Ons geld zal ons geld niet meer zijn…

We hebben het nochtans al eerder gezegd, geschreven (maar luistert er iemand ook echt?): ons geld gaat ons geld niet meer zijn! De overheid – álle overheden – zal op termijn haar neus steken in onze wallet, digitale portefeuille. Haar neus, en haar vingers. Just watch! De kans om dit te doen is eenvoudig té verleidelijk. Ze zal dit doen…omdat het kán. En wat met de mogelijkheid onze wallet nog te programmeren! Dan kúnnen we zelfs niets meer doen – betalen, ontvangen, wat de overheid niet echt zint. Welkom bij de distopie die CBDC heet. Central Bank Digital Currency. Elke land zal er één willen, maken, krijgen; ´t is gewoon een kwestie van tijd. Niet álle overheden zullen de CBDC misbruiken om hun burgers financieel te knechten hoor. Niet El Salvador, niet Buthan, maar wél China en wél… Vult u zelf maar aan.

11 reacties

 1. In de Verenigde Staten is er natuurlijk verzet van de grootbanken tegen de CBDC https://time.com/6099105/us-china-digital-currency-central-bank/ Waarschijnlijk wordt er ook gelobbyd om de digitale euro tegen te houden. In de praktijk is het moeilijk om technische vooruitgang tegen te houden. Vroeg of laat komt die CBDC er, maar wil men ons de garantie geven dat onze persoonlijke data pas mogen worden ingekeken na bijvoorbeeld een bevel van de officier van justitie? Er bestaat zoiets als gezonde en ongezonde nieuwsgierigheid. Hopelijk is hiervoor de juiste aandacht bij de invoering van de digitale euro.

  1. Alleen naïeve geesten durven nog te “hopen” in deze barre (voorgeprogrammeerde !) tijden.
   Met alle respekt voor de slachtoffers van die denkwijze overigens 😉

   1. Digitaal geld; eenmaal erin kun je er nooit meer uit. Toch geweldig als je plotseling poen hebt met een einddatum, negatieve rente, overboeking gemaximaliseerd of belast en ongetwijfeld zijn er nog meer leuke dingen te bedenken. Uiteraard voor onze gezondheid……hopelijk.

   2. Wie is hier nu beter af?

    De naïeveling die vrolijk verder leeft of de wakkere geest die tot aan de crisis leeft in angst?

    Als het misgaat, gaat het mis. Dat houdt niemand tegen. Woke of niet.

    1. So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is…fear itself — nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance. In every dark hour of our national life, a leadership of frankness and of vigor has met with that understanding and support of the people themselves which is essential to victory. And I am convinced that you will again give that support to leadership in these critical days. (Roosevelt)
     Zelf maak ik graag het onderscheid tussen bewuste gezonde naïviteit, die er ons van weerhoudt om al te cynisch en sarcastisch door het leven te stappen en onbewuste naïviteit. Altijd te denken dat je op je hoede moet zijn is vermoeiend en staat het intens beleven van het nu in de weg. Hou de teugels daarom niet te strak.

 2. Volgens mij heeft die “mevrouw” Lyn Alden héél wat sigaartjes gerookt tijdens “haar” leven.
  “Haar” stem horende dan.

  Gewoon weer zo’n (op NL-kosten ?) “omgebouwde Thai” als je het mij vraagt hihi

  Neemt natuurlijk niet weg dat hij .. ehh … “zij” niet op zijn en/of haar achterhoofd is gevallen wa-haa-haaaa !!!

  ( met mijn “welgemeende excuses” aan de LBGHTYXWZ-gemeente heheh )

  ( want je moet natuurlijk NOOIT vergeten jezelf in te dekken in deze barre (en geprogrammeerde ?!) tijden hè ? )

  Afijn, “ze” is meerderjarig en dùs mag ze sigaartjes roken wat mij betreft hihi

 3. (Wijlen) Gerrit Komrij had op een gegeven moment weer eens iets geweldigs gedebiteerd op TV. Wat later interviewde men hem hierover (ik herinner me het waar en waarover het toen precies ging helaas niet meer, te wijten aan een dagje ouder worden). Komrij vertelde over de reacties het volgende: ´´Uw das zat scheef´´. ´´U keek weer zo zuur´´. ´´Je praatte te snel´´. ´´Je praatte te traag´´. En meer van dit soort ´randopmerkingen´. Alles behalve ingaan op de materie, de zaak zelf, het onderwerp, klaagde Gerrit…

  1. Als de inhoud van wat een publicist te zeggen of te schrijven heeft té ‘geweldig’ is, blijft er voor de domme toehoorder of lezer slechts de verpakking over en moet het ‘genie’ genoegen nemen (en zelfs blij zin) met elke reactie.
   Wie -zoals Komrij- op niveau de confrontatie zegt te zoeken is niet zelden vooral op jacht naar een bevestiging van het eigen gelijk.

  2. De vraag of Lyn Alden een transgender is circuleert al langer op het internet https://www.mixedarticle.com/is-lyn-alden-transgender-or-a-man-gender-and-partner-revealed/. Het is een spontane gedachte die opkomt, maar uiteraard irrelevant voor haar werk. Van mij mag iedereen zijn wie hij is. Mensen die afwijken van wat algemeen als gewoon wordt aangemerkt hebben – als ze niemand schaden – evenveel recht op respect. Hopelijk kan de aandacht terug gaan naar het waardevolle werk van deze mevrouw en niet naar het feit of ze al dan niet een transgender is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.