Kolen en aardolie zijn out; groen en het milieu vooraan zetten zijn in. Klimaatverandering staat anno 2021 aan de top van de internationale agenda´s, en niet alleen vanuit het IMF. Niet alleen is olie hevig vervuilend voor dat milieu. de occasionele rampen nog daargelaten, maar de hele wereldeconomie kan in gevaar komen door dit soort aanvallen op installaties. Recent de wagen nog vol gegooid? Zelfs de slimste olieproducerende staten kijken vooruit, naar de toekomst op energiegebied. De UAE, Verenigde Arabische Emiraten bijvoorbeeld, de nummer 8 van ´s werelds grootste olieproducenten.  ´As per its “Vision 2021,” Iis petroleum- and natural-gas-reliant economy is committed to sustainable development in order to emerge as the Gulf Cooperation Council’s, or GCC’s, most diversified economy. This includes the digitization of the economy, which has become a priority during the COVID-19 pandemic.´

 

´Een groene economie voor duurzame digitalisatie´

De eerste Abu Dhabi Sustainability Week Summit 2021 werd online uitgezonden op YouTube. 

175 Landen participeerden met meer dan 500 globale leiders van overheden en de zakenwereld. Zij ´explored the social, economic and technological opportunities supporting a sustainable green recovery from the pandemic´. Op naar een groen en duurzaam herstel van de Corona pandemie. Never let a good crisis go to waste, wie zei het ook alweer… (´Waste´ – snapt u ´m?)

De Gulf Cooperation Council (GCC) is een samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten sinds 1981. Een handelsblok van zes Arabische landen in de Perzische golf, met Saoedi-Arabië als zetel. De Raad belooft om ´“to save the equivalent of 354 million barrels of oil through the deployment” of renewable energies.´ Nieuwe technologieën die hun intrede doen, zoals ´artificial intelligence, machine learning and the digitization of different spheres of life all over the world,´ vergen ook meer electriciteit. Die wordt alvast in de VAE dominant opgewekt door middel van fossiele brandstoffen, en dat moet anders, zo luidt het. De belofte houdt een vermindering van uitstoot van schadelijke gassen in het milieu met 22 procent.  

Stap voor stap, plan na plan

Welke landen gaan het Parijse Klimaatakkoord halen, de beloften tegen 2030? Nederland zou eigenlijk de doelstelling van 49 procent minder uitstoot van schadelijke gassen moeten verhogen naar 55 procent. 2030 Is dan nog maar een tussenstap naar Klimaatneutraal worden in 2050. Wat zijn de klimaatplannen van de grootste politieke partijen, in aanloop naar de verkiezingen van 17 maart 2021 aanstaande:

3 reacties

  1. Beste Joost,

    Helaas is deze groene waanzin meer dan lachwekkend. Kijk bv eens naar % dat zonnepanelen en windenergie daadwerkelijk energie produceren per dag. En dan moeten we ook nog even kijken waar komen al die grondstoffen vandaan om deze zonnepanelen en windmolens te bouwen. Dan hebben we nog het grote probleem met de recycling van deze produkten. Waar het om gaat dat is de energie dichtheid en daarbij scoren zonnepanelen en windenergie uitermate laag.
    Olie, gas, en kolen die zal de mensheid nog tientallen jaren hard nodig hebben. Kijk bv naar Duitsland die hebben de zgn energiewende nu de stroom is daar het duurste in europa. En ze moeten stroom importeren uit de buurlanden als er geen wind is of te weinig zon. Ja kern energie is eigenlijk de enige manier om voor de toekomst redelijke groene stroom te produceren.
    Er zal ongetwijfeld nieuwe technologien komen maar dat zal nog tientallen jaren duren ook vooral omdat regeringen zoals zo vaak het geld verkeerd geinvesteerd hebben. Nl is daar ook een groot voorbeeld van. Wind energie
    heeft eigenlijk weinig toekomst in een dicht bevolkt land zoals Nederland.

  2. @Pieter: Na 50 jaar weer terugvallen op kernenergie is pas écht lachwekkend én de ultieme capitulatie. Iedereen weet waarom.

  3. Vergeet de overbodige politieke poppenkast, het gaat om méér.
    Overstappen naar ‘duurzaam’, terwijl grote coalitiepartijen (o.a. VVD) in hun verkiezingscampagne gaan voor kernenergie: hoe geloofwaardig is het om dezelfde discussie van de afgelopen decennia weer te voeren?

    Op de huidige manier doormodderen met hoofdzakelijk fossiele brandstoffen is -gezien vervuiling en opwarming- geen optie. Natuurlijke energiebronnen zijn er genoeg. De versleten systemen en infrastructuur van m.n. de elektrische stroomdistributie zijn hoe dan ook aan vernieuwing toe.

    Voor niets gaat de zon op. In dubbele betekenis zelfs. Geen enkele bron is onuitputtelijk en een jaarlijkse stijging in het stroomverbruik van 8% wereldwijd (2019) is sws op de traditionele manier niet bij te benen.

    Gigantische investeringen staan hoe dan ook voor de deur. Het oliekartel en de autolobby zijn om. Nu de consument nog, die uiteindelijk, als eindgebruiker (= vervuiler), de rekening betaalt.
    De pandemie bewijst intussen dat we het ook met (veel) minder kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: