Omzet Nederlandse industrie daalt 25% in juni

0

De omzet van de Nederlandse industrie is in juni opnieuw flink gedaald, zij het op een vergelijkbaar niveau met de voorgaande maanden. Ook de dagproductie kwam in juni lager uit in vergelijking met 2008. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ondernemers in de industrie behaalden in juni 25% minder omzet dan een jaar eerder. De afname is ongeveer even groot als die in de eerste vijf maanden van dit jaar. De lagere omzet in juni komt voor ruim de helft door lagere afzetprijzen.

omzet

Alle branches behaalden in juni minder omzet. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproducten industrie liep de omzet, met 37%, het meest terug. Deze branche kende de grootste daling van de afzetprijzen vergeleken met een jaar eerder. Ook de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de transportmiddelenindustrie hadden een grotere omzetdaling dan gemiddeld. De voedings- en genotmiddelenindustrie had te maken met een afname van 9%.

productie

Ook de productie van de Nederlandse industrie daalde. De afname bedroeg 13% in vergelijking met een jaar eerder. De industrie levert al sinds de zomer van 2008 minder productie ten opzichte van het voorgaande jaar. In alle branches kwam de productie lager uit. In de voedings- en genotmiddelenindustrie was de afname met 4% het kleinst. De terugval was het grootst in de transportmiddelenindustrie, daar werd 33% minder geproduceerd dan een jaar eerder.