Nooit genoeg: Hebzucht die blind maakt

29

In Duitsland is oud voetballer, worstfabrikant en per vandaag ook ex-manager van Bayern München, Uli Hoeness,  wegens grootschalige belastingontduiking veroordeeld tot drie en een half jaar gevangenisstraf. Waar het aanvankelijk ging om een bedrag van zo’n drie en een half miljoen, liep het in goed twee dagen op tot meer dan 28 miljoen aan ontdoken belasting. Ook bij dit bedrag wisten de advocaten niet hoe snel ze akkoord moesten gaan, omdat ze waarschijnlijk al lang weten dat er nog heel veel in het verborgene is gebleven.

nooit genoeg

“De goede en voorbeeldige mens”

Het was zo’n mooie wereld. Hoeness, de mens, de doener, die het gemaakt had. Die goed deed en dat graag, vooral in de pers, liet zien. Die dáár een brandweerauto schonk en dáár enkele miljoenen als geschenk liet neerdalen. Spender und Woltater. Tegelijkertijd speculeerde, of sommigen zeggen gokte,  hij met vele tientallen zo niet honderden miljoenen op de valutamarkt. Verliezen werden keurig aan de belasting doorgegeven en als verliespost in mindering gebracht. Winsten van geheime rekeningen bleven geheim.

Waarom?

Volgens insiders zou Hoeness als manager en fabrikant, dus nog helemaal los van aandelen of speculaties, al lange tijd, meer dan tien miljoen euro per jaar aan inkomen hebben gehad. Laten we voor het rekengemak maar even uitgaan van een miljoen per maand. Dat is 714 keer het Nederlandse minimumloon. Maand op maand, jaar op jaar! Toch is het kennelijk nooit genoeg. Er is altijd behoefte aan meer, nog meer, zelf als het kennelijk kan leiden tot zelfdestructie.

Hebzucht als ziekte

Hoeness is nog maar één heel klein voorbeeldje. De hele manager- en bankenwereld is er mee besmet. ING managers die, zonder ook maar enige morele bedenkingen, de betaalgegevens van de klanten willen verkopen, om er flink aan te verdienen. Google, Facebook en soortgelijke die alles willen weten van ons om nog meer aan inkomsten binnen te kunnen halen. Bonussen in vele maten en kleuren. Het kan niet op en het maakt niet uit hoe.

De keerzijde van de medaille

Geld is net als water. Het stroomt en verzamelt zich. Als een kleine groep heel veel heeft dan heeft een grote groep heel weinig. In het relatieve midden en aan de onderkant van de samenlevingen valt er steeds minder te verdienen. De inkomsten gaan gestadig naar beneden en de lasten stijgen. Gemeenten kopen thuiszorg in op een online veiling. Alles wat de gemeente goedkoper krijgt moet natuurlijk door anderen, de werkers en werksters, worden ingeleverd.  ZZPers kunnen maar een beperkt aantal uren opnemen in hun offertes anders hebben ze gewoon geen werk. De extra uren die gemaakt moeten worden om de klus af te krijgen moeten gewoon vanuit de “vrije tijd” en dus onbetaald worden ingevuld. Mens en dier zijn uiteindelijk het lijdende voorwerp.

Het gaat veel beter maar er is geen ruimte voor lastenverlichting

De uitgaven voor WW, bijstand en toeslagen lopen nog elke dag op. Meer uitgaven en minder inkomsten. Ook de schuldenpaddestoel groeit welig terwijl de koopkracht daalt. De rente kan niet meer omhoog omdat dit voor staten en particulieren onbetaalbaar is geworden. Alleen echte, structurele veranderingen, kunnen ons mogelijk weer op de goede weg brengen. Dit is echter een langdurig en moeilijk proces, waar de rijken en machtigen niet op zitten te wachten. Het blijft onzeker en spannend dat is zeker. Waar het naar toe gaat weet niemand. Elke dag met mooi weer, een volle buik en een huis om in te wonen is daarom meegenomen. De zaak Hoeness laat zien dat hebzucht welig tiert. Hebzucht die meer of minder in ieder van ons zit.

Tot besluit enkele wijsheden van Lao Tzu om ons houvast te bieden voor alle dag:

Wie anderen kent, is wijs. Wie zichzelf kent, is verlicht.

Wie anderen overwint, is krachtig. Wie zichzelf overwint is sterk.