De prijs van een vat ruwe olie (WTI) daalde de afgelopen week met zo’n 15%. Dit is één van de grootste wekelijkse dalingen sinds dat de handel in olie op de NYMEX in 1983 begon. Alleen in december 2008 was de daling van de olieprijs op weekbasis nog groter.

De olieprijs kwam donderdag 5 mei in een vrije val terecht en werd zo’n 10% goedkoper. Eerder schreef ik dat er sprake was van een hoge volatiliteit in zilver (de prijs van zilver daalde overigens 30% afgelopen week) en die volatiliteit is ook aanwezig op de oliemarkt. Vrijdag opende de futures voor olie rond de $100,- en daalden richting de $95,-. Binnen een aantal uur steeg de olieprijs echter zo’n $7,- tot boven de $102,- maar sloot de dag uiteindelijk op $97,-. De daling wordt toegeschreven aan tegenvallende macrocijfers en een stijgende Amerikaanse dollar. Ook de economische groei van de VS en Duitsland werd naar beneden bijgesteld en minder groei betekent minder vraag naar olie.

De olieprijs steeg afgelopen tijd tot zo’n $127,- door de onrust en oorlog in Libië. Dit kwam voornamelijk door het wegvallen van een groot deel van de Libische olieproductie. Libië heeft de op acht na grootste oliereserve van de wereld en is de op twee na grootste olieproducent van Afrika. Libië produceert normaal gesproken zo’n 1,6 miljoen vaten olie per dag, maar dit aantal is tijdens de opstand met zo’n 80% gedaald. Feit is echter wel dat er nog steeds oorlog is in Libië, maar dat lijken de oliehandelaren dus niet meer zo relevant te vinden.

Goldman Sachs heeft, zoals altijd, ook weer wat te zeggen over de olieprijs. “It is important to emphasize that even as oil prices are pulling back from their recent highs, we expect them to return to or surpass the recent highs by next year.” Goldman verwacht dat er dus gewoon weer een nieuwe rally in het verschiet ligt. Ook JP Morgan liet van zich horen. Deze Amerikaanse bank verwacht dat de olieprijs in het derde kwartaal van 2011 weer rond de $130,- staat. De bezineprijs zal helaas niet met 15% gaan dalen, maar de prijs van een litertje olie aan de pomp zal toch wel een paar cent zakken.

Lees ook: Goldman Sash sees new oil rally; JP Morgan ups forecast en: Think Libya had made oil prices skyrocket? Just wait until this summer.



3 reacties

  1. Kan zo’n rap dalende olieprijs op zich al een financieel-economische crisis veroorzaken, doordat speculanten met geleend geld en pensioenfondsen daardoor in grote problemen komen?

    Zulke volatiele bewegingen zijn hoe dan ook nooit goed!

    Of worden de speculanten aangestuurd door de Illuminatie?

  2. Na de Osame Bin Laden is dood euforie zal men weer de werkelijkheid onder ogen zien en die is precies hetzelfde of zelfs slechter dan voor de dood van Osama Bin Laden.

    Zelfs mensen, die grote sommen geld van een ander beleggen laten zich gek maken in de media en dat is al een uiterst veeg teken.

    Maar wie de feiten echt onder ogen durft te zien weet toch al dat die beleggingsfondsen ten dode zijn opgeschreven.

    Zilver en goud fans zien deze gelegenheid schoon om weer wat extra van hun geliefde edelmetalen aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: