Nobelprijswinnaar: ‘Cryptomunten moeten verboden worden’/Onder professoren

0

Was het nu nog een Nobelprijswinnaar fysica of geneeskunde, die dergelijke onzin verkondigt, dan zouden we niet reageren als alternatieve media. Maar dit betreft professor Joseph Stiglitz, die de hoogste prijs voor economie ontving! Inderdaad, deze Amerikaan (1943) verdiende deze grootste onderscheiding in 2001. ‘He worries that they enable illicit activity by making money transactions less transparent,’ schrijft cnbc.com. Moet dat niet zijn ‘more’ transparent, meer doorzichtig? Toch niet, de geleerde heer bedoelt dat de anonimiteit van cryptomunten (die relatief is trouwens) illegale activiteiten in de hand werkt. Ach, ach, ach. Het is als alle messen in de wereld trachten te verbieden, omdat je buiten je boterham besmeren, er ook je buurman mee kunt kelen. Maar…Stiglitz, Stiglitz, is dat niet de man die ‘People, Power and Profits’ schreef? Bedoelde hij dan the People have no Power and the Profits go to the banks? Ik zeg maar wat hoor, het boek zelf heb ik nog niet ingezien.

Voorbehouden voor overheden

We moeten wel zeker weten dat we het over dezelfde Stiglitz hebben natuurlijk. Is dit de man die de neoliberale economie een mislukking noemde in 2019? Dezelfde dus die de trickle down economie eveneens als mislukt bestempelde, een maand of twee geleden? Toch? Dat is nochtans allemaal heel zinnig gesproken. Maar nu kraamt deze hooggestudeerde heer zo’n onzin uit? Zou hij…gedronken hebben? Ik zeg maar wat. Of enige geestverruimende (of geestverengende dan) middelen tot zich genomen? Ik doe maar een gok hé, anders kan ik het onmogelijk verklaren, toch? Maar vreemd genoeg is mister Joseph wel pro een CBDC, een central bank digital currency. Zit het misschien zo: crypto in de handen van de overheid is goed, maar crypto in de handen van de burgers is fout? Dat zou wel een heel vreemde redenering zijn, want het zijn net die overheden die van ons monetaire bestel zo’n potje hebben gemaakt Als u mij niet gelooft lees er dan Roland Baader van de Oostenrijkse School maar op na.

Wel/niet intelligent

Kijk en luister maar eens hoeveel zinnigs de professor voor de rest zoals uit. Ongelijkheid moet de wereld uit. Trump is niet geschikt als president. Over wat de volgende recessie zal inluiden, zoals het protectionisme van de VS. Enzoverder enzovoort. Allemaal getuigend van de hoogste mate van intelligentie. En toch, nog niet zo lang geleden, zo’n lapsus de wereld insturen over cryptocurrencies…

De geleerde heer sprak zo fel tegen cryptomunten, niet alleen in mei 2019, maar ook al eerder, zo’n twee jaar geleden. Anders zouden we nog kunnen veronderstellen dat hij intussen van mening veranderd is. Maar neen, Stiglitz volhardt in de dommigheid want herhaalt ze en herhaalt ze. Opgepast, daarmee is hij niet alleen hoor. Nog minstens één andere professor economie is contra crypto. Paul Krugman. Ook hem laten we hier verderop aan het woord.

Paul Krugman: ‘Bitcoin is een oplossing die op zoek is naar een probleem, maar er is geen probleem, we hebben een systeem dat het probleem oplost.’ Méént hij dat nu?! ‘Instituties, reputaties, vertrouwen, en het werkt goed’…mag iemand dat zomaar zegen, voor publiek dan nog? My God…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.