Obama verhoogt schuldenplafond maar weer eens

obama debt ceilingZo, dat zit er weer op. Het schuldenplafond is door een handtekening van Obama wederom verhoogd. Dit keer met zo’n 1,1 biljoen dollar, waardoor de Amerikanen weer lekker geld kunnen blijven uitgeven tot 30 september 2014. Alsof het niks is. Wat een klucht is dit toch elke keer weer. Voor de bühne voeren de beide, zogenaamd lijnrecht tegenover elkaar staande, partijen een hele show op maar gelukkig komen ze er elke keer weer uit. “Goodness gracious, that is a big piece of business. That is a big bill.” zei Obama toen hij de wet getekend had. Een nieuwe government shutdown is voorkomen…

Lagarde volgt de stroom

Een paar dagen voordat de dreigende shutdown in Amerika door Obama op wonderbaarlijke en doeltreffende wijze middels diepgaande politieke discussies net op tijd werd voorkomen, moest mevrouw Lagarde natuurlijk ook nog even haar zegje doen. En hoe! Met een zo serieus mogelijk geplooid gezicht drong ze er bij Obama op aan dat het toch echt noodzakelijk was om zoveel mogelijk bij te lenen bij de vrienden van de Fed. En doe een beetje kalm aan met het afbouwen van QE! Want, om het volk zoveel mogelijk in angst te laten, de wereldeconomie is nog steeds zeer fragiel…  “It will be critical to avoid premature withdrawal of monetary support and to return to an orderly budget process, including promptly removing the debt ceiling threat,” aldus de baas van het IMF.

Kapitalisten besturen de VS

Wat een rare situatie is dat toch met die Amerikaanse politiek en de manier waarop ze met de problemen in de economie omgaan. Samen met hun globale vriendjes bij het IMF en de Wereldbank. Waar houdt dit op en wanneer gaan deze mensen eens werken aan een structurele oplossing van het schuldenprobleem? Als zelfs de baas van het IMF meegaat in de stroom van lenen, lenen en nog meer lenen van een private instelling. Is er een tegengeluid vanuit de binnenlandse politiek te verwachten? Waarschijnlijk niet, want de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bestaat uit voornamelijk keiharde zakenlieden waarvan respectievelijk 66% en 41% miljonair is met een gemiddeld vermogen van 4 miljoen dollar. De Verenigde Staten worden geregeerd door de ultieme kapitalisten. Natuurlijk zal er niks veranderen.

Burger betaalt, corporaties hebben vrij spel

Wat keuren deze politieke beulen goed? Stop al je geld, winst en vermogen op rekeningen ver buiten het oog van het binnenlandse gepeupel. Belasting betalen is voor de middenklasse en de loonslaven. De Amerikaanse overheid, net als de Engelse en Nederlandse, keuren de meest moeilijke constructies goed waardoor de grote Fortune 500 bedrijven optimaal kunnen profiteren. Ze jagen de burgers in de kosten, maar geven de grootverdieners van de wereld alle mogelijkheden om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Wat blijkt? De Virgin eilanden, De Cayman eilanden en de Bermuda eilanden zijn ware hotspots als het gaat om het grote geld. Miljarden dollars worden er naar toe verzonden, zodat er zo weinig mogelijk afgedragen hoeft te worden. Net als in Nederland met zijn brievenbusmaatschappijen, matsen de Amerikaanse en Engelse overheid bedrijven als Nike, Apple, Facebook, American Express, Dell en Microsoft en vele andere multinationals.

Zal er iets veranderen?

Terwijl de miljonairs van onze wereld hun vermogen de afgelopen vier jaar zagen verdubbelen naar een fijne 6,5 biljoen dollar, moet de gemiddelde burgers maar afwachten wat er met hun spaarcenten gaat gebeuren. Met een gemiddelde investering in een veel te duur huis, stijgende belastingen en een onzekere arbeidsmarkt is het onzekerheid en angst dat de klok slaat. Na het Cyprus debacle hou ik mijn hart vast voor diegenen die veel geld bij de banken hebben gestald. Nee, wij burgers hebben de wereld van het grote geld niet begrepen en zij die dat wel doen hebben de politiek gekaapt en gegijzeld zodat ze tijdens de wedstrijd de regels en wetten steeds meer naar hun eigen hand kunnen zetten. Zo werkt de wereld al vele, vele jaren. Zullen de aankomende verkiezingen in zowel Nederland, Europa als Amerika enig verschil gaan maken? Ik denk van niet…

38 reacties

 1. Wat een rare situatie is dat toch met die Amerikaanse politiek en de manier waarop ze met de problemen in de economie omgaan… Weet je MT, de dollar als wereld reservemunt is de grootste oorlogsbuit ooit. Ik ben al jaren met dit idee bezig en kan nog steeds niet alle implicaties overzien. Wel is duidelijk wie er de baas op het schoolplein is: geen verlegen en zachtmoedig ventje, eerder een brutale opdonder. More muscles, less brain?

  1. Weet je MT, de dollar als wereld reservemunt is de grootste oorlogsbuit ooit. Ik ben al jaren met dit idee bezig en kan nog steeds niet alle implicaties overzien.
   Het lijkt wel alsof je in mijn gedachten kunt kijken, SW. Volledig mee eens. Heb je Gold Warriors wel eens gelezen?

   1. Nee, ken het boek niet maar begrijp uit je reactie dat het interessant is. Ik ga er eens achteraan. De boekenkast raakt steeds voller hier…

 2. We zitten met z’n allen vast in een uit de hand gelopen welvaart-gebouwd-op-schuld-systeem. De huidige (verkrampte) opleving van onze economie is wederom gebaseerd op schuldcreatie met de laagste rente. Simpel voorbeeld met bellenblaas. Als je met het bekende stokje met ringetje in het bellenblaasbusje een flinke hoeveelheid zeepsop opneemt en flink doorblaast door het ringetje en tracht een grote hoeveelheid bellen te blazen zie je vaak het volgende effect. Een flinke wolk met soms tientallen bellen aan elkaar geklit daalt langzaam neder. De grootste bellen aan de onderkant, de kleinste aan de bovenkant. Gevalletje zwaartekracht. We bevinden ons nu in het bovenste en kleinste belletje en zakken met al die grotere opgeblazen bellen langzaam naar de donkere aarde. Ieder klein kind weet hoe dat afloopt. Niet alleen Pietje maar ook Jantje is de Pineut.

  1. Dit in het kader van : Je hebt leugens, grote leugens en statistieken en stemvee dat weer gepaaid moet worden.

   Al met al erg vreemd dat dit nu zo kort voor de EU verkiezingen naar buiten komt. Kennelijk wil men met deze leugen de getallen oppoetsen en zien te voorkomen dat mensen Eurosceptisch of Eurokritisch gaan stemmen. Ik denk dat deze actie even goed werkt als debangmakerij van het pro EU grondwet kamp voor die referendum. Nauwelijks dus.

   1. 25 jaar geleden dezelfde soort truc met inflatie: plots minder inflatie. Als we huidige inflatie op de oude manier zouden meten, dam zouden we 5 % inflatie hebben.

    1. Deze kende ik toevallig nog niet, maar ik weet wel dat het geknoei in statistieken schering en inslag is. Wel weet ik dat er toentertijd ook enorm met de werkloosheidscijfers is gekloot. – Overigens is in de VS de aanpassing van de Consumer Price Index (CPI) aka inflatie schering en inslag.

 3. Beste teun,een super goed geschreven stuk en berust op waarheid.Er is nooit zoiets als een crisis geweest,slechts een herverdeling van macht en welvaart.Onze eigen bananenrepubliek wordt op dit moment geknipt,geschoren en opnieuw van een goedkoper kapsel voorzien.

 4. Tuurlijk niet. Er gaat geen klap veranderen. Tussen 2008 en nu niet en ook in de toekomst tot de crash niet. Als dit piramide systeem stopt zakt het systeem in elkaar met alle gevolgen van dien of we gaan naar hyperinflatie. Ondertussen proberen de top van de grote legale maffia nog even een bonusje uit te slaan, terwijl de bevolking verarmd. Het lijkt erop dat ieder jaar dat de bank (door overheidssteun) niet inelkaar is gezakt de managers recht hebben op een fikse bonus en dat drukpers geld komt in de zakken van de speculanten terecht komt (om met gratis geld te speculeren) ipv in de reële economie.

  Dat schuldenplafond. Zoals Gerald Celente het al zei. “Politics is showbussiness for the ugly.” Dat theater is voor de bühne of beter om de kiezer de illusie te geven dat er iets te kiezen valt, terwijl in de VS verkiezingen een feest is om thuis te blijven, want de keus tussen Coca Cola en Pepsi Cola is geen keus voor Cola haters. Elders is er wel meer keus, maar ook hier is neoliberalisme en groeionzin het dogma en ligt het beleid door de economische elite vast.
  Ondertussen gelooft de bevolking nog steeds in groei, doordat de groeimantra/leugen duizenden keren in de media verteld wordt, terwijl steeds ongeloofwaardige economische stunts vertoond wordt alsmede cursus creatief met statistieken. Zo is er al diverse malen met de CPI (Consumer Price Index) gerommeld om het inflatiegetal mooi (laag) te houden. Het feit dat de democratie zo rot is als een nippel leidt tot onvrede en verdeeldheid onder de bevolking en als het ooit tot een revolutie mocht komen hou ik mijn hart vast, want ik denk dan aan Syrische of Libische toestanden.

  Er is maar een manier om hier zonder veel kleerscheuren uit te komen en dat is dat de bevolking op grote schaal een schaduw economie op gaat zetten en deze nieuwe schaduw economie ook met hand en tand gaat verdedigen. Helaas zie ik dit met de huidige mindset niet gebeuren en geef ik de preppers groot gelijk.

  Als een persoon onderhand symbool staat voor meer van hetzelfde is dat de “We can change” van Obama wel.

  1. De bevolking in NL komt niet in opstand. Die is nl. nogal ‘verdeeld’. Of eigenlijk moet ik zeggen: mensen in NL hebben een tyfushekel aan elkaar. Zover heeft het kapitalisme van de afgelopen decennia ons gebracht: we zijn allemaal kleine keizertjes geworden die zichzelf verschrikkelijk intelligent en zo vinden. Dat maakt ‘de ander’ per definitie tot een lager wezen, om het op zn populair-Darwinistisch uit te drukken.

   Dus die bevolking in NL gaat zich niet verenigen. Zoiets moet echt uit het buitenland komen.

   In de VS is het al jaren zo, begreep ik ooit van een amerikaan. Haar familie was tot op het bot verdeeld over Republikein – Democraat. En die haatten elkaar. En dat schijnt overal zo te zijn in de VS.

   Dat zie je steeds in dit soort tijden. Mensen worden verdeeld, gaan elkaar haten of gaan naar beneden schoppen (=afreageren op allochtonen), terwijl ze de ‘baas’ laten zitten.

   1. Dat is idd het grote probleem. We zijn letterlijk tot op het bot verdeeld en daarom zie ik hier ook geen goed alternatief ontstaan en als er al een opstand komt vrees ik dat deze mislukt of iets ergers komt door de verdeeldheid. Zie Syrie, Egypte en Libië.

    Ze hebben dezelfde verdeel en heers methoden ook elders in Europa gebruikt en ook hier zie je de opkomst van allerlei politieke patiënten verenigingen voor mensen met islamangst, xenofobie en sowieso angsten voor mensen, die anders zijn dan hunzelf. Juist deze fobieën zijn weer de voedingsbodem voor andere fobie en haat bewegingen, zoals vormen van religieus fundamentalisme en weer andere extreme politieke stromingen.

    De samenleving is gemold, de democratie is vegetatief, de hersenspoeling door de commercie compleet (inclusief de groeileugens) en de haatgevoelens keren zich naast tegen zwakkeren, islam en buitenlanders ook zich tegen de natuur en het milieu. En daarbij zit Nederland met zijn wortels muurvast in de oude vastgelopen economie. Een situatie waar niets verders op zit dan voor een individuele oplossing te gaan; dus te gaan preppen. Al hoop ik op een goede en serieuze transitiebeweging, maar zoals ik eerder zei zie ik dit niet snel gebeuren.

    PS. Ik krijg nu steeds vaker het idee dan de PVV en de SP als bliksemafleider voor onvrede dienen voor de gevestigde orde en eigenlijk ook totaal niets kunnen klaar maken.

    1. Ik roep het al vaker: Geert Wilders is gewoon nog een VVD’er. Eentje met een ‘speciale’ VVD-missie, namelijk kiezers wegtrekken bij PvdA en SP. Daarvoor heeft ie met permissie van Rutte en Wiegel een eigen partij mogen oprichten. Heel sluw bedacht. Het hele zooitje trapt erin.

    2. Ik zeg het al vaker: Geert Wilders is nog steeds van de VVD. Met goedkeuring van Rutte en Wiegel mocht hij de PVV oprichten om kiezers bij PvdA en SP weg te trekken. Is een opzetje geweest. En iedereen trapt erin…

 5. http://vidrebel.wordpress.com/2014/01/19/2014-the-year-the-lies-stop-working/

  Broodje Kwootje :

  *******

  ” But 2014 might be the year when the dollar crashes and Americans can no longer even pretend the Banker Occupied Government will leave them alone.”

  ” You and your family will be the target of the wrath of the Bankers. When the dollar crashes, they will cut the value of your paychecks and pensions in half. 10 million Americans will starve to death. Every city in America will cease to function. And things will go down hill from there.”

  ” 2014 could be the year Americans can no longer even pretend that their Banker Occupied Government loves them. Make Believe will come to an abrupt end. Americans will have to either learn to live in the Real World or Die.”

  *******

  Hihi

  1. Nope. De ‘kristallen bol’ wijst 2017 aan als kritisch jaar. Dan breekt de pleuris uit rondom Iran – M.O.. De VS gaan die problemen naar het buitenland exporteren onder het mom van oorlog. Er is maar 1 redding voor de VS (en het westen) en dat is economische groei. En die gaan ze in het buitenland jatten dmv oorlog.

 6. niet direct binen de context van dit bericht maar wel van belang.

  http://www.telegraaf.nl/dft/valuta/22226362/___Goudmanipulatie_erger_dan_Libor-fraude___.html

  Als zelfs de Telegraaf een artikel gaat plaatsen dat de goud en zilver prijs wordt gemanipuleerd, dan wordt het tijd om echt op te letten. het betekend waarschijnlijk dat er iets mee gaat gebeuren of de prijs gaat zogenaamd enorm omlaag omdat deze zogenaamd omhoog is gemanipuleerd of hij gaat als een gek omhoog.

  Het kan zelf gebeuren dat een maatregel komt die de fysieke goud en zilverhandel gaat bevriezen,

  ik vermoed zelf dat kort na de Europese verkiezingen de EU commissie pas echt helemaal los gaat en heel veel voor de burger ongunstige maatregelen gaat treffen. grote kans dat de EU goud en zilver voor de gewone man aan banden gaat leggen kort na de EU verkiezingen.

  1. Gerard, ik vind dat niet. Heb je enig idee hoeveel energie (en poen) er in dat soort mensen wordt gestopt om het beeld te creeeren dat ze willen dat JIJ ziet en hoever dat van de werkelijkheid afstaat? De hele commerciele wereld is er op gebouwd: positionering, branding. Elk tegengeluid om dat beeld weer in balans te krijgen is wat mij betreft dan ook meer dan welkom.

 7. Afbouw van FED QE wordt gecompenseerd door andere cb’s is de huidige modus.

  En het schuldenplafond is een farce, het bestaat alleen om markten en gepeupel de illusie te geven dat er een ‘grens’ is. En die is er niet.

 8. De schuldenponzi groeit of klapt in elkaar. Meer smaken zijn er eigenlijk niet. Van iedere 100 dollar die de Amerikaanse regering uitgeeft schijnen er op dit moment maar 60 terug te komen via de belastingen. Minder uitgeven of meer belasting heffen betekent minder besteden, minder productie en minder inkomen. En dan worden de schulden nog moeilijker te dragen. Niks doen betekent echter dat de rentelasten uit de hand gaan lopen. Feitelijk is het onoplosbare dilemma waar de Amerikaanse regering nu tegen aanloopt exemplarisch voor de catch 22 waar zo’n beetje iedere westerse economie mee kampt. De schulden zijn te hoog opgelopen en daarbij maakt het niet uit of het nu om overheidsschulden of particuliere schulden gaat. (zie Nederland met z’n hypotheekprobleem). Gemiddeld is de totale schuld van bedrijven, gezinnen en overheden in de westerse wereld in de afgelopen decennia opgelopen tot 3,5 maal de omvang van het bbp. Probeer zo’n schuld maar eens omlaag te krijgen zonder dat je in een ‘Griekse’toestanden terecht komt.

   1. Er staat zelfs een comment onder van Middelkoop zelf, over zilver.

    Ingoldwetrust is overigens een blog van de Nederlander Koos Jansen die zich heeft verdiept in edelmetaal, met name de ‘flow’ van west naar oost, die imho overigens opdroogt dit jaar.

 9. Kan biflatie.nl geen politieke partij beginnen? Ben als lijsttrekker, Koen als minister van economische zaken en meneer Teun naar Brussel om de boel een beetje op te schudden. De Biflaten Partij – BP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: