Onrust over Syrië: Olie en Goud stijgen

goldEen peiling die DFT.nl deed geeft beleggers een goede raad…en een slechte raad.  Ondertussen dalen alle beurzen ter wereld want de onzekerheid over een eventueel militair ingrijpen in Syrië houdt ze in de greep.  En onzekerheid is waar beurzen een gloeiende hekel aan hebben.

Slechte raad = niets doen

Ruim 50 procent van de respondenten denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, dat er geen nieuwe oorlog komt.  Zij zullen het hoofd koel houden en waarschijnlijk hun portefeuille niet aanpassen.

Goede raad = olie en goud kopen

Bijna 20 procent ziet wel heil in oliefondsen.  Inderdaad, de regio ligt dicht bij olierijke staten en een treffen hier zal de olieprijs nog verder stuwen (al plus 10 procent in enkele weken).  Meer dan 10 procent van de ondervraagden zou zijn aandelen verkopen of goud kopen.  En dat lijkt ons ook de veiligste actie.  Let eveneens op de koers van de USD.  Normaal bij calamiteiten als oorlog(sdreiging) stijgt deze door een vlucht van beleggers in de munt die altijd als “veilig” werd aanzien.  De richting is nog niet definitief gekozen maar je merkt toch al lichte zwakte.  Een capituleren van de Amerikaanse dollar zou het sein van full ahead geven voor olie, goud en zilver (dat meegetrokken wordt).  Vooral omdat de opwaartse trend van deze reeds ingezet is.

4 reacties

  1. Hoe slechter de berichten over de Amerikaanse economie, hoe beter de beleggers dat zullen waarderen. De Fed zal dan immers doorgaan met QE in plaats van tapering. Stoppen met QE zou pas echt dramatisch zijn.

  2. Een beetje onrust is altijd goed om wat poen van ‘risk’ naar de veilige ‘Treasuries’ te laten vloeien. War included, biflaten.

    Want die oplopende rente op VS staatspapier en het feit dat de FED reeds 31% op haar balans heeft staan, is ronduit vervelend.

    Dus: oorlog zodat het geld vloeit naar de ‘veilige’ petrodollar haven. Valuta’s naar beneden t.o.v. de dollar zodat de dollar haar koopkracht behoud om de hogere olieprijs, als gevolg van een MO-oorlog, op te kunnen vangen.

    En edelmetaal naar beneden laten manipuleren door de FX & metals trading desk van de BIS zodat ook de natuurlijke vijand van de dollar geen kans krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.