Olieprijs daalt 13,8% in een week

0

In het begin van deze week was een vat ruwe olie op de futuremarkt in New York nog $87,15 waard. Vrijdag verloor de olieprijs zo’n 2 dollar en sloot iets boven de $75,-. Dit is een daling van bijna 14% in 5 dagen. De olieprijs heeft last van de verkoopgolf op de wereldwijde aandelenmarkten.

Ook de prijs van Brent oil daalde de afgelopen week sterk. De prijs van Brent-Noordzeeolie kwam vrijdag uit op $78,29, dit is ruim 10% minder in vergelijking met maandag. De prijs van Natural Gas daalde vrijdag 6 dollarcent tot $3,92. In tegenstelling tot olie is de prijs van natural gas de afgelopen 5 dagen met ongeveer 2% gestegen.

De olieprijs wordt momenteel dubbel getroffen. In eerste instantie door de crisis in Griekenland. Als er een verdere escalatie van de crisis dreigt, zal dat de vraag naar olie niet ten goede komen. In tweede instantie wordt de olieprijs geraakt door de versterking van de Amerikaanse dollar. De dollar steeg deze week zo’n 5% ten opzichte van de euro.

Jim Ritterbusch, president van Ritterbusch and Associates, denkt dat de daling van de olieprijs kan doorzetten. Hij trekt de vergelijking met de 20% daling in olieprijzen gedurende de periode midden juni – midden juli vorig jaar (via Binck). Peter Voser, executive officer van Royal Dutch Shell liet vrijdag op een conferentie weten dat Shell verwacht dat de wereldwijde vraag naar energie zal verdubbelen in 2050, waarbij het aandeel van traditionele fossiele brandstoffen zal dalen naar 60% van de huidige 85%. Richard Branson, eigenaar de van Virgin Group, kwam een aantal maanden geleden nog met een waarschuwing voor een oliecrisis. Momenteel consumeren we met z’n alleen op de wereld zo’n 86,6 miljoen vaten olie per dag.