Noodfonds naar 800 miljard euro, of toch niet ?

10

bailoutsNationale nieuwsbulletins pakten er groot mee uit: De Europese ministers van Financiën hebben een akkoord bereikt om het noodfonds te verhogen naar 800 miljard euro. Dit nieuwe noodfonds moet landen in nood voorzien van leningen. De 800 miljard is, met dank aan de Duitse minister van Financien Wolfgang Schauble, als volgt berekend:

Ten eerste de 500 miljard euro van het ESM (European Stability Mechanism). Vervolgens 200 miljard van het huidige pakket (het EFSF). 56 miljard euro aan bilaterale leningen aan Griekenland en tenslotte nog 60 miljard van het derde noodfonds, het European Financial Stablity Mechanism (EFSM). Volgt u het nog?

Wat echter niet wordt verteld is dat er al genoeg geld is uitgegeven. Het EFSM heeft bijvoorbeeld nog maar 11 miljard euro over, terwijl ander geld zoals de overige €240 miljard van het EFSF niet kan worden uitgeleend tenzij er zich ‘exceptionele tijden’ voordoen tot midden 2013. Het enige wat dan ook telt is effectief beschikbaar geld. Als we de Wall Street Journal mogen geloven komt het dan ook op het volgende neer:

  • Midden 2012: Het ESM kan slechts 210 miljard euro uitlenen (met €32 miljard aan gestort kapitaal). Daarnaast geld nog de €240 miljard aan fondsen van het EFSF voor ‘exceptionele fondsen’.
  • Midden 2013: Vervolgens zal het 2e deel van het ESM geïnstalleerd worden. Dit betekent een effectieve capaciteit van €420 miljard. Het EFSF zal tegen die tijd worden gestopt
  • Midden 2014: Het ESM fonds zal, indien volgestort, een totaal uitleenvermogen hebben van maximaal €500 miljard.

Dit getal is echter een stuk minder imposant dan de eerder genoemde 800 miljard euro, of de al vaak gememoreerde 1 biljoen dollar. In de tijd dat echter alles om koppen gaat en niet om onderliggende cijfers, zullen de Jager en co er voor hebben gekozen om creatief te rekenen. De financiële markten zullen echter snel genoeg de nieuwste rekensom snel gemaakt hebben. ING kopte zijn eerste commentaar dan ook met: A classical European promise. Ook zij komen tot de conclusie dat de 500 miljard euro snel genoeg op zal zijn en dat alleen de Europese Centrale Bank dit fiasco kan redden.

Met Spanje richting de gevarenzone, geruchten over Portugese herstructureringen en recordrente voor Griekenland en een derde bailout in de maak is het slechts een kwestie van tijd voordat we weer elke week een nieuwe Europese top tegemoet kunnen zien.