Nieuwe spanningen rondom HEMA: is winkelketen net als KLM cruciaal?

Het blijft een spannend verhaal rondom het voortbestaan van warenhuis de HEMA. Al heel lang zijn er onderhandelingen gaande om de winkelketen overeind te houden. Het zou een schande zijn dat opnieuw een warenhuis uit de winkelstraat zou verdwijnen, althans zo is de mening van het winkelend publiek dat graag even de HEMA aandoet. Is het niet voor een bakkie leut of een smakelijk broodje, dan is het wel voor een slip of het heerlijke gebak.

Gezellig winkelen taboe

Het feit dat weer een winkelketen zou kunnen verdwijnen uit de gezellige binnensteden verontrust niet alleen de andere winkeliers in de stad maar ook de horeca. Het verdwijnen van de winkels uit de stadscentra is uitermate schadelijk voor de cafeetjes, de bistrootjes, terrasjes, de ijssalons en de snackbars. Bij een daling van het winkelend publiek door het online shoppen daalt ook de omzet in de horeca. Winkelen en terrasje pakken is aan elkaar verbonden. Winkeliers hebben al jarenlang last van dalende omzetten door het gemak waarmee we online de onderbroeken bestellen.

Tussenpersoon

Mijn adres is een “per adres” geworden doordat de koeriers weten dat wij overdag meestal thuis zijn. Stopt er een busje bij het huis van onze buren dan loop ik alvast naar de voordeur in de veronderstelling dat de buren niet thuis zijn en in de wetenschap dat de koerier grote haast heeft. Met een glimlach geeft hij het zoveelste pakje af met dank voor mijn snelle reactie. Vlak voor de kerstdagen bel ik aan bij de buren een geef ik mijn kerstkaartje af. Net zoals de krantenbezorgers die dan hun fooi in ontvangst nemen krijg ik dan een fooi voor mijn inzet als tussenpersoon voor de pakjesbezorgers. Blij als een kind kom ik dan thuis vanwege het gevoel nog iets te kunnen betekenen in deze drukke consumptiemaatschappij waarin het online shoppen het winkelen in de stad verdringt.

Louche handel van het grootkapitaal

Bovenstaande gezegd hebbende vrees ik dat alle moeite die men momenteel onderneemt om de HEMA te behouden straks voor niets blijkt te zijn. Ik snap het wel, er spelen enorme belangen mee van investeerders die zich in de schulden steken voor de aankoop van een grote winkelketen die men na verloop van tijd weer van de hand doet. Geleden verliezen zorgen er voor dat er geen belastingafdracht hoeft te worden gedaan en de reorganisatie die men doorvoert verhoogt dan de waarde van de winkelketen waardoor het aantrekkelijk is om deze weer door te verkopen aan een nieuwe investeerder. Het is de louche handel van het grootkapitaal. Deze week werd bekend dat het consortium van Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom nog geen akkoord heeft bereikt met de banken om de financiering voor de overname van Hema rond te krijgen. De geruchten doen nu de ronde dat een eventuele staatsgarantie van 300 miljoen uitkomst zou kunnen/moeten bieden.

Vitaal belang

Aha, denk ik dan, weer een bedrijf dat net als de KLM onmisbaar is in onze samenleving. Behalve de luchtvaart is ook winkelen een onmisbare behoefte in onze consumptiemaatschappij, dus van fundamenteel belang. Maar is dat zo?Als winkelen grotendeels wordt vervangen door onlineshoppen dan kan ik toch mijn onderbroeken met een paar muisklikken bestellen, de broodjes thuis smeren, de koffie zelf zetten, en de bestellingen voor de buren nog vaker doorgeven omdat ik niet meer naar de stad hoef. Het is maar hoe je het bekijkt. Maar nu de discussie. Moet onze minister van Financiën, die Blokkeerfries, weer diep in de buidel tasten om een essentieel bedrijf te injecteren met ons belastinggeld? Ik zie de volgende klant zich al weer aandienen. Even kijken, welke winkelketens hebben we nog meer die in een noodzakelijke behoefte voorzien. Ik ga ze maar niet opsommen. Ze melden zich vanzelf wel aan als blijkt dat Wopke Hoekstra opnieuw met pepernoten gaat strooien. Sinterklaas heeft een grote zak, dat is bekend.

Extra collecte

De begrijpende lezer voelt de ondertoon in deze column wel aan. Niet nog eens met geld smijten in een bodemloze put. KLM is einde verhaal sinds Air-France als grote broer de dienst uitmaakt en voor de HEMA geldt helaas hetzelfde. Het is grote broer Amazon en de andere ‘big brothers’ die ons meelokken naar hun assortiment. De HEMA mag straks achteraan sluiten in de rij van onlineshops. Mijn taart wil ik best thuis ontvangen net zoals de pizza’s en de snacks van de patatboer. In mijn tuin heb ik extra zitjes ingericht om gezellig als gastheer te kunnen optreden voor mijn buurtgenoten die niet meer naar de stad gaan voor een biertje op het terras. Als de helft van de horeca volgend jaar gesloten is dan vinden we geen gezelligheid meer in de stad. Ben ik even blij met mijn tuintje. Nog even dit terzijde, als onze minister van Financiën volgend jaar collecteert voor een extra bijdrage aan de lege schatkist, dan hoor ik geen bel wanneer ik in mijn tuintje zit.

GW

8 reacties

 1. Al jaren is het concern verliesgevend, waardoor ze van mij part failliet mogen. Al verwacht ik dat ook hetzelfde gaat gebeuren als KLM en enkele andere bedrijven. Wat vindt jij dat er moet gebeuren?

  1. Ik zou het persoonlijk heel vervelend vinden als de HEMA uit het straatbeeld zou verdwijnen. De tendens is nu eenmaal dat online-shoppen nog altijd toeneemt en dat daardoor de winkelstraten in de toekomst gaan veranderen. Het vervelende met de grote warenhuis ketens is dat ze een speelbal zijn geworden van het grootkapitaal. Dat grote consortiums, zoals de Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappijen zoals Parcom, deze ketens opkopen, een beetje verfraaien, concept aanpassen, reorganiseren en vervolgens doorverkopen. Zoals ik in mijn column al aangaf.

   Ik ben geen voorstander van staatssteun, niet voor de KLM en niet voor de HEMA. Waar leg je dan de grens. Heel veel bedrijven die momenteel verlies draaien zijn van vitaal belang. Bedrijven die het alleen redden met staatssteun zijn zombiebedrijven en mogen van mijn part failliet gaan. Helaas, tijden veranderen. Het klopt niet om onze belastingcenten nodeloos te verkwisten in onrendabele bedrijven. Het geld van de gemeenschap moet je investeren in Infrastructuur, Onderwijs, Zorg, Veiligheid en Justitie, Defensie, enzovoort.

   Dat momenteel het MKB tijdelijk wordt gestut via de NOW-regeling is een ander verhaal. Hier gaat het om de werkgelegenheid van heel veel werknemers die anders terecht komen bij de UWV.

  1. Lees deze uitleg van Daniël, de nieuwe eigenaar van Biflatie.nl :

   “Helaas zijn reacties van afgelopen paar maand verwijderd omdat we een upgrade hebben moeten doorvoeren aan de achterkant waar dit voor nodig was. Alles werkt nu weer goed gelukkig, het nadeel is dat dat daarom reacties van afgelopen maanden verwijderd zijn. Onze excuses hiervoor! Gelukkig werkt het nu weer goed.”

  2. Hoi Chris, Disqus wordt niet meer geüpdatet helaas. Wij hebben daarom van Disqus af moeten stappen, omdat dit consequenties heeft voor de veiligheid van de website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: