Ondertussen in Amerika; stijgt de balans van de Federal Reserve naar $3,41 biljoen

13

Uit een bericht van WSJ blijkt dat de balans van de Amerikaance ‘centrale bank’, de Federal Reserve, is gestegen naar een luttele 3,41 biljoen dollar. Om dit even in perspectief te plaatsen: Het is ongeveer evenveel als dat de Nederlandse huishoudens gezamenlijk bezitten. Sinds de herfst van 2012 koopt de FED elke maand voor $85 miljard aan staatsobligaties en Mortgage-backed securities (MBS). Vooral hierdoor is de balans van de FED snel gestegen, zoals hieronder in de grafiek is te zien.

FED balans bernanke

Werkloosheid, inflatie, desinflatie

De FED is nog altijd elke maand druk in de weer om de Amerikaanse economie te stimuleren. Zolang het werkloosheidspercentage in Amerika niet onder de 6,5% daalt en het inflatiepercentage onder de 2,5% blijft, zal Ben naar alle waarschijnlijkheid op de printknop blijven drukken. Het huidige werkloosheidspercentage (volgens de statistieken van de overheid) is 7,6%. Het echte werkloosheidscijfer ligt eerder rond 11,3%. De inflatie in de Verenigde Staten kwam in mei 2013 uit op 1,4% (aldus de stats van de overheid). Ondanks de quantitative easing heeft Amerika, na Europa en Nederland, volgens de ‘officiële cijfers’ de afgelopen maanden te maken met desinflatie.

desinflatie Amerika

Tapering op komst?

De belangrijkste definitie omtrent het beleid van de FED is ‘tapering’. De markt gaat er voorzichtig vanuit dat de tapering binnenkort gaat beginnen ofwel; de FED gaat de stimuleringen afbouwen. Dit gegeven maakt sommige beleggers angstig, waardoor de volatiliteit toeneemt. Lees ook: Fed likely to signal tapering move is close

Monetair beleid is zeer bepalend geworden

Aankondigingen van centrale banken en het monetaire beleid dat ze voeren zijn niet eerder in de geschiedenis zo belangrijk geweest voor bedrijven, analisten, handelaren en economen. Minder QE, ofwel tapering, kan grote effecten hebben op de rentes van staatsobligaties, de aandelenmarkten en de goudprijs. Woensdag 19 juni zal de Federal Reserve waarschijnlijk meer duidelijk geven over de toekomst van de kwantitatieve verruiming. Hieronder nog een interessante video via CNBC, waarin verder wordt ingegaan op de beslissing van de Federal Reserve omtrent QE.