Olieproductie blijft nagenoeg gelijk

De totale olieproductie van de OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) is in augustus 2010 vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van voorgaande maand. Het totale aanbod van olie daalde met 60.000 vaten tot 29,2 miljoen vaten ruwe olie per dag.

De productie in de Verenigde Arabische Emiraten en in Nigeria nam af, terwijl er meer olie werd geproduceerd in Angola en Iran. Dit blijkt uit cijfer van het Internationaal Energie Agentschap. Opec heeft de verwachting voor de vraag naar olie in 2011 naar beneden bijgesteld.

Er werden 2,32 miljoen vaten per dag geproduceerd door de VAE (waaronder de volgende emiraten vallen: Abu Dhabi, Dubai, Shajah, Fujairah, Ajman, Ras al-Kaimah en Umm Al Qaywyan.) In juli produceerden de emiraten samen nog 40.000 barrels crude oil meer per dag. Ook stond er in het rapport dat wat betreft compliance de VAE en Koeweit zich het best aan de regels en doelen hielden wat betreft de olieproductie.

De olieprijs zal naar verwachting voorlopig tussen de 70 en 80 dollar blijven liggen. De prijs van een vat olie hangt voornamelijk af van de vraag van de opkomende economieën. Indien de economieën van de emerging markets sneller groeien dan verwacht kan de prijs van een vat olie in tweede helft van 2010 verder stijgen. Voornamelijk de snelle ontwikkeling in China kan voor een opwaarts effect van de olieprijs zorgen.

Aan de andere kant blijft het afwachten hoe de economieën van de Westerse landen zich herstellen. De voorraden olie in Amerika zijn in de afgelopen 20 jaar nog niet zo groot geweest. Toch werd vorige week bekend dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten met 1,9 miljoen vaten waren gedaald tot 359,9 miljoen. Het verschil tussen vraag naar olie en het aanbod van olie zal in de toekomst hoogst waarschijnlijk groter worden. Zie ook de grafiek van Peak Oil Consulting hieronder. Het IEA verwacht dat er volgend jaar 87,9 miljoen vaten olie per dag nodig om de wereldeconomie draaiende te houden. Dit is een stijging van 1,5% ten opzichte van 2010.

Op moment van schrijven staat de olieprijs een half procent lager ten opzichte van gister. Momenteel is de prijs van een vat Nymex Crude Oil $77,50. Voor een vat Brent Crude Oil moet bijna $79,- worden betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.