Nobody does it like Goldman

0

In het begin van het nieuwe jaar worden er iedere dag nieuwe jaarcijfers bekendgemaakt. Het is altijd leuk om te zien welke bedrijven en banken het goed en slecht doen. Woensdag 16 januari liet een bank zich van zijn beste kant zien: Goldman Sachs. Terwijl de cijfers van Bank of America, Citigroup en JPMorgan tegenvielen was het ’s wereld meest bekende en machtigste investment bank die uitstekende jaarcijfers noteerde. Met een totale omzet van $9,24 miljard (op een verwachting van 7,83 miljard dollar) en een winst van $2,82 miljard presteerde Goldman veel beter dan verwacht, maar ook vele malen beter dan eerdere kwartalen.

goldman sachs logo

Eveneens was veel te doen om de salarissen van een gemiddelde Goldman Sachs medewerker. Was het gemiddelde salaris in 2006 nog $622.000, vanwege de crisis daalde dit tot $367.057 per persoon in 2011. Dankzij de goede resultaten over 2012 is het gemiddelde salaris inmiddels weer gestegen tot bijna $400.000. Een belangrijk voordeel wat Goldman Sachs heeft ten opzichte van zijn belangrijkste rivalen is dat het een pure investment bank is. In tegenstelling tot BofA, Citi of JPMorgan heeft het bedrijf nauwelijks te kampen met langdurige problemen op de huizenmarkt die ondanks een opleving nog steeds fragiel is. Zo kampt JPMorgan nog steeds met de problemen van de London Whale. Als gevolg hiervan is het salaris van topman Jamie Dimon teruggeschroefd van 23 naar 11,5 miljoen dollar.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie