Ondernemers industrie iets minder somber

De stemming onder ondernemers in de industrie is in december verbeterd. De indicator van het CBS staat echter nog wel onder de nulgrens. Het producentenvertrouwen steeg van -4,8 in november naar -1,3 in december. Vooral over productie in 2012 zijn de ondernemers minder negatief in vergelijking met eerdere metingen. In de voorgaande twee maanden daalde het producentenvertrouwen nog.

 

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. De ondernemers waren veel minder somber over de toekomstige productie in de eerste maanden van 2012, in vergelijking met november. Ook het oordeel over de voorraden verbeterde. Over de orderpositie waren de ondernemers daarentegen iets pessimistischer dan voorgaande maand.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden is toegenomen was vrijwel even groot als het aantal dat de waarde van hun orderontvangsten zag afnemen. Met 101,5 was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) iets hoger dan in november. Het aantal ondernemers dat dacht de verkoopprijzen in de komende drie maanden te verhogen nam fors toe. Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers even somber als voorgaande maand.

3 reacties

  1. Nou ben ik het toch weer helemaal met je eens bokkemans 🙂
    Maar daar zijn ze ondernemer voor hè.
    Altijd maar met roze bril achter de worsten aanrennen.
    Morgen, morgen, sal alles reg kom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: