´Onverantwoordelijk diep in bitcoin´

Kun je als belegger ´onverantwoordelijk´ diep of long in een belegging zitten? Absoluut. Onverantwoord is dan wanneer je je portfolio niet meer als een ´goede huisvader´ beheert. Een eigenlijk niet te verantwoorden, objectief gezien, groot deel van je portefeuille hebt gewijd aan één investering. Eender de welke. Dat doe je, dat kan gebeuren wanneer je zo ontzettend overtuigd bent dat die belegging niet kan falen. Nochtans, er is ook nog zoiets als ´de markt´. En die markt, zij het vastgoed, edelmetalen, aandelen of crypto, heeft nu eenmaal altijd gelijk. Ook als ze ongelijk heeft. Onverantwoord is dan wanneer die ene belegging je portfolio kan maken…maar ook breken. Wanneer het onverwacht toch fout loopt. ´t Gaat zelfs enigszins op gokken lijken, en dat is een hele andere business…

Meerderheid versus minderheid

De meerderheid heeft altijd gelijk, is zo´n gezegde. M.i. heeft meestal de minderheid gelijk, maar dit terzijde. Er is ook nog zoiets als gelijk hebben, en gelijk krijgen. Je kunt perfect juist zitten in een bepaalde belegging, maar bijvoorbeeld te vroeg zijn. Voor zijn op de markt dus. Dan heb je wel gelijk in principe, maar je krijgt dat gelijk niet. Want de markt is nog niet klaar voor wat jij ziet, ziet gebeuren, plaatsvinden, komen. Wanneer de meerderheid der beleggers er anders over denkt, zal jouw investering toch falen. Je belegt nu eenmaal niet in een vacuüm. Vele, tientallen factoren kunnen geweten of ongeweten een invloed hebben op de uitkomst van jouw verwachtingen. Ondergetekende weet waarover hij spreekt. Ooit in een ver verleden dacht ik ook slimmer te zijn dan de markt. En hoe meer ik ongelijk kreeg, des te groter ik mijn investering oppompte. Tot mijn grote schade en schande moest ik afdruipen met een enorm verlies. Je kan en mag dus echt niet tegen de markt, de meerderheid-der-beleggers ingaan. Dan moet je wel heel diepe zakken hebben en heel veel tijd.

Dat wil niet zeggen dat je niet contrair mag zijn. M.i. moet je dat zelfs zijn, om de grootste resultaten te behalen in beleggen. Vroeg genoeg in een bepaalde investering zitten, terwijl niemand anders er al in gelooft, kan zeer lucratief zijn. Ook: geloven in de positieve uitkomst van een gegeven of situatie, terwijl ieder ander een negatief verloop verwacht.En dan (liefst) gelijk krijgen omdat de heersende opinie fout was.

Alles of niets

Raoul Pal is de man die vandaag zelf zegt ´onverantwoord diep te zitten in bitcoin´. ´Raoul Pal, the CEO of Real Vision, doubled down on his support for Bitcoin in a Twitter thread on August 6th. He noted that while gold is good as a hedge against fiat currency money printing, Bitcoin may be better´. Goud mag dan goed zijn zegt de oud Wall Stree vetereaan, maar bitcoin is beter. Tja, daar is ondergetekende het nu eens hélemaal mee eens, kijk! Want anders zou ik wel in edelmetalen zitten, wat niet het geval is. Wat zegt mister Pal zoal: dat hij elke dag meer overtuigd raakt van de toekomst van bitcoin. En hij reeds onverantwoord diep in de oudste en grootste digitale munt zit. Hij moet het nog eens nakijken maar…misschien is bitcoin wel het enige voor de lange termijn in bezit! Dit soort toewijding, commitment is gevaarlijk, objectief gezien. Alles op alles zetten? Hoe zeer we wel met hem méé zijn – dit soort attitude is gevaarlijk. Niets meer of minder. We hopen van mister Pal dat hij tenminste een eigen huis, een vast inkomen en een minimum aan direct beschikbare contanten heeft. Voor noodgevallen? Want je weet maar nooit, toch? Heeft u, beste lezer, ook zo´n vaste overtuiging over een bepaalde belegging? Iets waarin u rotsvast gelooft? Zozeer dat u er eigenlijk veel te diep in zit? We vernemen het als altijd graag…

“In fact, only one asset has offset the growth of the G4 balance sheet. Its not stocks, not bonds, not commodities, not credit, not precious metals, not miners. Only one asset massively outperformed over almost any time horizon: Yup, Bitcoin.”
“My conviction levels in bitcoin rise every day. Im already irresponsibly long. I am now thinking it may not be even worth owning any other asset as a long-term asset allocation, but that’s a story for another day (I’m still thinking through this).”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: