De Nucleaire Top & Geert Wilders: Holderdebolder in de polder

36

Het hele land is in rep en roer. Kolossale koppen in de kranten over de nucleaire top en tussendoor het rumoer over de uitspraken van Geert Wilders. Eindelijk weer voer voor flinke discussies op de verjaardagspartijtjes en andere discussiegroepjes. De zin en de onzin van de nucleaire top en de bakken met geld waarmee wordt gestrooid om de hoge functionarissen in luxe limousines naar hun gerieflijke hotelkamers te rijden. Hun vliegmachientjes tijdelijk geparkeerd op de polderbaan. De waanzin ten top? Of een broodnodige bijeenkomst om te voorkomen dat we met z’n allen ten onder gaan aan die ongezonde alles vernietigende atoombom?

nucleaire top

Nuclear Security Summit

Oké, zolang de hoge heren en lieve dames aan tafel zitten en elkaar eens lekker bijschenken, kan er weinig gebeuren. Mag wat kosten, maar onze gezondheid gaat boven alles natuurlijk. We betalen met z’n allen toch al veel premie voor onze zorgkostenverzekering, dus kunnen die miljoenen er ook nog wel bij als onze regeringsleiders er dan voor zorgen dat de bom niet valt. Het is beter om te smijten met geld dan te smijten met bommetjes.

Minder-marokkanen-discussie

Een ander verhaal is het wanneer het gaat om de verschillen van mening in ons eigen polderlandje aangaande de “minder-marokkanen-discussie.” Op gang gebracht door onze blonde Greet, pardon typefoutje, ik bedoel natuurlijk Geert. De nuchtere toeschouwer heeft dit natuurlijk al lang zien aankomen. Gemeenteraadsverkiezingen die slecht aflopen voor de regerende partijen en waarbij de aandacht voortdurend is afgeleid en opgeëist door de landelijke politici. Het was pure misleiding zo vlak voor de verkiezingen om de kiezers met hun gedachten richting Den Haag te laten afdwalen. Het is zo jammer, want het besturen van een gemeente is iets totaal anders dan het besturen van een land. Gemeentebestuurders staan dichter bij hun burgers dan het Haagse Pluche die we alleen kennen via de NOS of van Pauw en Witteman. Dat de lokale partijen dan met de winst gaan strijken doet natuurlijk zeer. Toch zijn we direct na de verkiezingsuitslagen weer volledig afgeleid door de enorme hetze die is ontstaan door de discriminerende uitspraken van G.W. Nee, liever Geert Wilders voluit, anders lijken de initialen op de mijne. Je weet nooit waartoe deze verwarring kan leiden.

Steen in de vijver

Iedereen mag er het zijne van denken, maar het is wel opvallend dat zo vlak na de nederlaag van VVD en PvdA deze partijen er bovenop springen om de uitspraken van Geert W. af te doen als discriminerend. Het gedachtegoed van de PVV is in ons polderlandje, maar zeker ook daar buiten, inmiddels bekend. De uitlating van Geert W. is dan ook niets anders dan een steentje gooien op een dikke laag ijs. Echter valt zijn uitspraak als een hunebedsteen in de Hofvijver met golven tot het torentje van Mark. Puur door de oneindige herhalingen van zijn uitspraken via alle media op onze plasmaschermen. Een ideale afleidingsmanoeuvre om de aandacht af te wenden van het verkiezingsechec en een mooie reden om vol in de aanval te gaan tegen de man die roept wat veel Nederlanders denken. Het is natuurlijk olie op het vuur waarvan het vlammetje altijd al op een laag pitje brandde. De discussie over teveel buitenlanders wordt al lange tijd gevoerd in NL en naar mijn mening komen we daar nooit op een nette manier uit. Het wegzetten van bepaalde bevolkingsgroepen leidt altijd tot tweedracht.

Verdelen van welvaart

Een goede balans vinden op het punt van verdelen van welvaart over autochtonen en allochtonen is al eeuwen een discussie en is tevens nog nooit echt opgelost. In tijden dat het economisch slechter gaat steekt deze discussie altijd weer de kop op. Dus ook nu wanneer blijkt dat het met onze welvaart wat minder gaat; we zoeken een stok om (iemand) mee te slaan. Dat is waar ik naar toe wil in de minder-marokkanen-discussie. M.i. gaat het niet zozeer om die ene bevolkingsgroep maar bot gezegd over alle allochtonen. Als het met onze welvaart minder gaat dan is het makkelijk om te gaan roepen dat we teveel buitenlanders hebben toegelaten met al hun culturen en godsdiensten die nu eenmaal afwijken met de gewoontes van de oorspronkelijke bewoners. Het valt dan op dat iemand met een blonde kuif onaardige dingen gaat roepen over buitenlanders, want dat is wel zeer gewaagd en gedurfd in ons tolerante polderlandje. Uit onvrede over al het economisch ongemak wat over ons heen wordt gestort gaan mensen zich aansluiten bij degene die het allemaal wel durft te zeggen, want dat is een kanjer. Maar of het gaat helpen om onze welvaart weer op het oude peil te krijgen waag ik te betwijfelen. Het is een kwestie van onmacht en onvrede waarbij men naar de bekende stok zoekt om mee te slaan.

Politiek falen

Hier faalt onze politiek de afgelopen dagen dus enorm. Er wordt volop schande gesproken over de uitspraken van Geert Wilders en van alles wordt uit de kast gehaald om de PVV onderuit te halen. Een hele zwakke zet van de gevestigde politieke orde. Deze denkt nu heel sociaal te zijn om een gekwetste bevolkingsgroep in bescherming te nemen tegen oproerkraaiers. Alle aandacht is nu ineens afgeleid van de werkelijk diepgaande economische en internationale politieke problemen. Een ideale afleidingsmanoeuvre. Als politici zich nu volop bezig gaan houden met het oproepen om aangifte te gaan doen tegen kwetsende discriminerende uitspraken, dan kunnen we nog wel even. Zo gaan we ons justitionele apparaat nog zwaarder belasten en worden lopende onderzoeken nog meer vertraagd. Het is een afleidingstactiek van jewelste. Racisme past niet in ons groene polderlandschap, laat daarover duidelijkheid bestaan. Ik zou zeggen, regeringspartijen en oppositie, sla de handen ineen en laat je niet misleiden door die ene uitspraak van die ene politicus waar we met z’n allen van alles over kunnen vinden. Het verhardt alleen maar de discussie over discriminatie en geeft nog meer verruwing in onze uiterst gevoelige en kwetsbare maatschappij. Wat schieten we hiermee op? Zorg dat er meer werkgelegenheid komt, zorg voor gezonde banken en zorg er voor dat ons MKB weer durft te investeren in een maatschappij zonder een angstcultuur.

Gerrit Welbergen