Lezers van Biflatie.nl zijn er vast niet verwonderd over. Die zagen wel aankomen wat de gevolgen zouden zijn van de aanval op Saoedi Arabië’s olie installaties op zaterdag 14 september 2019. Met een vijfde van ’s lands productie dat niet vlug terug op de markt zal komen. De olieprijs is dan ook hét onderwerp dat op 16 september de markten beheerst. Als eerste ‘werkdag’ voor de beurzen kan dit wel tellen.

We moeten al teruggaan tot 1990. Voor de laatste keer dat de olie futures zo’n stijging ondergingen op één dag. De Verenigde Staten hebben al verklaard van hun oliereserves ter beschikking te stellen. Aardolie is nog steeds het levensbloed van de wereldeconomie. Daarop kalmeert de olieprijs enigszins. De stijging is beperkt tot tien procent op moment van schrijven.

https://www.youtube.com/watch?v=GxW74cfdp3U

Zoals we al eerder schreven, staan de Amerikaanse havikken in het bestuur al op rij om tot actie op te roepen. Zoals Amerikaans staatsecretaris Pompeo. Nee nee zegt hij, de aanval kwam niet uit Jemen. Het is Iran dat er rechtstreeks achter zit. Donald Trump verklaart dat de VS ‘locked and loaded’ zijn. Een eerder min of meer geplande ontmoeting met Iran zit er hoogstwaarschijnlijk nu niet meer in.

Iran ontkent

Iran zelf wijst de Amerikaanse beschuldigingen van de hand. “Deze willekeurige beschuldigingen zijn onbegrijpelijk en krankzinnig”, zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Deze opmerkingen zijn bedoeld om de reputatie van Iran te ondermijnen.”‘ Je zou ook maar gek zijn om het machige militaire apparaat van de VS te gaan uitdagen. Is het toeval, die aanval op dit moment, verondersteld tot nader order vanuit Jemen? Het komt de Trump administratie in ieder geval wel heel goed uit. De Islamitische natie is al 40 jaar een doorn in het oog. Ze heeft nu het perfecte excuus om Iran de oorlog te verklaren. Wait and see…

18 reacties

  1. Veel geroffel op de oorlogstrom. Er klinkt harde taal tussen de VS en Iran over en weer. En de tweets van Trump liegen er niet om. Met veel lawaai in de MSM dat de brandstofprijzen de lucht in gaan. Prima zaak toch voor ons milieu? Autoloze zondagen en nog wat andere maatregelen. Spanning alom. Zal de VS dan toch Iran aanvallen? Of zal men eerst een meer voor de hand liggende list bedenken waarmee Iran iets makkelijker als dader kan worden aangewezen? Er rijst steeds meer twijfel over de werkelijke toedracht van de drone aanvallen. Hoe dan ook, er is spanning. De oliehandel reageert direct door vroegtijdig prijsverhogingen door te voeren en Trump is zenuwachtig dat zijn economie wordt getroffen en belooft de oorlogsvoorraden aan te breken. Volgens mij zegt dit genoeg. Er komt geen oorlog in het M-O. Trump ziet het gevaar van de enorme stagnatie van de olieaanvoer. Olieprijzen door het dak en de economie naar het dal. Dat staat zijn herverkiezing in de weg.

    Het argument dat de VS weer een oorlog wil beginnen t.g.v. hun oorlogsindustrie en om daarmee de eenheid van een verdeeld land weer in het gareel te krijgen lijkt mij ongegrond. Trump is geen politicus maar een zakenman die geen oorlog op zijn geweten wil hebben. Gebruikt zijn twitteraccount voor zijn retoriek. Wil als winnaar uit de bus komen van handelsoorlogen, niet van een 3e WO. Hij is geen man van de kanonnen. Hij grijpt de huidige situatie aan om de FED onder druk te zetten om de rente te verlagen. Ook in de VS moet geld lenen straks geld opleveren. Misschien ziet Powell dit al in en gaat hij donderdag voor een verrassing zorgen met juist een extra renteverlaging. Een escalatie in het M-O zal zeker grote verdeeldheid opleveren tussen bondgenoten en zeker de EU een enorme slag toebrengen.

    Met een recessie in het vooruitzicht kunnen langdurige hogere brandstofprijzen de hele boel in duigen gooien. Maar ja, of we in een tijd van repressie nog mogen rekenen op verstandige besluitvorming in de hedendaagse globale politiek is een retorische vraag natuurlijk. Het lijkt er op dat de vuurtjes worden opgestookt voor later. Pas wanneer het fiat geldsysteem dreigt ten onder te gaan door de schuldenproblematiek met de repressieve negatieve rente-effecten is de tijd rijp voor oorlog. Duurt wellicht nog een paar jaartjes. Maar wie dat moment kan voorspellen is een echte ziener. Mijn gezichts- en voorspellingsvermogen is wat dat betreft al enigszins beperkt door gebruik van een leesbril.

    1. Gerrit, helemaal waar; de enige wapens waar Donald de degens mee wil kruisen met de wereld, zijn economische wapens (belastingverlaging, dollardevaluatie, extra tax op importgoederen, boycot’s enz.). Maar je zou ook de andere kant kunnen belichten van het drone-incident, want Iran is ook niet dom en weet dondersgoed dat wanneer Trump met een militaire oorlog begint tegen Iran, Iran de middelen in handen heeft om de olietoevoer voor onbepaalde tijd te stagneren, waardoor de Amerikaanse en wereld-economie instort. Dus Iran beseft heel goed dat onze Donald twijfelt en buit Iran dat niet uit ? Ben benieuwd, de komende weken zullen duidelijkheid scheppen in hoeverre Iran nu wel of niet bij dit drone-incident betrokken was. Zoals Joost al aangaf …… spannende tijden.

    2. Niet alleen de brandstofprijzen gaan de lucht in, maar alles, behalve de
      economie, die gaat versneld down (als de oliecrisis nog even voortduurt).
      Nog afgezien van de gevolgen van Trumps eventuele represailles en de al eerder door hem beloofde importbeperkingen op de invoer uit de EU.
      Een drone als ‘zwarte zwaan’, waarbij de grootste energieproducent ter wereld (VS) goeddeels buiten schot denkt te blijven?

      1. Een minstens net zo diepe economische recessie als die van 10 jaar geleden, maar dan gepaard gaande met een torenhoge inflatie, i.p.v. deflatie?

  2. Toen 5 jaar geleden de olieprijs tot boven de $ 100 per vat vloog betaalde we € 1,29 voor de liter benzine. Sinds die tijd is de olieprijs weer gezakt naar $ 60 per vat maar de benzineprijs is niet gezakt maar gestegen naar de € 1,60 ra, ra, hoe kan dit?

    1. koers van de euro is flink gedaald, dat heeft er voornamelijk mee te maken, maar ik verdenk de grote oliereuzen er ook wel van om de prijzen aan de pomp lekker gelijkmatig hoog te houden, zodat je gewoon nergens meer goedkoop kan tanken…

      1. Ach, kijk gewoon even naar onze eigen multinational Shell. De winst ging van 12,9 miljard dollar in 2017 naar 23,3 miljard dollar (20,3 miljard euro) in 2018 en is hoger dan analisten hadden verwacht. De jaaromzet kwam uit op 396,6 miljard dollar, ruim een kwart meer dan in 2017. En ik kan het niet laten om dit even op te merken: Wij, de massa, tanken ons arm en de elite met aandelen Shell rekenen zich rijk. Hoe? Aandelen kopen met goedkoop geleend geld. Verschil moet er wezen, niewaar? Vandaag ging het aandeel Shell op een slechte beursdag met 2,5 procent omhoog. Ik bedoel maar. O ja, Draki bedankt!

  3. Zojuist lees ik een analist in de Telegraaf die mijn vermoeden al bevestigt. De commotie is mogelijk van korte duur en na enige tijd dalen de olieprijzen weer. Uiteraard moeten er geen gekke gebeuren.
    “Volgens handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank is de stevige opleving echter slechts tijdelijk. „Ik acht de kans groot dat de olieprijs binnenkort weer tot zo’n $60 terugvalt, tenzij er meer aanvallen zouden komen. De vraag naar olie vanuit China en Europa staat namelijk onder druk, waardoor de voorraden zijn opgelopen. Daardoor is er voldoende olie om de afname van de productiecapaciteit met 5% op te vangen. Ik verwacht ook niet dat de VS gaat ingrijpen in Iran, aangezien het niet in het straatje van Donald Trump past om de olieprijs verder omhoog te laten schieten.”
    Dat de vraag vanuit China en Europa onder druk staat heeft te maken met de economische neergang waardoor consumenten zich inhouden. De monetaire spanningen die de renteverlagingen met zich meebrengen kunnen wel eens meer impact hebben dan de confrontatie tussen Iran-VS. Een veenbrand kan lang voortwoekeren alvorens bovengronds te gaan vlammen. En wat verder in de tijdlijn zullen we vanzelf zien dat een ongeluk zelden alleen komt.

  4. Op https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4850361/saudi-aramco-olievelden-aanval-drones-oliemarkt “Oliemarkt opgeschrikt door aanval: ‘Noodaggregaat van de markt ligt stil'”.

    Is deze gebeurtenis van het afgelopen weekend wel net zo erg als de val van Lehman Brothers 11 jaar geleden?

    Verder moet je er niet raar van opkijken dat er de komende dagen en weken nog veel meer van dit soort aanslagen op olie-installaties gepleegd zullen worden, met nog veel grotere gevolgen voor de oliemarkten en de economie dan deze aanval van het afgelopen weekend. Kunnen zulke schokeffecten op de oliemarkten ook weer een nieuwe financiële crisis met omvallende banken uitlokken?

    Het valt mij op dat dit samen lijkt te vallen met 18 jaar na 9/11 en 11 jaar na de val van Lehman Brothers. 18 (6+6+6) en 11 zijn belangrijke getallen in de occulte wereld van de vrijmetselarij.

        1. Ja. Valuta oorlog, handels oorlog. Oorlog. Ligt in de lijn der verwachtingen . Fors hogere olieprijs gaat winsten bedrijven onder druk zetten (behalve Shell en andere oliefondsen). Verder wordt iedereen weer armer. Want met 50 euro euro 95 in de tank kom je weer paar km minder ver. En de politiek maar zwetsen over betere koopkracht. Ahum

  5. Is er iets gebeurd dan? We zijn weer bij het oranjezonnetje op Prinsjesdag en het dictaat van Rutte, voor 2020. Benzine duppie duurder? Mwah. Tank toch al in Duitsland en wordt het ook daar te gek, rijden we stukkie door naar Luxemburg. Komen we toch al voor de maandelijkse drank- en rookvoorraad.

    Grootste oliegat minstens voor de helft plat. Ver van bed. Nieuwswaarde al naar de kilimanjaro. Zit al gekleurd voor de buis. Want de keuning belooft ons straks heuning. Zijn wij nog te redden?

    1. Wopke zal ons vanmiddag alvast de oortjes wassen en roepen dat we rekening moeten houden met stront aan de knikker. Straks weer ouderwets aan de jaknikker. Rondom Coevorden staan er nog wat. Ach, we voeren de spanning wel op maar olie is de smeerolie van de economie en daar is ons alles aan gelegen. Dus goeie vriendjes blijven met de Arabieren. Ook al halen ze de meeste vreemde fratsen uit. De westerse samenleving kan nog altijd niet zonder olie en ligt nog altijd aan het infuus van de centrale banken. Zolang de olie stroomt en de geldkraan open blijft, de koffiepot nog heerlijk pruttelt, de bierkraan stroomt en Geer en Goor ons nog vermaken is er niets loos hoor. Vandaag horen we dat het leven goed is in ons polderlandje, waar we met ons allen flink aan hebben gewerkt. Geen kwaad woord over de aantasting van spaargeld en pensioenen. En geen kwaad woord over de oorzaak daarvan. Geen schuldigen aanwijzen, niet op teentjes trappen van onze EU-vriendjes. Wie het goed heeft die kan wel wat missen. We blijven vrolijk lachen en spelen het spelletje gewoon mee. Wij Hollanders houden wel van een stukje cabaret. Vandaar ook de ironische ondertoon in mijn commentaar. Hoe lang blijft leedvermaak nog vermaak?

      1. Kom, Gerrit, zeg eens ter afwisseling iets over de Troonrede en de Keunincklijke vooruitzichten.
        Mijn mening, mag dat? Tenenkrommend algemeen en oppervlakkig. Niets wat mensen werkelijk beweegt en zorgelijk naar de toekomst doet kijken. Niets dat eventueel als enigszins controversieel zou kunnen worden uitgelegd, met name in de richting van het glazen huis, waarin de Familie woont.
        Een vrijblijvende ‘Kersttoespraak’-zonder-kerstboom, temidden van operettesoldaatjes. “Wij van WC Eend adviseren WC Eend”, zoals al in de tijd van Bonaparte.

        Het ‘opperhoofd’ van de bevolking omzeilt achteloos de problemen en vragen van (letterlijk!) 17 miljoen ‘individuele’ Nederlanders. De woningnood, de toenemende verarming van werkenden, het verdwijnen van de spaarrente, het snijden in de pensioenen en de pensioenaanspraken, de enorme drugscriminaliteit, de veiligheid, de bedreiging van de rechtsstaat,
        van binnen en van buiten, de verloedering van het onderwijs en de zorg, enzovoort, enzovoort.
        Een geëngageerd staatshoofd hoort minstens te tonen (en uit te spreken) dat hij weet wat er leeft, zonder zich in het politieke en maatschappelijk debat te mengen. Kennelijk mag dit staatshoofd dat niet, omdat niet het volk, maar de bescherming van de monarchie op de eerste plaats komt, terwijl dit land zijn zelfstandigheid al vele jaren geleden heeft verkocht.

        1. Oké, komt ie.
          Prinsjesdag is alleen een ceremonie met pracht en praal. De voorgekauwde Troonrede heeft Alex keurig voorgelezen. Naar mijn mening zelfs veel beter dan het laatste zegje van Frits Wester. De geloofwaardigheid in de Miljoenennota is bij de massa al lang verdwenen. De mooie cijfertjes van 2,1 procent koopkrachtverbetering voor de familie Doorsnee is natuurlijk een wassen neus. Ben benieuwd hoe snel de mooie cijfertjes worden ingehaald door de werkelijkheid. Zou wel eens heel snel kunnen zijn als volgend jaar de gepensioneerden gekort gaan worden. Dan gaan er miljoenen op de rem staan. Zelfs de 50-plussers en minners zullen boos worden als ze zien dat hun pensioenaanspraken worden aangetast.

          Onze regering gaat helemaal prat op de lage werkloosheid en de flinke werkgelegenheid maar vergeten dat juist miljoenen gepensioneerde big spenders minder gaan uitgeven. Dat kon wel eens de trigger zijn van toenemend wantrouwen richting de EU die met zijn euro en het ECB-beleid enorme repressie toepast op de NL-bevolking ten gunste van de zuidelijke eurolanden. Kranten staan inmiddels vol met reacties van meerdere bankiers die het absoluut niet eens zijn met de ECB besluiten.

          In de Troonrede geen woord over de toenemende onrust inzake het ECB-beleid, terwijl juist de ECB nu volop aan de teugels trekt met hun beteugelende rentebeleid. Ach ja, de Troonrede is daar niet voor natuurlijk. We moeten vooral solidair blijven en keurig in de pas lopen. We laten graag voorbeeldig gedrag zien. En daarvoor is de hele Prinsjesdagceremonie met gepoetste koetsen en glad geborstelde paarden een prachtige gelegenheid. Een heus volksvermaak met rijen dik langs de koetsenroute. Een soort van Koningsdag voor de liefhebbers.

          Wat hebben we weer genoten van de hoedjes en het diepe decolleté van Maxima, althans zoals de Telegraaf beschrijft. Heb zojuist wel mijn leesbril op moeten zetten om op mijn beeldscherm toch iets van haar ‘mooie glooiingen’ te kunnen bespeuren. Toch werkt dat door op ons gemoed want men schrijft er over in de media en zelfs op dit platvorm doe ik er aan mee. Slimme afleidingsmanoeuvre van ons koninklijke paar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: