Olieprijs schiet met een vijfde hoger

18

Lezers van Biflatie.nl zijn er vast niet verwonderd over. Die zagen wel aankomen wat de gevolgen zouden zijn van de aanval op Saoedi Arabië’s olie installaties op zaterdag 14 september 2019. Met een vijfde van ’s lands productie dat niet vlug terug op de markt zal komen. De olieprijs is dan ook hét onderwerp dat op 16 september de markten beheerst. Als eerste ‘werkdag’ voor de beurzen kan dit wel tellen.

We moeten al teruggaan tot 1990. Voor de laatste keer dat de olie futures zo’n stijging ondergingen op één dag. De Verenigde Staten hebben al verklaard van hun oliereserves ter beschikking te stellen. Aardolie is nog steeds het levensbloed van de wereldeconomie. Daarop kalmeert de olieprijs enigszins. De stijging is beperkt tot tien procent op moment van schrijven.

https://www.youtube.com/watch?v=GxW74cfdp3U

Zoals we al eerder schreven, staan de Amerikaanse havikken in het bestuur al op rij om tot actie op te roepen. Zoals Amerikaans staatsecretaris Pompeo. Nee nee zegt hij, de aanval kwam niet uit Jemen. Het is Iran dat er rechtstreeks achter zit. Donald Trump verklaart dat de VS ‘locked and loaded’ zijn. Een eerder min of meer geplande ontmoeting met Iran zit er hoogstwaarschijnlijk nu niet meer in.

Iran ontkent

Iran zelf wijst de Amerikaanse beschuldigingen van de hand. “Deze willekeurige beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en krankzinnig”, zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Deze opmerkingen zijn bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen.”‘ Je zou ook maar gek zijn om het machige militaire apparaat van de VS te gaan uitdagen. Is het toeval, die aanval op dit moment, verondersteld tot nader order vanuit Jemen? Het komt de Trump administratie in ieder geval wel heel goed uit. De Islamitische natie is al 40 jaar een doorn in het oog. Ze heeft nu het perfecte excuus om Iran de oorlog te verklaren. Wait and see…