Nouriel Roubini doet bijnaam ‘Dr. Doom’ opnieuw eer aan: “Een enge tijd voor de globale economie”

Professor Roubini ziet het opnieuw somber in voor de wereldeconomie. Zoals de geopolitiek evolueert is een recessie in 2020 zo goed al zeker. Het is de VS tegen China en de VS tegen Iran. Et al. In onderstaand interview vallen heel wat economisch nare termen. Recessie, stagflatie, handelsoorlog, koude oorlog zelfs.

Dominostenen

De Amerikaanse econoom ziet het als dominostenen die vallen. Of ook wel als een kwestie van oorzaak en gevolg. De maakindustrie (manufacturing) is reeds teruggevallen in de zomer van 2019. Net als de investeringen zowat tot stilstand zijn gekomen. Wat zou u doen als Chinees bedrijfsleider in het huidige, bijzonder onzekere klimaat, vraagt hij retorisch. Wanneer de investeringen stoppen, begint de werkloosheid toe te nemen. Het een is verbonden met het ander.

Global nomad

Roubini noemt zichzelf een ‘global nomad’. Je kunt niet voor je scherm zitten en denken dat je de wereld kent. “You can be sitting still surfing the Internet, and experience other worlds, ideas and societies. But I’ve found that there is nothing better than visiting a different country, even if for three days. … [Y]ou can’t only be a virtual Global Nomad, with goggles on, in a virtual reality. You have to be there. You have to see it, smell it and live it. You have to see people, travel, and interact.” En dat heeft hij ook gedaan. Uit zijn verkorte biografie vernemen we de vele landen die hij in zijn lange carrière bezocht. Professor Roubini heeft daarbij ook een interessante achtergrond. Die hem vast heel wat kennis en ervaringen heeft gebracht.

Kredietcrisis maar dan helemaal anders

‘Sinds professor Nouriel Roubini – bijnaam Dr. Doom – in de aanloop naar 2008 de kredietcrisis juist voorspelde, heeft de man aanzien als iemand met veel inzicht in macro-economische trends. Deze keer uit hij zijn bezorgdheid in het opiniestuk The Anatomy of the Coming Recession.’ De drie schokken die voor een wereldrecessie in 2020 kunnen zorgen dan, aldus de professor economie. Het zijn de compleet uit de hand lopende handelsoorlog tussen de VS en China. Een koude oorlog op het vlak van technologie. En mogelijk ook een nieuwe oliecrisis.

Olieprijs kan exploderen

‘“De prijzen zijn de voorbije weken wel gedaald”, zegt hij. “Hoewel een recessie de prijzen verder zou kunnen drukken, kan de toenemende spanning tussen de VS en Iran een tegenovergesteld effect hebben.” Met andere woorden: als die escaleert tot een militair conflict, veroorzaken juist de stijgende olieprijzen een recessie.’

3 reacties

 1. Behalve Roubini zijn er meer analisten die allerlei doemscenario’s weten op te sommen. Deze doemdenker, http://theeconomiccollapseblog.com/ ,weet zelfs 28 signalen te noemen waaruit blijkt dat de VS zware tijden staan te wachten. Maar misschien gaat Europa het eerder voelen dan de VS. De ECB heeft zijn kruit verschoten wat betreft renteverlagingen terwijl de FED nog wat kan zakken. Trump kan er niet op wachten en heeft al frontaal de aanval geopend op FED-baas Powell. Als de president ook al nerveus wordt dan weten we genoeg zou je denken.

  # 1 De VS en China hebben net pijnlijke nieuwe tarieven op elkaar geslagen , waardoor de handelsoorlog naar een geheel nieuw niveau is geëscaleerd.
  # 2 JPMorgan Chase verwacht dat de handelsoorlog ‘het gemiddelde Amerikaanse huishouden’ $ 1.000 per jaar kost .
  # 3 Opbrengstcurve-inversies zijn elke Amerikaanse recessie sinds de jaren 1950 voorafgegaan, en het feit dat het opnieuw is gebeurd, is een van de grote redenen waarom Wall Street de laatste tijd zo in paniek raakt.
  # 4 We zijn net getuige geweest van de grootste daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in 7 jaar .
  # 5 Hypotheekstandaarden stijgen in het snelste tempo dat we sinds de laatste financiële crisis hebben gezien .
  # 6 De verkoop van luxe huizen met een waarde van $ 1,5 miljoen of hoger daalde met vijf procent in het tweede kwartaal van 2019.
  # 7 De Amerikaanse productiesector is voor het eerst sinds september 2009gecontracteerd .
  # 8 De Cass Freight Index daalt al een aantal maanden. Volgens CNBC daalde het “5,9% in juli, na een daling van 5,3% in juni en een daling van 6% in mei.”
  # 9 Bruto particuliere binnenlandse investeringen in de Verenigde Staten daalden met 5,5 procent in het tweede kwartaal van 2019.
  # 10 De verwerking van ruwe olie bij Amerikaanse raffinaderijen is het meest gedaald die we sinds de laatste recessie hebben gezien .
  # 11 De koperprijs geeft ons vaak een duidelijke indicatie van waar de economie naartoe gaat, en het is nu met 13 procent gedaald in de afgelopen zes maanden.
  # 12 Als het erop lijkt dat er een economische crisis aankomt, komen investeerders vaak naar edelmetalen. Het is dus heel interessant om op te merken dat de goudprijs sinds mei met meer dan 20 procent is gestegen.
  # 13 Dameskledingwinkel Forever 21 “staat naar verluidt dicht bij het aanvragen van een faillissementsbescherming” .
  # 14 We hebben net vernomen dat Sears en Kmart tegen het einde van dit jaar “bijna 100 extra winkels” zullen sluiten .
  # 15 Binnenlandse zendingen van campers zijn tot nu toe een verbazingwekkende 20 procent gedaald in 2019.
  # 16 Het Labor Department heeft toegegeven dat de Amerikaanse economie eigenlijk 501.000 banen minder heeft dan ze eerder dachten.
  # 17 S&P 500 winst per aandeel schattingen zijn gestaag gedaald het hele jaar door.
  # 18 Morgan Stanley zegt dat de mogelijkheid dat we een wereldwijde recessie zullen zien “groot en stijgend is” .
  # 19 Wereldhandel daalde in juni 1,4 procent van een jaar eerder, en dat was de grootste daling die we sinds de laatste recessie hebben gezien .
  # 20 De Duitse economie is in het tweede kwartaal gekrompen en de Duitse centrale bank “voorspelt dat het derde kwartaal ook zal dalen” .
  # 21 Volgens CNBC heeft de S&P 500 ‘net een schreeuwend verkoopsignaal gestuurd’ naar Amerikaanse investeerders.
  # 22 Masanari Takada waarschuwt dat we binnenkort een “Lehman-achtige” duik in de aandelenmarkt kunnen zien.
  # 23 Zakelijke insiders dumpen aandelen in een tempo dat we al meer dan tien jaarniet hebben gezien .
  # 24 Apple CEO Tim Cook heeft voor miljoenen dollars aan Apple-aandelen gedumpt.
  # 25 In plaats van de fondsen van zijn bedrijf op de aandelenmarkt te pompen, heeft Warren Buffett besloten om 122 miljard dollar aan contanten te verzamelen. Dit lijkt een duidelijke indicatie dat hij gelooft dat er een crisis aankomt.
  # 26 Beleggers verkopen hun aandelen in fondsen van opkomende markten in een tempo dat we nog nooit eerder hebben gezien .
  # 27 De economische beleidsonzekerheidsindex bereikte het hoogste niveau dat we ooit in de maand juni hebben gezien .
  28 Amerikanen zoeken vaker op Google naar de term ‘recessie’ dan we sinds 2009ooit hebben gezien .

  1. Vooral nummertje 16 is erg opvallend. Maand na maand rooskleurige cijfertjes doorgeven en dan ineens erachter komen ……….. jaja. Maar misschien kan Europa de recessie nog even uitstellen met de komende superstimulering:

   https://fd.nl/beurs/1310194/beurs-wacht-op-nieuwe-impulsen-na-bereiken-hoogste-stand-in-18-jaar

   En voor Trumpieland komt de FED nog met een rondje Helikoptermoney:

   https://fd.nl/economie-politiek/1312747/blackrock-voorzitter-maakt-zich-sterk-voor-helikoptergeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.