Olieproductie in Libië is met 80% gedaald

Shokri Ghanem, de voorzitter van de National Oil Corporation van Libië, gaf donderdag in een interview met Reuters aan dat er nog wel olie wordt geproduceerd, maar dat de hoeveelheid significant is afgenomen. Aan het begin van maart zei Ghanem nog dat de olieproductie tot onder de 400.000 vaten ruwe olie per dag was gedaald. Nieuwe cijfers over de huidige olieproductie wilde hij niet geven. Uit onderzoek van Reuters zelf blijkt dat de gemiddelde olieproductie van Libië in maart is gedaald naar 320.000 per dag.

Libië heeft de op acht na grootste oliereserve van de wereld en is de op twee na grootste olieproducent van Afrika. Normaliter produceert Libië zo’n 1,6 miljoen vaten olie per dag. Daarvan wordt 85% geëxporteerd naar Europa. De olieproductie is door de opstand en de oorlog met 80% gedaald.

De onrust in het Midden Oosten en met name de burgeroorlog in Libië heeft flink effect gehad op de prijs van een vat ruwe olie. De olieprijs is flink gestegen. Crude Oil uit Amerika kost momenteel ruim $106,- en staat deze week flink in de plus. De prijs van Brent Crude Oil steeg tot boven de $116,-. De prijsstijging komt doordat de gevechten in Libië zijn geïntensiviseerd. De Gadhaffi aanhang zou terrein hebben gewonnen ten opzichte van de rebellen. Er wordt veel gevochten in de ‘olieplaatsten’ Brega and Ras Lanuf en dat brengt de olie infrastructuur in gevaar. Ook het gebruik van olietankers is vrijwel tot stilstand gekomen.

Toch wordt er nog wel olie geproduceerd want de vraag naar het zwarte goud blijft onverminderd groot. Vanaf volgende week gaan de rebellen in Libië zelfs olie exporteren. Ze zouden een deal hebben gesloten met Qatar. De rebellen verwachten dat ze tussen de 100.000 en 130.000 vaten olie per dag kunnen produceren. 

Lees ook: Libyan rebels sign oil export deal with Qatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.