Obama verhoogt schuldenplafond maar weer eens

38

obama debt ceilingZo, dat zit er weer op. Het schuldenplafond is door een handtekening van Obama wederom verhoogd. Dit keer met zo’n 1,1 biljoen dollar, waardoor de Amerikanen weer lekker geld kunnen blijven uitgeven tot 30 september 2014. Alsof het niks is. Wat een klucht is dit toch elke keer weer. Voor de bühne voeren de beide, zogenaamd lijnrecht tegenover elkaar staande, partijen een hele show op maar gelukkig komen ze er elke keer weer uit. “Goodness gracious, that is a big piece of business. That is a big bill.” zei Obama toen hij de wet getekend had. Een nieuwe government shutdown is voorkomen…

Lagarde volgt de stroom

Een paar dagen voordat de dreigende shutdown in Amerika door Obama op wonderbaarlijke en doeltreffende wijze middels diepgaande politieke discussies net op tijd werd voorkomen, moest mevrouw Lagarde natuurlijk ook nog even haar zegje doen. En hoe! Met een zo serieus mogelijk geplooid gezicht drong ze er bij Obama op aan dat het toch echt noodzakelijk was om zoveel mogelijk bij te lenen bij de vrienden van de Fed. En doe een beetje kalm aan met het afbouwen van QE! Want, om het volk zoveel mogelijk in angst te laten, de wereldeconomie is nog steeds zeer fragiel…  “It will be critical to avoid premature withdrawal of monetary support and to return to an orderly budget process, including promptly removing the debt ceiling threat,” aldus de baas van het IMF.

Kapitalisten besturen de VS

Wat een rare situatie is dat toch met die Amerikaanse politiek en de manier waarop ze met de problemen in de economie omgaan. Samen met hun globale vriendjes bij het IMF en de Wereldbank. Waar houdt dit op en wanneer gaan deze mensen eens werken aan een structurele oplossing van het schuldenprobleem? Als zelfs de baas van het IMF meegaat in de stroom van lenen, lenen en nog meer lenen van een private instelling. Is er een tegengeluid vanuit de binnenlandse politiek te verwachten? Waarschijnlijk niet, want de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bestaat uit voornamelijk keiharde zakenlieden waarvan respectievelijk 66% en 41% miljonair is met een gemiddeld vermogen van 4 miljoen dollar. De Verenigde Staten worden geregeerd door de ultieme kapitalisten. Natuurlijk zal er niks veranderen.

Burger betaalt, corporaties hebben vrij spel

Wat keuren deze politieke beulen goed? Stop al je geld, winst en vermogen op rekeningen ver buiten het oog van het binnenlandse gepeupel. Belasting betalen is voor de middenklasse en de loonslaven. De Amerikaanse overheid, net als de Engelse en Nederlandse, keuren de meest moeilijke constructies goed waardoor de grote Fortune 500 bedrijven optimaal kunnen profiteren. Ze jagen de burgers in de kosten, maar geven de grootverdieners van de wereld alle mogelijkheden om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Wat blijkt? De Virgin eilanden, De Cayman eilanden en de Bermuda eilanden zijn ware hotspots als het gaat om het grote geld. Miljarden dollars worden er naar toe verzonden, zodat er zo weinig mogelijk afgedragen hoeft te worden. Net als in Nederland met zijn brievenbusmaatschappijen, matsen de Amerikaanse en Engelse overheid bedrijven als Nike, Apple, Facebook, American Express, Dell en Microsoft en vele andere multinationals.

Zal er iets veranderen?

Terwijl de miljonairs van onze wereld hun vermogen de afgelopen vier jaar zagen verdubbelen naar een fijne 6,5 biljoen dollar, moet de gemiddelde burgers maar afwachten wat er met hun spaarcenten gaat gebeuren. Met een gemiddelde investering in een veel te duur huis, stijgende belastingen en een onzekere arbeidsmarkt is het onzekerheid en angst dat de klok slaat. Na het Cyprus debacle hou ik mijn hart vast voor diegenen die veel geld bij de banken hebben gestald. Nee, wij burgers hebben de wereld van het grote geld niet begrepen en zij die dat wel doen hebben de politiek gekaapt en gegijzeld zodat ze tijdens de wedstrijd de regels en wetten steeds meer naar hun eigen hand kunnen zetten. Zo werkt de wereld al vele, vele jaren. Zullen de aankomende verkiezingen in zowel Nederland, Europa als Amerika enig verschil gaan maken? Ik denk van niet…