De berichten over het bouwen van nieuwe datacenters in de polder, letterlijk in de polder, komen we steeds vaker tegen in de media. Niet heel verwonderlijk in het tijdperk van digitalisering waarin we een versnelling zien in technologische vooruitgang. Digitalisering raakt alle vlakken van onze samenleving en ontwikkelt zich razendsnel. Als we kijken naar de snelle opkomst van de Cloud, Artificial Intelligence, Internet of Things, 5G netwerken, Robotics, Virtual Reality enzovoort.

De nieuwe mens

Hebben we als samenleving nog enig besef wat de invloed is van Big Data en Big Tech op ons maatschappelijke bestaan? We staan er niet bij stil want het behoort bij de voortschrijdende tijd. We genieten de vele voordelen, zoals snel internet, sociale media, het delen van persoonlijke data met andere wereldburgers, snel betaalverkeer, opkomst digitale valuta, smartphone, etc. De computerchips, sensoren, hartimplantaten waarmee medici patiënten op afstand monitoren en noem maar op. Big Tech heeft ons leven in velerlei opzichten veraangenaamd en zal ons meer vrije tijd geven volgens voorspellingen van de ICT-wetenschap. Robotics en Virtual Reality zullen de mens opleiden naar een posthumanistisch tijdvak dat de geschiedenisboeken in gaat als de tijd waarin de mens langzaam verandert naar een nieuwe soort. Transhumanisme is een recente vorm van speculatieve filosofie die probeert om de door de natuur gestelde grenzen van het menselijke bestaan te doorbreken, zo wordt het omschreven in wikipedia.

Homo sapiens gevoel

Hier haak ik af want ik ben geen filosoof maar teveel emotiemens om daar een zinnig oordeel over te geven. Mijn persoonlijke mening is afwijzend. Ik zou tegen stemmen als er bijvoorbeeld een referendum zou worden gehouden over dit diepzinnig vraagstuk of we als mens moeten transformeren naar een nieuwe soort robotmens. Uiteraard speelt mijn leeftijd mee. Een tiener die vanuit de wieg al kennis maakt met de nieuwste technologie zou er andere denkbeelden op na houden. Kwestie van generatiekloof. Toch wil ik serieus hopen op een dergelijk referendum waarbij de stem van ouderen vanwege hun levenservaring zwaarder weegt dan de onervarenheid van jongeren die veelal internet-verslaafd zijn. Nee, ik ben niet de fantast die gelooft in een toekomst van de onsterfelijke mens die met hulp van Big Tech en Big Farma immuun kan worden tegen menselijk falen en ziektes. Ik zie dat er op internet websites bestaan waar men debatteert over de nieuwe mens die bestuurd wordt door Big Tech met hulp van Big Brother en Big Farma. Ik ga daar niet in mee om de eenvoudige reden dat ik er niet in wil geloven vanuit mijn ‘homo sapiens’ gevoel.

Alles wordt BIG

Natuurlijk zie ik dat er nu volop aandacht is voor Big Farma vanwege de uitgerolde vaccinatieprogramma’s die mondiaal aangemoedigd worden door de overheid, oftewel Big Brother. Opvallend dat in dit technologisch tijdvak veel wereldse zaken worden aangeduid met de titel “BIG.” Het zijn de techreuzen, Google, Amazon, Microsoft, en anderen, die samen met Big Brother, verenigd in de VN/WEF en andere elitaire clubjes de club van farmaceuten bereid hebben gevonden om samen te werken. Oorspronkelijk onder het motto om een “killervirus” te bestrijden waarvoor een mondiale samenwerking was bedacht om met repressieve maatregelen de bevolking te controleren en zelfs te vaccineren. Mensen hebben daar verschillende gedachten over, sterk afhankelijk van de nieuwskanalen die men volgt. We zien momenteel een sterke polarisatie over het nut van vaccineren doordat via de alternatieve onlinemedia daarover bedenkingen worden geuit. In tegenstelling tot de propaganda-achtige nieuwsvoorziening door de persbureaus ANP en Reuters die gezien hun organisatiegraad kunnen worden gerangschikt onder “Big Media.” Sinds de opkomst van het globalisme zijn multinationale ondernemingen “BIG” geworden en schatrijk. Big Farma kan nu gerangschikt worden in hetzelfde rijtje als de machtige Big Tech vanwege de miljardenwinsten die worden binnen geharkt.

Datacenters zijn stroomvreters

Om het netwerk van machtige multinationals goed te bedienen is het belangrijk dat het ‘world wide web’ goed wordt onderhouden en flink wordt uitgebreid met het oog op de toekomst. Een toekomst vol datagegevens die worden bewaard in de datacenters met backups verspreid over de hele globe. Heel toevallig is Nederland een handige hub in het ‘www’ en wordt er gigantisch geïnvesteerd door de big boys(en ladys) van Big Tech. Om onze transhumanistische toekomst zeker te stellen is het noodzakelijk om alle data in grootschalige datacenter veilig te stellen in enorme betonnen dozen die gebouwd zijn en nog in ontwerp zijn voor onze groene polders. Eerder in de Eemshaven en de Wieringermeer en nu ook in Zeewolde. Pure waanzin roept een columnist in de Telegraaf: “Als de vijf hallen van in totaal 250.000 vierkante meter met servers opstarten, verbruikt het datacenter twee tot drie keer zoveel stroom als de hele stad Amsterdam.” Willen we dat als bewoners van een klein polderlandje? Dat polderboeren plaats maken voor blokkendozen die gevoed  worden met grootschalige windmolenparken?

‘Jan Klaassenkabinet’

Hoe komt het toch dat onze regering zolang demissionair is en ondanks dat toch de meest belangrijke beslissingen heeft genomen sinds de WO2? Noodwet, lockdowns, avondklok, grootschalig vaccinatieprogramma, testsamenleving, enzovoort. Hoe komt het toch dat zoveel mensen bang zijn, of moet ik zeggen bang gemaakt. Hoe komt het toch dat er de laatste jaren veel wordt geschreven over Big Brother, Big Tech en Big Data waarbij wordt verwezen naar het boek “1984” van George Orwell? Zouden we dan toch langzaam inzien dat kabinet Rutte 4 een “Jan Klaassenkabinet” is waar VN/WEF met Big Data stevig aan de touwtjes trekken van gewillige marionetten. Dat bijvoorbeeld minister Cora van Nieuwenhuizen nu aan de beurt was om een lobbyrol te gaan vervullen bij “Energie-Nederland.” Het zal aan mij liggen dat ik iets teveel verstrengeling zie in de hogere lagen van het mondiale management. Het is ook maar een visie van een gepensioneerde bewoner van een piepklein kikkerlandje. Ik probeer nog iets te begrijpen van het mondiale moderniseringsproces van Big Brother die ‘Big Data’ wil bewaren in een overvol land. Kolder in de polder.

GW

 
 

6 reacties

  1. Was het maar kolder in de polder, het is de harde realiteit!

    1984 was de natte droom van George Orwell en helaas het lijkt helemaal uit te komen.

  2. Gerrit, jij krijgt van mij een stem die 100 keer zwaarder weegt dan die van jongeren. Jij durft zelf nog na te denken. Veel jongeren lijken meer op zombies dan op mensen met verstand.
    Er stond nog een mooi artikel in De Andere Krant van de hand van Prof. Dr Cees Hameling die als emeritus prof communicatie adviseert om maar niet meer naar de NOS en andere MSM te kijken
    ( blz. 8) https://deanderekrant.nl/file/DAK:/PDF/DeAndereKrant-009.pdf )

    1. Mwah.

      Ik ben van mening dat gezien de hoge “studiegraad” van jongeren tegenwoordig (MBO,HBO of hoger) je inderdaad wel wat meer verstand mag verwachten. Het is ook allemaal zo pragmatisch: we leren flink, krijgen een dikke baan, harken bergen geld binnen en vervolgens geven we het net zo hard weer uit. Ik zie veel minder “idealen” of het moet hun doel dienen, dan vroeger. Ook minder individualisme in de zin dat men echt afwijkt of anders is. Alles is gestroomlijnd, lijkt wel. “products”.

      Van de andere kant echter hoort dit ook bij hun leeftijd, niet te veel zorgen maken en achter de meiden of jongens aan, wat gewoon gezond gedrag is. Tegen die tijd dat ze de 40 passeren en zeker de 50, zullen ze zich ook meer bezig gaan houden met “zwaardere” (levens) vragen. Toen ik 20 jaar was, zou ik me ook niet al te veel vragen bij dit soort dingen (die nu gebeuren) gesteld hebben, omdat ik toen ook nog vol in de netten van de MSM en kranten gevangen zat. Zou ook waarschijnlijk zijn gaan: “dansen met Janssen”.

      Voortschrijdend inzicht, wijsheid komt met de jaren?. Ja, ach. Soms denk ik dit klopt eigenlijk ook wel: ” het geluk is met de domme”.

  3. Demissionair is het kabinet natuurlijk bij de gratie van het parlement, i.c. zolang het ‘ verse’ parlement niet in staat is om uit eigen kring een ‘gedragen’ nieuw kabinet te vormen, om gezamenlijk grote uitdagingen (op de gebieden van o.a. energiebeheer, klimaat, huisvesting, veiligheid, georganiseerde misdaad, enz., maar ook het herstel van de rechtsorde en de politieke geloofwaardigheid) fundamenteel aan te pakken.
    De genoemde, ‘meest belangrijke (demissionaire) beslissingen’ behoren tot een voortgezet crisismanagement. Niets meer en niets minder.

    Na een half jaar ‘informeren’ blijkt duidelijk de principiële onwil van de regentenpartijen VVD en CDA om minstens tot een inhoudelijke discussie met andere partijen (buiten D66) te komen over toekomstig regeringsbeleid.

    Tjeenk Willink: “Terwijl grote problemen moeten worden opgelost gaat het alleen maar over de vraag wie met wie”.

    Bewust lapt het conservatieve kartel met zijn onbetrouwbare voorman democratische principes aan zijn laars, voedt het wantrouwen nog meer en blokkeert de gewenste ontwikkeling van een meer transparante en dualistische bestuurscultuur.

    Is dit wat Nederland wil? (Het blijft opmerkelijk stil!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: