In Duitsland is oud voetballer, worstfabrikant en per vandaag ook ex-manager van Bayern München, Uli Hoeness,  wegens grootschalige belastingontduiking veroordeeld tot drie en een half jaar gevangenisstraf. Waar het aanvankelijk ging om een bedrag van zo’n drie en een half miljoen, liep het in goed twee dagen op tot meer dan 28 miljoen aan ontdoken belasting. Ook bij dit bedrag wisten de advocaten niet hoe snel ze akkoord moesten gaan, omdat ze waarschijnlijk al lang weten dat er nog heel veel in het verborgene is gebleven.

nooit genoeg

“De goede en voorbeeldige mens”

Het was zo’n mooie wereld. Hoeness, de mens, de doener, die het gemaakt had. Die goed deed en dat graag, vooral in de pers, liet zien. Die dáár een brandweerauto schonk en dáár enkele miljoenen als geschenk liet neerdalen. Spender und Woltater. Tegelijkertijd speculeerde, of sommigen zeggen gokte,  hij met vele tientallen zo niet honderden miljoenen op de valutamarkt. Verliezen werden keurig aan de belasting doorgegeven en als verliespost in mindering gebracht. Winsten van geheime rekeningen bleven geheim.

Waarom?

Volgens insiders zou Hoeness als manager en fabrikant, dus nog helemaal los van aandelen of speculaties, al lange tijd, meer dan tien miljoen euro per jaar aan inkomen hebben gehad. Laten we voor het rekengemak maar even uitgaan van een miljoen per maand. Dat is 714 keer het Nederlandse minimumloon. Maand op maand, jaar op jaar! Toch is het kennelijk nooit genoeg. Er is altijd behoefte aan meer, nog meer, zelf als het kennelijk kan leiden tot zelfdestructie.

Hebzucht als ziekte

Hoeness is nog maar één heel klein voorbeeldje. De hele manager- en bankenwereld is er mee besmet. ING managers die, zonder ook maar enige morele bedenkingen, de betaalgegevens van de klanten willen verkopen, om er flink aan te verdienen. Google, Facebook en soortgelijke die alles willen weten van ons om nog meer aan inkomsten binnen te kunnen halen. Bonussen in vele maten en kleuren. Het kan niet op en het maakt niet uit hoe.

De keerzijde van de medaille

Geld is net als water. Het stroomt en verzamelt zich. Als een kleine groep heel veel heeft dan heeft een grote groep heel weinig. In het relatieve midden en aan de onderkant van de samenlevingen valt er steeds minder te verdienen. De inkomsten gaan gestadig naar beneden en de lasten stijgen. Gemeenten kopen thuiszorg in op een online veiling. Alles wat de gemeente goedkoper krijgt moet natuurlijk door anderen, de werkers en werksters, worden ingeleverd.  ZZPers kunnen maar een beperkt aantal uren opnemen in hun offertes anders hebben ze gewoon geen werk. De extra uren die gemaakt moeten worden om de klus af te krijgen moeten gewoon vanuit de “vrije tijd” en dus onbetaald worden ingevuld. Mens en dier zijn uiteindelijk het lijdende voorwerp.

Het gaat veel beter maar er is geen ruimte voor lastenverlichting

De uitgaven voor WW, bijstand en toeslagen lopen nog elke dag op. Meer uitgaven en minder inkomsten. Ook de schuldenpaddestoel groeit welig terwijl de koopkracht daalt. De rente kan niet meer omhoog omdat dit voor staten en particulieren onbetaalbaar is geworden. Alleen echte, structurele veranderingen, kunnen ons mogelijk weer op de goede weg brengen. Dit is echter een langdurig en moeilijk proces, waar de rijken en machtigen niet op zitten te wachten. Het blijft onzeker en spannend dat is zeker. Waar het naar toe gaat weet niemand. Elke dag met mooi weer, een volle buik en een huis om in te wonen is daarom meegenomen. De zaak Hoeness laat zien dat hebzucht welig tiert. Hebzucht die meer of minder in ieder van ons zit.

Tot besluit enkele wijsheden van Lao Tzu om ons houvast te bieden voor alle dag:

Wie anderen kent, is wijs. Wie zichzelf kent, is verlicht.

Wie anderen overwint, is krachtig. Wie zichzelf overwint is sterk.

29 reacties

  1. Allemaal angst voor het onvermijdelijke…

    De mens heeft de neiging tot verzamelen vanuit angst. Je ziet dan ook dat de bezittende mensen nogal conservatief zijn. En uit neurologisch onderzoek is gebleken dat conservatieve (vroeger heette dat rechtse) mensen een overactieve amygdala hebben. Deze mensen willen vanwege die zelfde angst ook nog wel eens zeer gelovig zijn.

    Hebzucht = conservatieve instelling = neurologische angstgevallen.

    En hoe ouder mensen worden, des te banger voor de dood, des te groter de verzamelzucht en des te groter het panisch vastklampen aan de bankrekening.

    Je herkent het ook aan gedrag en uiterlijk: stropdas, dikke rode kop, stekeltjeshaar, grote sigaar, domme blik etc..

    1. U bent nog een vergeten. Ze zijn ook nog herkenbaar aan hard werken. Hebben meestal geen uitkering en hebben een hekel aaan socialisten en potverteerders.

        1. PS, het schijnt zo te zijn dat mensen het gelukkigst zijn met 2 x modaal. Daaronder en daarboven maakt steeds ongelukkiger. Voor 2 x modaal hoef je niet heel hard te werken, en hebt ook geen uitkering nodig. Dus dat kennelijk overbodige harde werken dient dan inderdaad geen ander nut dan het verdringen van doodsangst. En die hekel aan andere mensen zal wel de frustratie zijn daarover.

          Thanx Polderman, het kwartje is nu echt gevallen bij me… 😉

    2. Mensen gaan verzamelen uit verveling niet uit angst.
      Het gevoel van verzamelen krijg je als je lekker veilig je schaapjes op het droge hebt..

      Mijn ervaring is ook dat oudere mensen juist alles weg gaan doen . Ze geven juist niets meer om materiele of financiele zaken.

      De jongere generaties zijn bang voor de dood en hebben een wedstrijd onderling in het verzamelen.

      Onzin dat hoe ouder je word de angst om dood te gaan toe neemt.

      1. Mooi betoog. Mike Malony leest voor uit Atlas Shrugged van Ayn Rand. Geld is een ruilmiddel. Geld is niet de “root of all evil”, maar DrM heeft het over “geldzucht”.

  2. Je wordt als mens geboren, je werkt, je betaalt belasting, je doet je dingetje, maar de samenleving ziet jouw nog steed als mens. Totdat je een fout maakt. Door hard werken, je eigen tijd (die heel schaars is) in te zetten, je talent, wordt je rijk. Dan veranderen de spelregels.
    Omdat je rijk bent, mag je geen fouten maken, je gedrag moet perfect zijn, vooral veel doneren, de sociale jongen uithangen en vooral een geldautomaat zijn voor de overheid. Dan wordt je niet bekritseerd.
    Maar als je dan nog het lef hebt om je als mens te gedragen, zijn de rapen gaar. Je bent een publieke persoon, een voorbeeldfunctie, ook al heb je er niet om gevraagd. En je vermogen en inkomen schijnen plotseling ook een publiek goed te zijn. En waag het niet daar een andere mening als rijke over te hebben. Dan ben je een smeerlap, een egoïst, een zelfverrijker, iemand die tig keer meer verdient dan een werkloze. En dat is schande.
    Wat ik wil aangeven is, wat deze meneer heeft gedaan, komt voor zijn eigen rekening. Hij is nu eenmaal een mens.
    Ieder mens heeft nu eenmaal goede en slechte karaktertrekken. De slechte karakter trekken is niet iets, wat alleen maar bij rijken voorkomt, maar dit zit in iedereen, rijk of arm. Daar kan ik niets tegen doen. Er zijn ook geen geneesmiddelen om dit te voorkomen.
    Jaloezie en afgunst brengt in de mens, hele slechte dingen voort.

    1. “Jaloezie en afgunst brengt in de mens, hele slechte dingen voort.”

      Vast wel, maar dit topic gaat over hebzucht en witteboordencriminaliteit .

    2. Slachtoffer rolletje aangetrokken ?
      Wat een zielig verhaal..
      Juist als je veel geld hebt kan en mag je fout op fout maken waar minder bedeelden gelijk afgestraft worden.
      Als we allebei diezelfde haast hebben en geflitst worden met 60 km te hard is dat voor de een geen enkel probleem en voor de ander een gigantisch probleem.
      En er zijn meer mensen die keihard werken en alle vrije tijd inleveren maar toch worden ze niet rijk want het levert gewoon niets op.
      De waardering en waardebepaling van vandaag de dag is nogal krom.
      Die boer die keihard werkt om eten van het land te krijgen verdiend niets..
      Die malloot die een leuk spelletje bedenkt voor op je tablet is miljonair.. Over talent en hard werken gesproken.

      Ook leveren de armere mensen veel meer in dan de rijkere onder ons
      dus stop alsjeblieft met klagen..

  3. Belasting is gewoon legale diefstal. In NEEderland heet het eigenlijk plunderen. De man heeft zijn eigen verdiende centjes niet willen afgeven. Ik ben benieuwd naar de afgunstige jaloezie van de onnozele NEEderlanders.

    1. Mijn ouwe achtergrootopa dacht ook altijd dat iedereen jaloers was op zn centen. Vertrouwde niemand en stierf als eenzaam mens. Ze hebben later na zn dood zn centen aan een goed doel gegeven. Familie wil niks meer met geld te maken hebben. Hele nare ervaringen mee. Geld maakt angstige, wrekkige, kwaaie en eenzame mensen…

      1. Wat een generalisaties. Er zijn genoeg gulle rijke mensen. Kijk hoeveel Bill Gates en Warren Buffet aan het goede doel hebben geschonken.

        Wat bereik je met zo’n opmerking? Wil je een soort stigma creëren over mensen met geld?

        1. Schandalig dat monopolie van MS. Ik zocht jaren terug naar laptop ZONDER MS en vond de Jewel van eigen bodem. Die is failliet dus ik moest helaas over op MS… Ik haat het dat iemand schandalig rijk wordt van een de-facto monopolie. Wat je ook koopt, alles gaat richting de u-naait-ons-steeds! Als ik de president was van Brazilië dan werd er een eigen OS gemaakt op basis van Linux en werd deze gratis verstrekt. Daarna ook eigen hardware. Een oventje kopen bij ASML van 500M en bakken maar…

          1. Onzin verhaal. MS heeft nooit een monopolie gehad en je ziet in een vrije markt geeft dat ruimte voor nieuwkomers zoals Apple. Inmiddels wordt MS aan alle kanten voorbij gerend. Grappig dat je reageert juist als een autoritair monopolistisch baasje. Wat natuurlijk nog erger is, is een president die je verplicht laat mee te betalen aan de ontwikkeling van een overheidsproduct waar je niet op zit te wachten. Overheden hebben namelijk WEL een 100% monopolie. Jij kon je nog, zei het moeilijk ontrekken aan MS. Maar je zal maar in Brazilie wonen met jouw als president.

          2. Volgens mij ben je verdwaald…
            Ook neem je mij wel erg serieus. Je bent nieuw hier…
            Je hebt Apple ja… zucht.
            Afijn, dank je voor het compliment en ja ik heb het monopolie hehehe
            PS Zelfs bij de duurdere hotels heb je illegale windows evenals de apotheek namaak heeft en op straat dvd kopietjes. Lijkt China wel en helemaal goed hehehe

          3. Diverse distributies op basis van Linux zijn al járen gratis te downloaden en te installeren als stand-alone of in combinatie met Windows.
            Mooi, snel en sociaal product, veiliger dan MS bovendien, zoals ook de Mac’s dat ooit waren.
            Maar de apps, daar zit’m de kneep. Terwijl voor Windows wat dat betreft geen boom te hoog is (vooral door de enorme verbreiding), lijkt het bij Linux – ondanks uitgebreide mogelijkheden – nog altijd een beetje behelpen, zoals in de good old DOS tijd.

            Toch een goed idee, dat socialiseren van één systeem des volks, zeker als straks wordt overgegaan op directe democratie, waarbij de melkbus eindelijk bij het huisvuil kan.

            Maar vóór het zover is moeten wel eerst de systemen van de overheid zelf op één integraal systeem overschakelen 🙂

  4. Er zijn heel veel Uli Hoenessen op onze aardkloot. Slimme en domme. De dommen maken een foutje en vallen door de mand. De slimme oliebollen opereren achter de schermen, trekken aan alle touwtjes en incasseren cumulatief. De mens cumuleert van slim naar sluw en hun rijkdom cumuleert van schatrijk naar onmetelijk rijk, en zie een machtswellusteling is geboren. Op deze manier regeert het grootkapitaal. Ook hier groeit een bubbel net als op aandelenmarkten. We prikken er straks door heen.

    1. e zegt : “We prikken er straks door heen.”

      Ik zeg : “we” hebben geen ekele invloedop Het Moment.

      Dat heeft alléén Rothschild ( minimaal éénderde van wereldwijd vermogen / 70% van het fysieke goudbezit )

      “Wij” zijn slecht “by standers standing by”.

      Afijn, Harde Bewijzen hebbiknie, dus doe ik er beter aan m’n lipkes dicht te houden-gngnnn …

  5. Het wegnemen van hebzucht bij de mens is een illusie. Het kanaliseren echter van de gevolgen is wellicht een optie. M.i. de enige optie; zoals een basiseconomie NAAST een puur kapitalistische de absolute macht van een systeem, waar enkelen bovenmatig van profiteren, misbruik maken van zelfs, kan reduceren naar een aanvaardbaar niveau door het wegnemen van afhankelijkheid van een systeem zodra dat gaat parasiteren.

  6. Hoeness zag geld als een zegen,machtsmiddel ( indirect ) en als buitengewoon smeermiddel,om zijn profiel en status vorm te geven.

    Het volgende komt voort uit mijn bewustzijn.
    wannneer iemand geboren wordt,op eigen benen kan staan en zelfstandig kan denken,is hij/zij, zonder manipulatie, in staat om zijn/haar leven te bepalen.
    In deze fase bevind iedereen zich op de grote lopende band van zijn levenspad.
    Deze band,gaat denkbeeldig 2 kanten op,Noord-Zuid,of Links-Recht.
    Aan 2 kanten van de band zitten munt automaten om de zoveel meter.
    Links gaan muntjes in, die overal op de grond zijn te vinden,kun je zo oppakken en in die automaat kan gooien.
    Alleen, dit zijn allemaal negatief geladen munten,die ervoor zorgen dat de band richting een afgrond lijd.
    Rechts,moeten afwijkende munten in de automaat,die je moet verdienen in je leven en beweegt de band naar groene weide met bloemenvelden,geluk en welzijn.
    Naar mate men meer munten links of rechts inwerpt om ook in leven te blijven,zal de band steeds sneller in gekoppelde richting bewegen.
    Wanneer iemand zijn leven in positieve of negatieve zin omkeer wil geven,dan zal de band met een zekere tijdvertraging in snelheid afnemen,maar in richting nog niet omkeren.
    Wanneer iemand volhard in zijn/haar levensstijl,is het duidelijk waar deze persoon uiteindelijk zal belanden.
    De negatief werkende zal pijnlijk van de rotsige helling afdonderen en mag het opnieuw gaan proberen,op een nog moeilijkere band.
    De positief werkende zal naar een mooier en spiritueel beter traject gaan,om zich als positief bewuste ziel voor te bereiden naar de nieuwe dementie.

  7. Grootste bedreiging van waar Ben over schrijft is (naast armoede voor de ander) naar mijn idee de bedreiging van de democratie. Beslissingen worden nu al niet meer (indirect) door het volk genomen, maar door het kapitaal.

    Een prachtige uitzending van “Het Crisisdiner” vorige week. Al is het mij niet duidelijk waarom ik er nergens over lees, nog in de pers, nog in reacties op sites.

    In genoemde 2 uur durende uitzending gaan economen, politici, mensen uit het bankwezen in debat over Europa. Noemenswaardig is toch vooral het tekeer gaan van Ewald Engelen, maar ook Wouter Bos die eerlijk zegt dat Europa zonder legitimiteit van de burger te vragen op deze weg niet door kan gaan.

    De uitzending is terug te vinden op “de bali tv” uitzending 9 maart, ” Het Crisisdiner”. Naar mijn idee echt een aanrader, en stukken interessanter dan het radiojournaal deze week waar het volk de gehele dag werd vermaakt met het nieuwe songfestivalliedje. Die laatste opmerking moest ik nog even kwijt. Je ergert je toch dood dat zoiets het nou ja, onderwerp van de dag is.

  8. Het songfestival , inderdaad te triest voor woorden. Maar dat gaat er bij negenennegentig procent van de Nederlandse bevolking goed in. Dit is voor de onnozelen nog te beredeneren. Ook de omroepen en journalistiek, de meesten van u schat ze waarschijnlijk veel te hoog in net als onze “hoogopgeleiden”. Voor mij blijven Nederlanders het domste volk op aarde al denken de meesten daar anders over terwijl ze de grens nog nooit overschreden hebben.

  9. Competitie en concurrentie is waar de hoge heren op teren…

    Ze zitten niet te wachten op een bevolking waarvan de neuzen dezelfde kant opstaan en die gewoon en tevreden door het leven willen gaan.

    Verdeel en heers is hun devies, het spel dat ze spelen is meer dan vies.

    Wilt u er buiten gaan staan, is het met hun platic gecreerde wereld gedaan.

    Zeg me , wanneer bent u tevree, en blijft u slechts praten of doet u hier wat mee.

    Aan elk van ons persoonlijk een gevraagde keuze,
    maar ook opoffering is de leuze.

    Ken u zelf is een groot goed.

    En wie goed doet, goed ontmoet.

  10. Vandaag in de telegraaf: Hema knijpt leveranciers af

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22402089/__Hema_knijpt_leveranciers_af__.html?page=1

    een van de lezersreacties geeft precies weer hoe de wereld is geworden:

    “Peeer (gast)
    Het bekende liedje . Dit gebeurt in supermarkt-land ook. Die ketens worden groter en groter, dan zorgen dat de leveranciers afhankelijk van je worden qua bedrijfsvoering en vervolgens zet je ze het mes op de keel . Simpel toch !!!”

    met de huidige winstmaximalisatie technieken van bedrijven stort op een gegeven ogenblik de samenleving in,

    het wordt tijd dat er een vakbond komt van leveranciers die de supermarkten en hema ‘het mes op de keel ‘gaat zetten,
    aangevuld met sterke vakbonden van arbeiders.
    zodat er weer een gezonde balans in de wereld komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: