De ondergang van het Westen in 97 slides

De Westerse economieën lopen tegen een aantal problemen aan; banken die niet meer op hun eigen benen kunnen staan, stijgende werkloosheid doordat bedrijven blijven saneren en met de economische groei gaat het ook alles behalve goed sinds 2008. Dit in grote tegenstelling tot de emerging markets. In een al iets oudere presentatie wordt in 97 slides ‘The continued economic decline of the West‘ laten zien met behulp van grafieken en statistieken. Klik op de afbeelding hieronder.

ondergang westen

7 reacties

 1. Misschien moeten we toch overwegen over te gaan tot wat meer protectionistische maatregelen. We hebben de mond vol over eerlijke concurrentie, maar hoe eerlijk is die eigenlijk. China bijvoorbeeld bouwt haar economische positie in de wereld uit onder vaak mensonterende toestanden, kinderarbeid, extreem lage lonen etc. Het wordt tijd dat ze sociaal gezien ook een beetje op niveau komen.

 2. Weet je wat het probleem is in het westen?
  Duizenden mensen denken dat ze evenveel in een maand horen te verdienen dan de hardwerkende arbeider soms in een heel leven bij elkaar kan schrapen.
  En wat doen deze hardwerkende elite hiervoor?
  Zij zitten op de brug van de ‘Economie’. (Zusje van de Titanic.)
  Het gepeupel werkt in de machinekamer, en krijgt de schuld als zij tegen een ijsberg varen.

 3. [b]WARNING: OFF TOPIC[/b]

  In de verkiezingspol op deze site komt de SOPN als grootste partij uit de bus.
  Ik hoop niet dat de stemmers zich hebben laten paaien door de beloften van gratis openbaar vervoer, en gratis internet en post.

  Van de bezoekers van biflatie.nl had ik nog enige economische kennis verwacht.
  Dit is een belofte die ze nooit waar kunnen maken.

 4. Sheets bekeken en ik mis enkele essentiële onderdelen. Namelijk resources en milieuruimte. Hoeveel resources zijn er nog om überhaupt nog enige groei te realiseren. Als een ieder zou leven als wij hier zouden we 3 aardes nodig hebben. Hier wordt gekeken naar het ineen zakken van het westen, maar uiteindelijk zullen de BRICs ook te maken krijgen met de gevolgen van resource schaarste. Ik denk dat BRICs hooguit 20 jaar langer dit spelletje kan spelen, maar ook dan keert de wal het schip. En 20 jaar is wel een hele lange tijd en ik denk dat het veel korter is. En in China komen ook slechte economische berichten en wie regelmatig Kees de Kort luistert weet dat hij enorm twijfelt aan de 8% to 10% economische groei en die twijfel is meer dan terecht.

  Als de BRICs ooit zo welvarend worden als ons (wat ik niet geloof) zullen ze ook net als wij hier inkakken. Dit moderne economische systeem en de bijbehorende commercie die op 12 jarigen is afgestemd (of hier in het Westen of in de toekomst in de BRICs) maakt van mensen met een redelijke tot goede intelligentie “zwakbegaafde” burgers, die denken dat de welvaart allemaal een recht is, het altijd zo blijft gaan en gaat de boel waar dan ook perverteren. Dit economische systeem is al ver over de houdbaarheidsdatum heen en de BRICs gaan het op deze manier ook niet redden. Ze houden wellicht het hoofd iets langer boven water dan wij.

  Ik denk dat er infeite maar een echte oplossing is uit deze crisis en dat is transitie.
  http://www.youtube.com/watch?v=R_96v72EgVE

 5. @John, alle zittende partijen bieden één en dezelfde uitkomst. Zij gaan het huidige systeem niet overeind houden. SOPN staat naar mijn mening voor een compleet ander systeem.

  Leuk de huidige economie…maar hoe komen we er zo snel mogelijk van af 😉

 6. @6 Door het niet te legitimeren. Door zelf met andere een zelfstandige ecologische project op te zetten en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. In Nederland zo goed als onmogelijk, maar er zijn in Europa genoeg gebieden waar het wel kan. En tot het zover is. Werk niet meer dan nodig, consumeer niet meer dan nodig en maak een goed plan. Als hun hun eigen geld kunnen creëren kunnen wij het ook. Denk maar aan LETS systemen aka barter.

  Luister een paar afleveringen van Maxwell Igan (http://www.thecrowhouse.com/). Er zit een boel complotzut tussen, maar zijn boodschap is duidelijk. Doe geen dingen die tegen je geweten indruizen of fout zijn en leef zelf naar je ideeën. Dit is wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit is wel de way to go.

  SOPN is symphatiek, maar ik vrees dat deze partij zich niet staande zal en kan houden in de tweede kamer en door de media ronduit belachelijk wordt gemaakt (als UFO partij bijvoorbeeld). Voor de rest heeft John weldegelijk een goed punt. Ga wel stemmen, maar denk niet dat stemmen iets op gaat lossen. Het kan er wel voor zorgen dat je met een behoorlijke groep kiezers een persoon met een andere stem kan laten horen. Dit kan op zijn minst al goed zijn voor je eigen moraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.