Nieuwe Griekse schuldsanering onvermijdbaar

1

Het wordt voor Griekenland het steeds moeilijker de gestelde doelen te bereiken, terwijl de protesten toenemen. Inmiddels gaan steeds meer stemmen op om Athene door een tweede ronde van schuldsanering te helpen om de financiën alsnog op orde te krijgen. Terwijl vorige week de FTDeutschland al berichtte dat een verdere schuldverlichting mogelijk zal plaats vinden is dat mogelijk niet het enige probleem wat het land te wachten staat. Want terwijl eerder werd beweerd dat het Griekse begrotingstekort op 12,5 miljard euro uit zou komen, zijn er inmiddels al hele andere berichten bekend. Volgens een andere Duitse krant, der Spiegel, is het Griekse tekort geen €12,5 miljard, maar €20 miljard. Een nieuwe schuldensanering of een derde reddingspakket zal dan ook de laatste mogelijkheid zijn om Griekenland op de rails te houden.

Volgens anonieme “eurozone” bronnen, is men vooral gefocust op de bilaterale leningen die onder het eerste reddingspakket zijn verstrekt tussen mei 2010 en het einde van 2011 ter waarde van €53 miljard. “Daar gaat de discussie over”, aldus een hooggeplaatste official tegenover het FTD. Niet alleen door eurozone officials wordt echter over een reddingspakket gesproken. “Op het einde zullen we een nieuwe schuldensanering voor Griekenland zien, waarin alle crediteuren plaats zullen hebben”, aldus Martin Blessing, hoofd van Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland.

Op dit moment is Athene nog bezig met nieuwe bezuinigingsmaatregelen ter waarde van €11,5 miljard die moeten plaatsvinden in 2012 en 2013. Pas indien deze maatregelen worden goedgekeurd door het Troika, zullen de tranches uitbetaald worden aan Griekenland. Echter lopen de onderhandelingen over de bezuinigingsmaatregelen erg moeizaam en is er zelfs sprake van dat echte beslissingen over de Griekse situatie wordt uitgesteld tot na de Amerikaanse verkiezingen op 6 november.

Heikel punt blijft echter dat noch de ECB noch het IMF weigert mee te werken aan een schuldsanering. Beiden zijn goed voor een derde van de €330 miljard aan Griekse schuld. Hiermee komt de last weer bij de andere leden van de eurozone te liggen en overige private partijen, aldus FTD. In maart van dit jaar kregen de Grieken al voor in totaal €100 miljard aan schuldenverlichting via een zogenaamde bond swap. In die transactie werden oude obligaties ingeruild tegen nieuwe obligaties met een langere looptijd en een lagere nominale waarde. Een ding is zeker: Met de huidige situatie onveranderd, kan Griekenland in ieder geval niet meer lang blijven doormodderen.

UPDATE: Via de Griekse website ekathrimini.com kwam het nieuws binnen dat naast de beroerde staatsfinanciën de bankensector een nieuwe klap krijgt te verwerken. Het totaal aan ‘slechte’ Griekse leningen heeft een nieuw record van 57 miljard euro bereikt. Dit is 25% van alle uitstaande leningen die de bankensector heeft uitstaan. Met een op de vier leningen niet uitbetaald in drie maanden zal de bankensector nog verder in de problemen komen, wat zal leiden tot hogere kapitaalbenodigdheden die de staatsfinanciën nog verder zullen verslechteren.

1 REACTIE

 1. Natuurlijk heeft Griekenland weer een shot nodig en natuurlijk zal dat straks ook niet voldoende zijn en moet er nog meer kwijtgescholden worden.
  Ik heb de hoop allang opgegeven dat er open kaart gespeeld wordt met het volk. Het elitaire tuig is alleen in ons geld geinteresseerd, onze mening doet er niet meer toe.
  Schijnheilig, zijn al die politici die het hebben over te ingewikkelde bancaire producten. “Dat moet niet meer kunnen, als je niet in drie zinnen kunnen uitleggen hoe het product in elkaar steekt deugt het niet”.
  En ondertussen steken ze al hun energie in het bedenken van ingewikkelde constructies om honderden miljarden van Duitse en Nederlanders belastingbetalers door te sluizen naar het Zuiden teneinde de Euro te redden.
  Want dat behoort elke weldenkende burger nu wel te begrijpen, ze zullen in de toekomst nog een veelvoud nodig hebben van wat ons inmiddels op ondemocratische wijze is ontfutseld.
  Dit gaat, wat de elite betreft, nog jaren zo door totdat de welvaart in de EU voldoende geegaliseerd is zodat de euro het kan overleven.
  En ik zeg het nog maar eens: er gaat NOOIT maar dan ook NOOIT een boete opgelegd worden. Zijn er nog lieden die daar serieus in geloven?
  Het is slechts de bedoeling het klootjes volk in de waan te laten dat er op een verantwoorde en degelijke manier met hun centjes wordt omgesprongen. Allemaal onderdeel van het grote spel der misleiding, conform de protocollen der Khazaren.
  Er zit echt een hele kwaadaardige opzet achter. Het is de bedoeling dat de burger er echt niets meer van snapt, net als met die bancaire producten, en het uiteindelijk opgeeft het nog te volgen. Volgens mij weet op dit moment bijna niemand hoeveel geld van de burgers er is besteed aan zinloze leningen, tegen welke voorwaarden en hoeveel er kwijtgesholden is, wat de spelregels zijn, hoe het spel gespeeld wordt, wie de belangrijkste spelers zijn enz.
  Het spelletje dat de elite met het volk speelt bevat drie belangrijke componenten.

  1. Vergiftig het volk met euro-propangada.

  2. Houdt het volk dom, controleer de media, niet alleen voor
  propgandadoeleinden maar ook om het volk bezig te houden
  met de meest stompzinnige, debiele, vulgaire, overbodige
  programma’s die je kunt bedenken. Budgetten hiertoe zijn
  onbeperkt, want een zeer strategisch wapen in de strijd tegen
  het volk.

  3. Maak het voor het volk onbegrijpelijk wat er met hun geld
  gebeurt. Dat zal niet meer zo moeilijk zijn. Het volk is immers
  druk bezig met allerlei vormen van dom en plat vermaak en
  allang te afgestompt om het nog te willen volgen.

  Zoals vaker gezegd, kan het heel goed zijn dat het tuig zijn hand overspeelt en dat het Griekse en Spaanse volk, door het meedogenloze beleid, geen uitweg meer ziet en denkt: ok, wij tenonder? Dan ‘jullie’ ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.