Olieprijs sluit lager door stijgende dollar

0

De olieprijs is vrijdag voor de achtste dag op rij lager gesloten. Een stijging van de Amerikaanse dollar drukte de prijs voor een vat olie omlaag. De future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag net onder de 70 dollar op $69,87.

De reeks van acht verliesdagen op rij is de langste sinds oktober 2003. Ten opzichte van vorige week daalde de olieprijs 7,4%, het grootste verlies in elf weken. De dollar steeg vrijdag tot het hoogste niveau in twee maanden ten opzichte van de euro. Beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse economie stuurden de Amerikaanse munt omhoog.

Vrijdag bleek onder meer dat de detailhandelsverkopen in november sterker dan verwacht zijn gestegen. Ook het consumentenvertrouwen nam sterker toe dan economen hadden voorzien. Een aantrekkende economie vergroot de kans dat de Federal Reserve de rente vroeger dan verwacht weer zal verhogen, wat steun biedt aan de dollar ten opzichte van andere belangrijke valuta.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.