Nouriel Roubini doet bijnaam ‘Dr. Doom’ opnieuw eer aan: “Een enge tijd voor de globale economie”

3

Professor Roubini ziet het opnieuw somber in voor de wereldeconomie. Zoals de geopolitiek evolueert is een recessie in 2020 zo goed al zeker. Het is de VS tegen China en de VS tegen Iran. Et al. In onderstaand interview vallen heel wat economisch nare termen. Recessie, stagflatie, handelsoorlog, koude oorlog zelfs.

Dominostenen

De Amerikaanse econoom ziet het als dominostenen die vallen. Of ook wel als een kwestie van oorzaak en gevolg. De maakindustrie (manufacturing) is reeds teruggevallen in de zomer van 2019. Net als de investeringen zowat tot stilstand zijn gekomen. Wat zou u doen als Chinees bedrijfsleider in het huidige, bijzonder onzekere klimaat, vraagt hij retorisch. Wanneer de investeringen stoppen, begint de werkloosheid toe te nemen. Het een is verbonden met het ander.

Global nomad

Roubini noemt zichzelf een ‘global nomad’. Je kunt niet voor je scherm zitten en denken dat je de wereld kent. “You can be sitting still surfing the Internet, and experience other worlds, ideas and societies. But I’ve found that there is nothing better than visiting a different country, even if for three days. … [Y]ou can’t only be a virtual Global Nomad, with goggles on, in a virtual reality. You have to be there. You have to see it, smell it and live it. You have to see people, travel, and interact.” En dat heeft hij ook gedaan. Uit zijn verkorte biografie vernemen we de vele landen die hij in zijn lange carrière bezocht. Professor Roubini heeft daarbij ook een interessante achtergrond. Die hem vast heel wat kennis en ervaringen heeft gebracht.

Kredietcrisis maar dan helemaal anders

‘Sinds professor Nouriel Roubini – bijnaam Dr. Doom – in de aanloop naar 2008 de kredietcrisis juist voorspelde, heeft de man aanzien als iemand met veel inzicht in macro-economische trends. Deze keer uit hij zijn bezorgdheid in het opiniestuk The Anatomy of the Coming Recession.’ De drie schokken die voor een wereldrecessie in 2020 kunnen zorgen dan, aldus de professor economie. Het zijn de compleet uit de hand lopende handelsoorlog tussen de VS en China. Een koude oorlog op het vlak van technologie. En mogelijk ook een nieuwe oliecrisis.

Olieprijs kan exploderen

‘“De prijzen zijn de voorbije weken wel gedaald”, zegt hij. “Hoewel een recessie de prijzen verder zou kunnen drukken, kan de toenemende spanning tussen de VS en Iran een tegenovergesteld effect hebben.” Met andere woorden: als die escaleert tot een militair conflict, veroorzaken juist de stijgende olieprijzen een recessie.’