Olieprijs stijgt naar hoogste punt in 30 maanden

2

De prijs van een vat ruwe olie (WTI) is maandag tot het hoogste punt in de afgelopen 30 maanden gestegen. Het laatste vaatje werd verhandeld voor een prijs van $108,48. Eerder vandaag steeg de prijs van een barrel crude oil (waar 159 liter olie in zit) tot bijna $109,- , door de opstand in Libië.

Ook in Yemen, Algarije en Nigeria is het onrustig. Tevens is de productie van olie in het Afrikaanse land Gabon tot stilstand gekomen. Allemaal factoren die de prijs van het zwarte goud doen stijgen. Sinds 22 september 2008 is olie niet zo duur geweest. In 2011 is de olieprijs al met bijna 20% gestegen. Analisten gaan er van uit dat de olieprijs snel de $110,- zal passeren en wellicht verder zal stijgen naar $120,- indien de opstand in Libië en andere Maghreb landen aanhoudt.

Ook de prijs van een vat Brent Crude Oil zit in de lift. De prijs van Brent steeg maandag in Londen met 2% tot boven de $121,- per vat. De prijsstijging is voor een deel toe te schrijven aan het Afrikaanse land Gabon. In het hele land vinden momenteel stakingen plaats. Gabon produceert normaal gesproken zo’n 240,000 vaten ruwe olie per dag.