Nieuwe Griekse schuldsanering onvermijdbaar

1

Het wordt voor Griekenland het steeds moeilijker de gestelde doelen te bereiken, terwijl de protesten toenemen. Inmiddels gaan steeds meer stemmen op om Athene door een tweede ronde van schuldsanering te helpen om de financiën alsnog op orde te krijgen. Terwijl vorige week de FTDeutschland al berichtte dat een verdere schuldverlichting mogelijk zal plaats vinden is dat mogelijk niet het enige probleem wat het land te wachten staat. Want terwijl eerder werd beweerd dat het Griekse begrotingstekort op 12,5 miljard euro uit zou komen, zijn er inmiddels al hele andere berichten bekend. Volgens een andere Duitse krant, der Spiegel, is het Griekse tekort geen €12,5 miljard, maar €20 miljard. Een nieuwe schuldensanering of een derde reddingspakket zal dan ook de laatste mogelijkheid zijn om Griekenland op de rails te houden.

Volgens anonieme “eurozone” bronnen, is men vooral gefocust op de bilaterale leningen die onder het eerste reddingspakket zijn verstrekt tussen mei 2010 en het einde van 2011 ter waarde van €53 miljard. “Daar gaat de discussie over”, aldus een hooggeplaatste official tegenover het FTD. Niet alleen door eurozone officials wordt echter over een reddingspakket gesproken. “Op het einde zullen we een nieuwe schuldensanering voor Griekenland zien, waarin alle crediteuren plaats zullen hebben”, aldus Martin Blessing, hoofd van Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland.

Op dit moment is Athene nog bezig met nieuwe bezuinigingsmaatregelen ter waarde van €11,5 miljard die moeten plaatsvinden in 2012 en 2013. Pas indien deze maatregelen worden goedgekeurd door het Troika, zullen de tranches uitbetaald worden aan Griekenland. Echter lopen de onderhandelingen over de bezuinigingsmaatregelen erg moeizaam en is er zelfs sprake van dat echte beslissingen over de Griekse situatie wordt uitgesteld tot na de Amerikaanse verkiezingen op 6 november.

Heikel punt blijft echter dat noch de ECB noch het IMF weigert mee te werken aan een schuldsanering. Beiden zijn goed voor een derde van de €330 miljard aan Griekse schuld. Hiermee komt de last weer bij de andere leden van de eurozone te liggen en overige private partijen, aldus FTD. In maart van dit jaar kregen de Grieken al voor in totaal €100 miljard aan schuldenverlichting via een zogenaamde bond swap. In die transactie werden oude obligaties ingeruild tegen nieuwe obligaties met een langere looptijd en een lagere nominale waarde. Een ding is zeker: Met de huidige situatie onveranderd, kan Griekenland in ieder geval niet meer lang blijven doormodderen.

UPDATE: Via de Griekse website ekathrimini.com kwam het nieuws binnen dat naast de beroerde staatsfinanciën de bankensector een nieuwe klap krijgt te verwerken. Het totaal aan ‘slechte’ Griekse leningen heeft een nieuw record van 57 miljard euro bereikt. Dit is 25% van alle uitstaande leningen die de bankensector heeft uitstaan. Met een op de vier leningen niet uitbetaald in drie maanden zal de bankensector nog verder in de problemen komen, wat zal leiden tot hogere kapitaalbenodigdheden die de staatsfinanciën nog verder zullen verslechteren.