Olieprijs stijgt door autoverkopen Amerika

In mei daalde de olieprijs in de tijd van drie weken van $85,- tot $64,24. Een daling van zo’n 25% door alle schuldenproblemen in Europa. Vanaf het niveau van $65,- is de prijs van een vat olie weer gaan stijgen. Woensdag sloot de juli crude oilfuture precies een dollar hoger op $73,64 (ongeveer €60,-).

De prijs van Brent (North Sea) oil doet het nog iets beter. Momenteel is een vat Brent Oil (live chart) iets meer dan $76,- waard. Ook de prijs van natural gas zit in de lift. De afgelopen 2 weken steeg de prijs met zo’n 10% tot $4,43. De olieprijs zette de stijging woensdag voort door de huizenverkopen en de autoverkopen in de Verenigde Staten.

Uit cijfers van NAR (National Association of Realtors) bleek dat de huizenverkopen in april in Amerika met 6% op maandbasis zijn gestegen. In maart steeg de Amerikaanse huizenverkoop nog met 5,3%. Ook cijfers over de autoverkopen gaven de energieprijzen een boost. Ford, Chrysler en GM verkochten respectievelijk 22%, 33% en 17% meer auto’s ten opzichte van vorig jaar. Dit in tegenstelling tot onze oosterburen.

In Duitsland daalden de autoverkopen in mei juist met 34% op jaarbasis. De autoverkopen in Duitsland dalen momenteel al 6 maanden achter elkaar. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid, doordat de slooppremie in Duitsland eind vorig jaar is stopgezet. Duitsland is niet het enige land waar de autoverkopen dalen.

Ook in Brazilië worden minder auto’s verkocht als gevolg van het stopzetten van fiscale voordelen. In Brasil daalden de autoverkopen in mei met 10% op maandbasis. Dit blijkt uit een bericht van Reuters. In totaal werden er in mei 235.674 auto’s verkocht. De Braziliaanse automarkt is de 5 na grootste automarkt van de wereld en sommige autofabrikanten verwachten dat Brazilië binnenkort de 4e posite van Duitsland gaat overnemen. In 2010 zijn al 1,25 miljoen nieuwe auto’s in Brasil geregistreerd. Dit aantal ligt 13% hoger in vergelijking met 2009.

Fiat is momenteel marktleider in Brazilië, met een marktaandeel van 23,3%. Volkswagen (23,1%) en General Motors (19,7%) staan op plaats twee en drie in het grootste land van Zuid-Amerika. Autofabrikanten wereldwijd verwachten in de komende twee jaar zo’n 11,2 miljard dollar in Brazilië te investeren om aan de grote vraag naar heilige koeien in de emerging market te voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.