Onze trouwe bezoeker Piet Pineut heeft de smaak te pakken en gaat verder in op de schuldenberg en onze pensioenen | In navolging van mijn vorige artikel op 12 oktober durf ik het aan om daar een voortzetting aan te geven. In de voorlaatste alinea sloot ik af met de opmerking dat de beurzen misschien wel eens flink zouden gaan dalen. En zie, wat gebeurde er de afgelopen week, een zeer bewogen beursweek met flinke dalingen op alle beurzen wereldwijd.

pensioenen

Van een echte crash was nog geen sprake maar de onrustige beursweek haalde wel de headlines van onze mainstream media. Nu ben ik niet een helderziende en ook geen beurskenner, want ik beleg in het geheel niet. Behalve dan mijn pensioenfonds waar ik al 45 jaar premie heb ingelegd en waarschijnlijk nog 5 jaar moet blijven doen. Dus heb ik alle reden om de financiële markten in de gaten te houden. Ik wil graag weten wat er mijn ingelegde pensioenpremie gebeurt en wat mijn kleine beetje spaargeld vandaag de dag waard is.

Wakker geschud door Biflatie

Ik ben, zoals vele anderen, de laatste jaren wakker geschud en wellicht komt dat doordat ik al een jaartje of 4 de artikelen lees die op deze website voorbij komen. Wanneer ik tijd heb kijk ik even of Koen een nieuw verhaal geplaatst heeft en lees dan vaak met grote interesse de stukken op Biflatie.nl. Net zoals alle andere biflaten doen we daar met z’n allen veel wijsheid mee op en kunnen we voor ons zelf inschatten welke waarde we aan dat artikel kunnen hechten. Vanzelfsprekend volg ik nog andere websites maar ik vind de discussies die op Biflatie ontstaan meestal wel boeiend. Er zijn veel uiteenlopende meningen te lezen. Ik denk dat Biflatie hier redelijk uniek in is, omdat er inhoudelijk doorgaans goed geargumenteerd wordt gereageerd. Om die reden ben ik zelf gaan meedoen en plaats af en toe een reactie onder maatschappelijke onderwerpen die onze samenleving raken.

Piet Pineut

Mijn pseudoniem, Piet Pineut, heb ik doelbewust gekozen omdat ik mij, net zoals veel anderen, vaak geslachtofferd voel door de besluitvorming van onze doorgedraaide beleidsmakers. Let wel, ik voel mij niet mislukt in deze maatschappij, ik ben tevreden met wat ik heb en met wat ik ben en met wie ik mag delen. Vanuit mijn nog altijd actieve beroepsuitoefening sta ik met beide benen op deze modderige aardkloot en heb ik het voordeel dat ik onze maatschappij redelijk kritisch weet te analyseren. Ik ben geen doemdenker maar een optimist. Ik ben een nuchtere waarnemer en erken de betrekkelijkheid van ons aardse leven. Mijn credo is: “geniet van het leven, het duurt maar heel even”.

Pensioenpijn

Kom ik terug op mijn slachtoffergevoel. Zoals ik eerder opmerkte betaal ik al 45 jaar pensioenpremie. Ooit had ik decennia gedacht en gehoopt om eerder dan mijn 65ste van een vroegpensioen te gaan genieten. Maar helaas pindakaas. Deze jongeheer mag doorwerken tot een leeftijd van 65 jaar en 9 maanden met naar alle waarschijnlijkheid 66 jaar en 4 maanden als het wetsontwerp “hogere pensioenleeftijd” door de 1e Kamer wordt aangenomen. Eerder met pensioen gaan mag en kan alleen door ons ouderdomspensioen naar voren te halen. Afhankelijk van diverse factoren, zoals pensioenopbouw, echtscheiding, leeftijd van partner etc, etc, zal de afweging om eerder met pensioen te gaan voor iedereen totaal verschillend zijn. Vooral gezien de huidige maatschappelijke ontwikkelingen wordt het lastig om een beslissing te nemen omdat de toekomst eenvoudigweg onvoorspelbaar is. Kijken we naar de berichten van de afgelopen week dan lopen bij veel ouderen de rillingen over het lijf. Pensioenen die 10 jaar lang bevroren worden en voor degenen die pensioen opbouwen uiteraard lagere pensioenvooruitzichten door een lagere opbouw vanaf 1 januari 2015. En dat ondanks de honderden miljarden in de pensioenkassen.

Pensioenkassen en begerige overheid

Die vele miljarden zijn naar mijn mening beslist noodzakelijk om het stelsel betaalbaar te houden. Door grote vergrijzing en lagere bevolkingsgroei moeten er flinke reserves worden aangehouden. Daarnaast speelt het verhaal van de dekkingsgraad een grote rol. Door de “manipulatie” van Draghi met 16 achtereenvolgende renteverlagingen zijn onze fondsen opgezadeld met de laagste rekenrente ooit. Tegelijk zijn er grote risico’s dat de belegde pensioenreserves door dalende beursindexen flink in waarde afnemen. En laat ik niet vergeten te benoemen dat onze triviale beleidsmakers met steeds meer belangstelling kijken naar de volle pensioenpotten. Daar kun je mooie dingen meedoen, zoals bijvoorbeeld een actieve rol in de (riskante) hypothekenmarkt en investeringen in risicovolle maatschappelijke projecten.

Riskante beleggingen

We weten nu met z’n allen hoe groot de risico’s zijn op de financiële markten en hoe dramatisch de gevolgen kunnen zijn na een eventuele beurscrash. Daarom is het inzetten van pensioengelden in veel meer riskante beleggingen wel het allerlaatste wat onze pensioengeldbeheerders moeten doen. Het zou de grootste diefstal zijn in onze geschiedenis wanneer overheden onze pensioengelden “confisqueren” met deze kwade bedoelingen. Je kunt in deze ontwikkelingen zien dat de kat( Brussel en haar beleidsmakers) in nood zit en wel hele rare sprongen bedenkt. Hoe we het ook wenden of keren, naar mijn gevoel is ons hele pensioenstelsel momenteel in gevaar gebracht. Door een opeenhoping van verslechterende omstandigheden zal een belangrijk deel van onze populatie te maken krijgen met dalende inkomsten. De gevolgen daarvan laten zich makkelijk raden. Lagere inkomsten leiden tot lagere uitgaven. Lagere uitgaven leiden tot lagere omzetten en lagere omzetten leiden tot lagere belastinginkomsten bij onze overheid. En zo is het cirkeltje weer rond. De neergaande spiraal dus.

Schuldenberg is de schuldige

Hoe zijn we dan zo in deze ellende gekomen? Ook heel eenvoudig uit te leggen. De enorme schuldenberg. Mijn stokpaardje dus. Al vaker heb ik op deze site verkondigd dat de schuldenberg als een molensteen om onze nek hangt. De enorme aflossings- en renteverplichtingen gaan op den duur hun tol eisen als de Nationale Schuld (= staatsschuld + private schuld) een steeds groter beslag legt op ons BBP. We merken dat toch al een jaar of 6 door de extreme bezuinigingen. Het geld voor de rentebetalingen moet ergens weg komen en aangezien men in de EU nog steeds niet een “finale schuldkwijting” aandurft zijn wij burgers met z’n allen de Pineut. Zowel de pensioenvooruitzichten, alsmede de afbraak van onze verzorgingsstaat en natuurlijk het interen op spaargelden door de laagste rente, brengen ons er toe om met stijgend wantrouwen de financiële ontwikkelingen om ons heen te volgen. En dan met name de beslissingen welke centrale banken i.s.m. overheden nemen om de hele schuldencaroussel draaiende te houden.

Wat gaan de beurzen nu weer doen met mijn pensioenpremie?

Omdat mijn verwachting vorige week aardig uit kwam doe ik nog een poging wat betreft de beursindexen voor de komende weken. Beursanalist pur sang, ha, ha, ha. Er zal een licht herstel plaatsvinden na de sussende woorden van Yellen en Draghi en de Europese politici zoals Merkel en Dijsselbloem. Op langere termijn gaan we weer naar beneden simpelweg omdat de onderliggende maatschappelijke problemen niet eeuwig onder de mat kunnen worden geveegd. De problemen in het eurogebied komen weer aan de oppervlakte en de knelpunten in NL steken zo meteen weer de kop op: 2,5 miljoen Nederlanders die onder de armoedegrens leven en 1,1 miljoen huishoudens met ernstige betalingsachterstanden. Wie wil er mij nu wijsmaken dat we hiermee een gezonde economie hebben en dat de verwachtingen van economische groei met deze ellende positief beïnvloed worden. Beleggers en beursgenoteerde bedrijven zijn volledig gedrogeerd door de massale geldinjecties van de FED en de ECB. Zoveel geld als er aan de bovenkant van de maatschappij rondtolt, zoveel geld ontbreekt aan de onderkant van de samenleving. Zo simpel is het.

Piet Pineut

32 reacties

  1. (Aha, mag ik de eerste zijn die reageert op dit hot item. Op deze website: http://www.citareg.nl/kabinet-houdt-gepensioneerden-in-de-wurggreep/ schreef ook Joost de Weter een goeie column over ons pensioenstelsel. Ik heb daar deze reactie onder geplaatst)

    Piet Pineut zegt:
    18 oktober 2014 om 20:06

    Jammer dat we in politiek Den Haag nog alleen maar politici vinden die puur gaan voor hun eigen belang. Jammer dat de partij voor de ouderen wordt geleid door dubieuze figuren zoals Henk Krol. Jammer dat de kiezer steeds verder wegkijkt van het verrotte politieke circus. Op deze manier laten we het met z’n allen gebeuren dat onze pensioenpotten worden leeg geroofd als financieringsbron voor bij voorbaat al mislukte maatschappelijke investeringen. Jammer dat de vakbonden in NL nog weinig voorstellen. Jammer dat we met z’n allen aan de buis zijn gekluisterd waar we worden vermaakt met platvloerse emotie-TV en allerhande nichterige programma’s. Het lijkt wel of we met z’n allen doelbewust worden weggehouden van de bittere werkelijkheid, namelijk de diefstal van de in slaap gesuste middenklasse en alles wat daaronder beweegt. Hoe je het ook wendt of keert, we worden tot op het bot toe uitgekleed. Toch denk ik dat we dit niet nog 10 jaar laten gebeuren. De generatie die nu z’n pensioenleeftijd ziet naderen en zich besodemietert voelt omdat-ie sowieso al langer moet wachten op z’n appeltje voor de dorst, kijkt straks aan tegen een afgevreten klokhuis.

    Eenmaal zal de onvrede plaats maken voor protest en zal men ongeorganiseerd ontsteken in woedende protesten en gaan we rellen in Den Haag. De vakbonden worden gepasseerd. Het gezamenlijke gezellige reisje met de touringcar naar Den Haag waar we met vakbondspetjes op protestliedjes gaan zingen met een brede glimlach van oor tot oor, nu ja misschien een staatsecretaris even aan z’n oorlelletje trekken, zal weldra verleden tijd zijn. De petjes gaan plaatsmaken voor de straatklinkers en de protestborden voor de molotovcocktails. De grote vraag hierbij is wanneer de echte leider uit het volk opstaat die met heuse retoriek de stem van het volk laat spreken. Dus geen Geert Wilders of een Henk Krol, maar ook geen Buma of Pechtold. Er is in Den Haag werkelijk niemand meer die enig besef heeft van wat er werkelijk achter de schermen afspeelt, namelijk de grootste diefstal van ons burgers ooit. Alles wat we aan waarde hebben opgebouwd, zoals de eigen woning, de spaarcenten en ons pensioen, de sociale voorzieningen, etc, etc, daarvan zien we de waarde als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als hier niet snel een ommekeer komt dan slaat de vlam in de pan. Zolang we met totaal verschillende landen in dezelfde muntunie zitten en zolang onze nationale schuldenberg alleen nog groeit zal er geen verandering mogelijk zijn. Nogmaals, hoe lang laten we dit nog toe.

  2. Een ‘finale schuldkwijting’ roomt zo’n beetje 98% van je pensioen af, Piet Pineut.

    Exters pyramid is inmiddels aan haar ‘extended version’ begonnen, in de vorm van OTC derivatives; financial engineering.

    Zet een deel van je fiat om in hard assets en begin een moestuin.

    Ik ‘mag’ nog een jaar of 25, naar huidige maatstaven, heheh…

    Daarom ben ik een dag minder gaan werken, mijn partner 2 dagen minder. VUT nu het nog kan.

    1. Of een finale kwijting, of een ineenstorting van het fiat-geldsysteem, beide zullen ons pensioen afromen. Voorlopig wordt de kaasschaafmethode toegepast. Hoe we het ook wenden of keren, het blijft jeuken.

  3. Hoi Piet,

    ”Zoveel geld als er aan de bovenkant van de maatschappij rondtolt, zoveel geld ontbreekt aan de onderkant van de samenleving. Zo simpel is het.”

    Goede conclusie inderdaad. De vraag is waardoor dat komt. De onderkant (en ja ook de midden- en hoge kant maar dan minder) heeft zich diep, heel diep in de schulden gestoken. Op base money na is elke EUro in bestaan geleend en hebben die EUro’s uitgegeven. Het probleem is dat de spaarders die EUro’s oppotten en niet weer uitgeven. Daarom hebben we nu een giga probleem, een conflict tussen de spaarders en leners om het maar zo te zeggen.

    De lenende klasse kan niet meer lenen en de spaarders weigeren hun gespaarde schulden van de leners uit te geven. Muurvast zitten we. Op dit moment is men druk bezig de symptomen te bestrijden maar werkt niet echt (understatement). Zoals sinds +- 1450 is bewezen klapt elke (reserve) currency hierom (zie Triffin Dilemma). Oftewel, gaat niet werken.

    Ik denk dat ”men” aanstuurt op een breuk in het geld concept. Oftewel papier en digits blijft in de rol van uitgeven en rekeneenheid. Maar sparen in iets anders dan fiat. Heb je dat probleem tussen spaarders en leners ook niet meer. Oh en als bijkomend voordeel heb je het reserve currency probleem ook niet meer. Goud lijkt me voor de hand liggen. Is nl, net zoals fiat, vrij nutteloos maar heeft als voordeel dat je het niet kan bijdrukken. In het Oosten van de wereld doen ze dat al.

    Lost niets van de huidige problemen op maar is een positieve noot (hoop ik)

    1. Hallo Hugo,

      “De lenende klasse kan niet meer lenen en de spaarders weigeren hun gespaarde schulden van de leners uit te geven. Muurvast zitten we”.
      Grote denkfout volgens mij.
      U denkt als spaarder invloed te hebben op diegenen die een lening willen aangaan.
      De banken bepalen zelf wiens spaargeld aan wie wordt uitgeleend.
      Uw spaargeld staat nog op uw overzicht,zolang de bank en het systeem het nodig acht en het financieel nog kan waarmaken.
      Als u de tekorten moet bijspijkeren,dan krijgt u daar laattijdig bericht van.

      1. Hallo Bertus,

        Ik heb nergens in mijn post beweerd dat spaarders (in het algemeen) invloed hebben op diegenen welke een lening willen aangaan.

        Wat ik wel heb beweerd is dat degenen welke die schulden als betaling hebben ontvangen (in de vorm van Euro’s welke de schuldenaren nodig hebben om de door hen aangegane schulden af te lossen) weigeren uit te geven. Een groot verschil. Zo staat het ook letterlijk in de quote van mij in uw post.

        Als we dan toch aan het corrigeren zijn, deze stelling van u is onjuist; ”Uw spaargeld staat nog op uw overzicht”. U heeft de Euro’s welke u bijvoorbeeld heeft verdiend uitgeleend aan een bank en u bent een zgn. unsecured creditor van die bank geworden. Die Euro’s zijn niet meer van u vanaf dat moment. De bail in wetgeving gaat (mede) daarom over debt for equity swaps.

        Uiteraard krijgt de unsecured creditor laattijdig bericht van.

        1. Hallo Hugo,

          Heb mijn spaargeld,als ik dat al heb niet bij een bank gestald om dit x 9 uit te lenen,zodat het in principe niet meer mijn geld is.
          Ik weet het,geld is aan toonder,dus heb je altijd het risico dat je het als verloren kunt aangeven.
          Afgezien van het geld,wil dit niet zeggen dat bewust slecht willende hier op termijn goed mee weg komen.
          Ik kan u zeggen dat dit niet het geval zal zijn.
          En waarom zult u dan vragen.
          Omdat de meeste mensen het verschil kennen tussen goed en slecht.
          Deze theorie heb ik niet uitgevonden hoor, maar wel ontdekt.
          Dat is ook het verschil, tussen uitvinden,ontdekken en verzinnen of inbeelden.

  4. Goed stuk , alleen het stemmen blijft voor vele het probleem .
    Valse politieke correctheid of leugenachtige normen en waarden blijven steeds de boventoon voeren .
    Het niveau blijft bij het in slaap sussen van het volk , m.a.w. geef ze brood en spelen en men houd de kaken op elkaar .
    Het electoraat is in mijn ogen een masochistisch volkje wat keer op keer pijn moet lijden voor hun ( sorry ) domme gedrag .
    Sterke leiders zijn er , maar …….. deze staan keer op keer in de verkeerde spotlichten .
    Vaak verdenk ik de zittende overheid van opzet in het spel , uit angst dat zij hun rivalen ruimschoots gelijk zullen moeten geven en hun visie totaal niet verkeerd is .
    Vanaf 2007 zitten zij bepaalde partijen flink dwars , media doet in het propaganda wereldje ook een duit in de zakje .
    Hierdoor kan Rutte 1 en 2 rustig zijn afbraak beleid ten uitvoer brengen en Eurofielen vrienden zoals D66 de SGP en de CU hun in het zadel houden .
    Al met al een ramp , en een VVD Premier onwaardig .

  5. Uiteraard worden de pensioenpotten in de toekomst gebruikt om de europeesche schuldenberg in bedwang te houden ,daarover geen twijfel.Erger is dat de pensioenmaffia zoals NN,aegon,pgm etc.etc.etc.,hun vorstelijke “beheerpremie”nooit en te nimmer zullen opgeven en het overgebleven rendement volledig zullen incasseren.ziedaar het ooit uitgevonden concept ‘”pensioen”.

  6. Het lukt na mijn bericht van afgelopen week “Biflatie.nl techneuten” nog steeds niet,om proxy (ixquick.nl) een vlotte en veilige verbinding in het leven te roepen.
    Ondanks dat Biflatie.nl zeer behoudend is van berichtgeving van de reguliere media,het handelen en zuivere bedoelingen ervan.

    1. Niet, als je pensioenfonds belegd heeft in de schuld van een insolvabele overheid of een bedrijf ben je dat vermogen kwijt.

  7. De gebruikelijk betekenis die aan inflatie wordt gegeven is die van het gelijktijdig voorkomen van inflatie en deflatie; inflatie van de prijzen van eerste levensbehoeften en deflatie van zaken die met krediet worden gefinancierd.

    Jij bedoelt er, dacht ik, iets anders mee, nl. dat het mogelijk zou zijn om schulden te laten verdwijnen via een deflationaire reset

  8. Idd, een monetaire reset laat toe om alle schulden tot nihil te herleiden, dit doen we mits correct gebruik van biflatie maar is niet het einde van het verhaal. Conceptueel is elk debat over schulden derhalve een achterhaald verhaal, hierna komt de keuze hoe we verder willen. Mits toepassing van biflatie kan je ook de koopkrachtpariteit herstellen waardoor het ‘redelijke evenwicht’ in het vizier komt. Zoals altijd komt dit met een aantal voorwaarden.

    1. Nou Werner, kom maar op met de laatste artikelen uit je reeks, want daar is het wachten op. Vooral als jij een andere uitleg geeft aan biflatie. En ook natuurlijk hoe jij verder wil in dat model en onder welke voorwaarden.

      1. Beste Dick, biflatie is mi naar idee verbluffend eenvoudig, het is het evenwichtig toepassen van inflatie en deflatie, dit als een EN/EN verhaal. Wat je echter ziet is dat er door een eenzijdig inflatoire economie een aantal ‘hardnekkige’ misverstanden omtrent deflatie bestaan. Dit is ook de reden voor het denkexperiment, onderzoek toont aan dat deze ‘misverstanden’ een ‘blokkade’ vormen waardoor we geen helder zicht krijgen op wat wat biflatie aan mogelijkheden biedt. Aan verklaringen en argumentatie ontbreekt het echter niet, gezien de situatie vooralsnog een schrale troost.

        1. Biflatie is in dit verband nl. niet verbluffend eenvoudig. Wat er gebeurt is dat aan de hand van de CPI het inflatiecijfer wordt vastgesteld, nietwaar? Dus het inflatiecijfer is geen inflatiecijfer, maar een combinatie van inflatie en deflatie. Hoe dacht je anders dat inflatie zo laag gehouden kon worden de laatste jaren. En nu tot spijt van de centrale banken niet de gewenste 2% inflatie oplevert.

          1. Bekeken vanuit het hedendaagse (inflatoire) denkkader ben ik het niet oneens, ik verwijs hier graag naar Schumpeter die stelde dat (sociale) innovatie ook creatieve destructie impliceert. Deze ‘destructie’ betekent dat we een andere modus operandi nodig hebben om biflatie volwaardig te laten doorstromen, het betekent ook een hele omwenteling en aanpassing van de huidige systeemconfiguratie. Wanneer het biflatie wordt dan zouden we in zekere zin alles overboord moeten kieperen en met een ‘propere lei’ starten, in ons denklaboratorium is dat mogelijk, in praktijk zullen we begrijpelijkerwijs op nogal wat verzet stoten. Dit is nu eenmaal eigen aan transformaties van deze aard.

            Concreter, een bank moet ook maar ‘gokken’ wat de inflatie zal worden, dit speelt vooral in een schuldeneconomie en alles wat daarbij komt kijken. Met biflatie (ic deflatie) halen we heel dit systeem onderuit (=> creatieve destructie), veel beter is mi te zeggen dat een ‘ethische upgrade’ van het totale systeem hierdoor mogelijk wordt. Deflatie is natuurlijk geen prettige gedachte voor ‘inflaten’ die ‘geld=schuld’ wel leuk vinden, deflatie zegt immers dat er neutraal geld vrijkomt in het economische circuit, net dat waar ze een patent op genomen hebben. Uiteindelijk is en blijft het een menselijke keuze, wanneer we naar de SROI gaan kijken is (voor mij) die keuze snel gemaakt. Het cultiveren van een beter begrip over biflatie lijkt me dan een raadzame stap, uiteindelijk gaat dat over de installatie van een normale economie waar geld voor ons werkt en niet andersom. Voetnoot zou kunnen zijn dat het mengen van verschillende denkkaders tot heel wat verwarring kan leiden, de ervaring leert dat dat inderdaad zo is. Het is de praktijk die de theorie bevestigt, aan verklaringen is er nooit gebrek.

        2. Werner, een beetje late reactie, waarvoor excuus. De Stock-to-Flow refereert eigenlijk alleen maar aan hoeveelheden grondstoffen, niet aan geld. Wat de Stock-to-Flow hier betekent is dat van alle grondstoffen, die allemaal als een vorm van geld kunnen worden beschouwd, goud de enige is die in een redelijk stabiele altijd beschikbare hoeveelheid altijd voorhanden is. Er bestaat bij goud eigenlijk niet zoiets als een geldhoeveelheid. Goud is één van de vormen van geld, waarvan de waarde bepaald wordt door haar hoeveelheid en de perceptie van de mensen door de eeuwen heen na veel geëxperimenteer met van alles en nog wat. Maar dan wel wereldwijd en heeft daarin een lange geschiedenis achter de rug, waarbij allerlei fiatvaluta zijn ontstaan en ook weer verdwenen. Fiatvaluta, hier te lezen als wat voor valuta dan ook, en zo ik er tegenaan kijk ook digitaal geld of wat dan ook.
          Betekent dat automatisch dat geld daarmee goud moet zijn? Nee, dat denk ik niet, want papiergeld kun je ook bijv. in de vorm van contracten zien. Real Bill Doctrine en dat opent een heel andere discipline gebaseerd op discount en niet op rente. Zelfs papiergeld in de vorm zoals we die nu kennen is mogelijk, maar moet wel ergens op gebaseerd zijn. En dat iets is natuurlijk geen schuld, zoals dat regelmatig aangehaald wordt, maar een bezit. Gaat een bezitting verloren, jammer maar helaas.
          M.a.w. er is geen oorsprong in de geldhoeveelheid zoals jij hierboven vraagt. Wel is er een oorsprong aan te geven in de vorm van goederen en diensten die via wat wij geld noemen, verhandeld worden, waarbij de transactie pas eindigt op het moment dat er weer goederen en diensten tegenover staan. In de tussentijd hoort geld stabiel in waarde te blijven.
          Vanuit deze zienswijze werpt dat een heel ander licht op bijv. fractioneel bankieren, want wat is in dan fractioneel? Nu gaat jouw artikelenreeks alleen maar over een deel uit dat hele proces. Het uiteindelijke doel nl. het weer omzetten in goederen en diensten tegen een stabiele waarde bestaat in jouw model niet. Wat het wel kan doen is een verschuiving bewerkstelligen, maar dan wel een waar we toch vraagtekens bij blijven houden.

          1. Werner, ik heb iets fout gedaan. Dit bovengenoemde antwoord is bedoeld voor jouw vraag van 12 oktober onder het hoofd Hoe de dollar aan zijn eind zal komen.

          2. @Dick, ik plaats het hier, we zullen straks de brokken wel lijmen 🙂

            In deze fase ligt de focus inderdaad op een deel van het proces, meerbepaald een alternatieve oplossing aanreiken voor die gigantische schuldenberg. Technisch gezien is dat perfect mogelijk, een dergelijke reset betekent niet noodzakelijk dat we het huidige systeem moeten veranderen, dat is een keuze. Het alternatief laat ons wel – in het verlengde – bijkomende vragen stellen, mi zijn er voldoende ‘nieuwe’ modellen op de markt, ik denk bv aan een systeem zoals het Global Basic Income. Wellicht kunnen we elk model nog wat verfijnen, het debat (denkexperiment) kan dan alvast gevoerd worden zonder die schuldenberg. Het voordeel van het alternatief is alvast dat het ‘tijdloos’ is, als het vandaag kan, dan kan het morgen nogmaals.

            Wat de vorm van geld betreft, ben het zeker niet oneens maar stel me nog wel wat vragen die louter van praktische aard zijn. Aan de hand van een eenvoudige oefening, we nemen goud als geld, stel:

            (1) Geld => 100 goud
            (2) Productie => 100 stuks
            (3) Bevolking => 100

            We nemen aan dat 100 stuks voldoende is om onze behoeften te bevredigen, er is ook geen restrictie qua grondstoffen om dat te realiseren, de goudhoeveelheid en de prijzen blijven stabiel. Stel nu dat de bevolking groeit met een factor 10, wat gebeurt er dan?

          3. Wat denk je zelf? Dit is een vraag die uitnodigt om te denken in termen van afgeleiden. Dat is nou precies waar hem de schoen wringt. Jouw vraag impliceert hoe die getallen zouden moeten liggen als alleen de bevolking toeneemt. Dit is natuurlijk een absurde vraagstelling en dat weet je best.

          4. @Dick

            De vraagstelling is op zich niet zo absurd, als we de ceteris paribus conditie gebruiken dan komen we snel tot ontnuchterende vaststellingen die voorbij gaan aan de vorm van geld, doch ook van toepassing wanneer het goud is. In dit geval, tenzij we de prijzen aanpassen betekent het mi dat bij een vermeerdering van de populatie ook meer geld noodzakelijk wordt. Aangezien de goudhoeveelheid hier stabiel blijft, worden we ahw verplicht om fiat geld toe te voegen om het spel te laten draaien. De andere optie is om de prijzen te laten dalen maar dat is in een inflatoire economie nog niet zo makkelijk, het tegendeel blijkt de norm. Het ‘absurde’ is mi derhalve te vinden in ‘normale’ conflicten binnen het hedendaagse systeem, iets dat zich zowel voordoet bij goud als fiat geld, meen ik. De Fischervergelijking (MxV=PxT)is hier mi bruikbaar, naar ons voorbeeld:

            Bij aanvang

            100×1=1×100

            Vermeerdering bevolking factor 10 => meer productie, prijs stabiel

            1000×1=1×1000

          5. Probeer even iets, weet niet of het lukt 🙂

            [URL=http://imgur.com/6y1644c][img]http://i.imgur.com/6y1644c.png[/img][/URL]

          6. Werner, ik begrijp dat je door human action de bevolking kunt laten toenemen. 🙂
            Maar daar gaat wel enige tijd overheen, nietwaar?
            Wat ik niet begrijp is dat de andere parameters gelijk blijven en daarom zeg ik het is absurde vraag onder die condities. Om de bevolking te laten toenemen zul je op zijn minst moeten kunnen blijven eten etc. Jouw vraag is hypothetisch en onmogelijk tegelijk.

          7. @Dick

            Het Vaticaan heeft nochtans laten weten dat er te weinig kinderen zijn om de vergrijzing te kunnen betalen, ik wou je even op weg zetten om dat even op te lossen. 🙂

            Ik geef je geen ongelijk natuurlijk, waar het op neer komt is dat we sommige dingen slikken als zoete koek en nog amper vragen stellen. Vandaag is het vrij eenvoudig om aan te tonen waarom hedendaagse beleidsmakers zich stoelen op ecnomisch drijfzand, met manke statistieken kom je logischerwijs tot een mank beleid en dan is de bevolking het ideale stootkussen om zoiets op te vangen. Als we de economische logica van vandaag voor waar nemen dan zouden we zo snel mogelijk moeten gaan vluchten uit Europa, na hoog- komt immers laagconjunctuur. We kunnen er misschien eens mee lachen maar uiteindelijk is het niet om te lachen, zeker te weten allerhande alternatieven die reeds beschikbaar zijn. Daarentegen, met biflatie kunnen we heel wat, namelijk herstellen van wat ooit scheefgetrokken werd en/of evolutionair nu eenmaal zo gegroeid is. Of dat ook zal lukken, ik mag het oprecht hopen.

  9. Ik denk dat de echt gewoon een volk sa An deel moet worden. Dan is de kringloop van het geld weer rond.
    Of je moet er voor zorgen dat er aan de onderkant van de pyramide weer cash komt. Dit kan door het goedkope rentetarief dat de echt rekent aan banken ook te rekenen aan het mkb.
    Of de oplossing die het IMF al opperde in 2011 nl het verhogen van de lonen. Hiervoor is in Nederland en Duitsland bij de Wim kok-generatie geen draagvlak. Die mensen leven nog in de oude macro-economische realiteit. Ik denk dat deze generatie geen flauw idee heeft dat de inflatie heel anders berekend wordt dan toen in de jaren 80.

    Zoals we van extensieve landbouw naar intensieve landbouw gegaan zijn zo zijn we ook van een extensief monetair systeem naar een intensief aangestuurd monetair systeem gegaan.

    Maar ja leuk bedacht door een bureautijger van het IMF dat de lonen omhoog moeten. Maar hoe krijg je een mkb-er enthousiast om z’n loonkosten te verhogen?

    Vooralsnog heb ik de indruk dat zowel een intensief landbouw systeem en een intensief geld systeem ten koste gaat van respectievelijk de veestapel en de gewone man.

    Maar goed Joe si pack kan z’n biertje nog aanschaffen in de supermarkt, in de kroeg al lang niet meer, voor een betaalbare prijs dus geen reden om zich iets te gaan afvragen.
    En als het volk al door krijgt dat ze op een bijzonder geniale manier bestolen worden, is er al weer iets belangrijkers waar ze zich druk om moeten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: