit probleem waarschijnlijk serieuzer in acht nemen dan ze in 2006 deden.