Obama: Banken moeten meer uitlenen aan kleine bedrijven

0

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bij de bestuursvoorzitters van de grootste banken van de Verenigde Staten op aangedrongen dat er meer wordt uitgeleend aan kleine bedrijven.

‘Ik heb er vandaag bij deze instellingen op aangedrongen om een derde en een vierde blik te werpen op hun manier van opereren op het gebied van leningen aan kleine en middelgrote bedrijven’, aldus Obama na afloop van een vergadering in het Witte Huis. ‘Banken zouden meer kunnen doen aan leningen voor kleine bedrijven.’

De president ontmoette de bestuurders nadat hij ze zondagavond op televisie “fat cat bankers” had genoemd en hun bonussen had bekritiseerd in het programma ’60 Minutes’. Maar ondanks de aanvallende woorden van de president, beschreven de bankiers het gesprek als “zeer productief”. Voorzitter Richard Davis van U.S. Bancorp meldde aan journalisten dat het gesprek zorgt voor “een stap vooruit in de samenwerking” met de regering, en dat de banken bereid zijn meer uit te lenen.

Na het gesprek stelde Bank of America van plan te zijn om in 2010 minimaal $5 miljard meer aan kredieten te verlenen aan kleine en middelgrote bedrijven dan in 2009. De bank meldde in de eerste drie kwartalen van dit jaar meer dan $12 miljard te hebben uitgeleend aan bedrijven met een omzet tot $20 miljoen.