‘Ons geleende geld aan Griekenland zien we nooit meer terug’

Een goed artikel van Joost de Weter, via Opinieplatform Citareg – Opnieuw krijgt Griekenland 2,5 miljard euro aan leningen nadat het parlement toestemming heeft gegeven om in de wet op te nemen dat ambtenaren om economische redenen ontslagen mogen worden. Punt is, worden ze ook ontslagen? Niet dat ik graag zie dat mensen hun baan verliezen, zelfs ambtenaren niet, maar wanneer het Griekse ambtenarencorps niet drastisch ingekrompen wordt blijft het voor de Griekse regering dweilen met de kraan open.

Brussel betaalt altijd

Griekenland telt 1 miljoen ambtenaren op een beroepsbevolking van 4,9 miljoen. Dat is 20,4 procent van de beroepsbevolking. In Nederland is dat 10 procent. Ambtenaren hebben in Griekenland een bijna onaantastbare status en het grootste plezier dat een politicus iemand in Griekenland kan doen is hem een ambtenarenbaantje bezorgen. Dat is in het verleden dan ook op grote schaal gebeurd. Niet dat deze ambtenaren allemaal een volle dagtaak hebben met nuttige werkzaamheden. Goed betaald worden ze overigens wel met talloze voordeeltjes die een gewone werknemer in Griekenland moet ontberen. Terecht dus dat de Trojka IMF/EU/ECB eisen stelt aan de Griekse regering om het ambtenarenapparaat drastisch in te korten.

Maar houden de Grieken zich ook aan de gemaakte afspraken? Bekend is dat tijdens het begin van de noodsteun aan Griekenland talloze met ontslag bedreigde ambtenaren gebruik maakten van het wettelijke recht om vervroegd met pensioen te gaan. Een extra aanslag op de staatskas die door de Trojka niet voorzien was. Ook nu moeten we dus maar afwachten of er daadwerkelijk ambtenaren ontslagen gaan worden. De schulden die Griekenland in de loop van decennia heeft opgebouwd komen doordat er te weinig belastinginkomsten waren en  teveel uitgaven. Resultaat? Europese belastingbetalers lenen via de noodfondsen Griekenland geld om zijn problemen op te lossen.

Sinds het uitbreken van de crisis heeft Griekenland 210 miljard aan noodsteun ontvangen in de vorm van leningen. Elke keer wanneer het land opnieuw geld nodig heeft ontstaat er een rituele dans in Brussel. Nee, Griekenland komt zijn beloftes niet na, dus voorlopig geen extra steun. Vaak nauwelijks een week later komt dan het verlossende bericht uit Brussel of Athene dat de Grieken tóch hun zaakjes op orde hebben en we het geld kunnen overmaken. De burger moet vooral niet denken dat Griekenland zomaar geld krijgt.

Europese banken krijgen geld uit de Griekse noodfondsen

Opmerkelijk is dat van enige controle vanuit Brussel, over hoe de Grieken het ontvangen geld besteden, nauwelijks sprake is. Tenminste, de Europese burger wordt daar niet van op de hoogte gesteld, terwijl hij wel steeds de belastingbeurs mag trekken. Zo ontstaat het beeld dat Griekenland een bodemloze put is en dat we naar ons geleende geld kunnen fluiten. Griekenland zal immers nooit in staat zijn om die 210 miljard ooit terug te betalen. De Trojka weet dat, bondskanselier Angela Merkel en president Hollande weten dat en ook premier Mark Rutte (VVD) en zijn secondant Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten het. Desondanks, de Europese droom mag niet verstoord worden. Griekenland moet binnen de eurozone gehouden worden.

Het feit dat er weinig verantwoording over de Griekse bestedingen van het geleende geld wordt afgelegd heeft zo zijn reden. Geheel nieuw is dat niet, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden, het geleende geld gaat regelrecht naar de Europese banken. Griekenland heeft, zo becijferde de Bank for International Settlements (BIS), voor 184 miljard euro aan schuld bij Europese banken uitstaan. Bij Franse banken 55 miljard, bij Zwitserse banken 47 miljard, bij Duitse banken voor 31 miljard en bij Engelse en Nederlandse banken elk 9 miljard. Die banken hebben in de periode vóór de crisis massaal geld geleend aan Griekenland. De rente was lekker hoog en het risico minimaal. Griekenland zou zijn schulden hoe dan ook aan de banken terugbetalen, desnoods via de belastinggelden van de Europese burgers. Banken worden door politici immers goed geïnformeerd.

Griekenland wordt niet echt geholpen

En zo gebeurt het ook daadwerkelijk. In feite is de noodsteun aan Griekenland een regelrechte financiële steun aan Europese banken. Ons geleende geld aan Griekenland zien we nooit meer terug. Dat zit namelijk in de knip van de bankiers. Griekenland betaalt zijn schuld aan de banken af maar kan zijn economie nauwelijks hervormen. Bij de Europese belastingbetaler is echter de indruk gewekt dat met het geleende geld de Griekse economie er weer bovenop geholpen zou worden, maar dat is dus niet zo. Die zogenaamde noodhulp is slechts een manier om via een omweg Europese banken schadeloos te stellen. Niemand heeft die banken gedwongen om geld aan Griekenland te lenen. Eerst mochten we met belastinggeld de banken redden, nu mogen we opnieuw hun verliezen betalen. Politici en bankiers houden ons gewoon voor de gek. (Bron: Citareg.nl)

7 reacties

 1. De Grieken zelf zien weinig van dit geld. Het meeste gaan naar de banken. Dus de belastingbetaler steunt ook op deze wijze de banken.

  Als dank krijgt deze een flink aantal bezuinigingsmaatregelen van onze regering. Ook “helpen” de banken verder mee door een kunstmatig laag gehouden rente waardoor miljarden spaargeld – o.m. door inflatie -verdampen. Degene die nog werkt bv. – in de bouw – kan voor 5 euro misschien nog gaan werken. Anders komt er een bouwvakker uit Polen. Ook de arbeidsvoorwaarden worden hierbij nog eens afgebouwd.

  Alles moet anders en om te beginnen moeten politici aansprakelijk worden gesteld voor blunders!!!

  1. Cees, de politici zijn ook maar marionetjes.

   Je hebt 2 opties.

   1 Massale revolutie….maar dat gaat nog best lang duren.

   2 Je zo veel mogelijk afscheiden van dit zieke slavensysteem en zoveel mogelijk erbuiten gaan leven door zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden .

    1. Beste Wortel,
     Het enige juiste antwoord op jouw vraag zijn harde cijfers.

     Volgens CBS en consorten zijn Nederlanders de gelukkigste en rijkste mensen met de langste levensverwachting.
     Ik weet niet wat in die blauwe pillen zit maar het moet sterk spul zijn wil je dit geloven.
     Hier wat harde cijfers:

     Circa 50% van de Nederlanders heeft -op dit moment- een chronische ziekte t/o circa 33% van de Brazilianen (nog steeds te veel maar al significant lager…)
     Circa 40% van de inwoners van de Europese Unie heeft -op dit moment- een hersenaandoening (van ADHD tot depressie en van schizofrenie tot dementie) t/o marginaal in Brazilië (ADHD kennen ze niet en veel wordt niet benoemd, mensen zijn al snel okay!!!).
     Circa 700.000 Nederlanders hebben -op dit moment- een burn-out t/o marginaal in Brazilië (reden laat zich raden…).
     Circa 1,7 miljoen Nederlanders zijn -op dit moment- bijna burn-out t/o marginaal in Brazilië (…)
     Bron: http://www.nu.nl/economie/2962686/acht-werknemers-heeft-burn-outklachten.html

     Circa 40% van de Nederlanders slikt per 14 dagen zelf verkregen medicatie.
     Circa 37% van de Nederlanders slikt elk jaar voorgeschreven medicatie
     Bron: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2005/2005-048-pb1.htm
     Cijfers Brazilië ken ik niet maar ook te hoog in ieder geval.

     Circa 7 miljoen rechtszaken per jaar in Nederland t/o marginaal in Brazilië
     Nederlandse baby wordt geboren met circa 25.000 euro schuld t/o marginaal in Brazilië
     Nederlander moet 1,1 miljoen euro in zijn leven aan belasting betalen t/o marginaal in Brazilië
     Circa 52.000 zelfmoorden per jaar in de EU t/o helft in Brazilië
     http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
     Grofweg helft Nederlanders heeft hypotheek en andere dure huur t/o Brazilië slechts 3% hypotheek en rest vrijwel alle eigen bezit…

     600.000 spookburgers zonder inkomen
     600.000 werklozen
     500.000 ZZP-ers met inkomen onder minimum

     Dus geniet nog maar even van die blauwe pil, kan zo maar op een dag uitgewerkt zijn…

     1. @moerstaal
      Ik denk dat jij gelijk hebt en dat blauwe pilletje is natuurlijk een leuke metafoor maar ik denk dat veel Nederlanders gewoon te bang zijn om bij vrienden of op feestjes (wheh, phuuhg ) te vertellen dat ze wel eens wakker liggen bij de gedachte om de om hun heen vergaarde rijkdommen ook te kunnen verliezen als ze bijvoorbeeld hun baan kwijtraken. Ik denk zelfs zo bang dat ze bij het invullen van bijvoorbeeld een anonieme enquete er zelfs niet eens aan durven te denken, en deze dus veel positiever zullen invullen. Een Nederlander straalt graag uit: “Kijk mij nou, ik doe het toch zooo goed !” Er wordt veel energie gestoken in het uitdragen van dit gedrag. Dingen als: “Wij hebben een grotere auto voor de deur dan de buurman” of “‘Ze’ mogen toch niet denken dat wij het niet goed hebben” of “Shoppen in een groot winkelcentrum, daar word ik gelukkig van” Dit is schijnbaar allemaal erg belangrijk in HOL-land. (zoals jij dat zou omschrijven)
      Maar goed, we worden ook geïndoctrineerd en de schulden ingepraat, zelfs door onze eigen Mark Rutte: “Hou toch eens op met somberen. Koop toch eens dat nieuwe huis. Koop toch eens die nieuwe auto.”
      En dit alles terwijl de belastingen worden opgeschroefd. En… inderdaad, belastingen om het begrotingstekort omlaag te krijgen maar ook om deze oa. richting Griekenland te laten vloeien.

      Tuurlijk… Markje.

      Warm je vanavond je, door mamsie gemaakte, maaltijd even op in de magnetron ? En morgen weer hollen he, knulletje van me !

 2. Als in een lachspiegel, deze al jarenlang repeterende beschouwingen over crises, de Eu, de euro, de noodhulp, dschulden, de machteloosheid van de politiek, de Grote Misleiding.
  Elke krantenlezer is op de hoogte en krijgt er intussen een punthoofd
  van.
  Hoogste tijd dus voor nieuw inzicht en realisme.

  Blijkbaar zijn de ontwikkelingen onomkeerbaar, zijn we het ‘point of no return’ in alle opzichten al lang voorbij en zouden wij ons veel meer moeten voorbereiden op de onvermijdelijke gevolgen.

  Het zal menige broodjesanalist van zijn dagelijkse standaardmijmeringen beroven, maar de hoop kunnen voeden dat ook Noordelijke donors, zoals het (eertijds) trotse leeuwtje aan de Noordzee, die blijk geven niet in staat te zijn om het eigen broekje op te houden, uiteindelijk terug kunnen vallen op een ‘Griekse’ aalmoes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: