Ook de beurs is ziek: last van viruspaniek

Het was Black Friday op de beurzen op vrijdag 26 november. Niet direct een datum voor paniek op de financiële markten maar toch ging er meer aandacht uit naar beurskoopjes dan de koopjes bij de Mediamarkt. Aandelen daalden zo snel dat sommige beleggers er later zelfs koopjes in zagen.

Als alles tegenzit

Zelf had ik in blinde paniek bijna een nieuwe koptelefoon gekocht omdat de mijne precies op Black Friday de geest gaf. Ik geloof niet in toevallen, het was ook niet vrijdag de dertiende, maar toevallig keilden wel de beurskoersen ook keihard onderuit. Om de ellende nog groter te maken ging tot overmaat van ramp bij ons ook de stroom er af. Gelukkig maar voor een paar uurtjes. Dat was afgesproken met een installateur die een nieuwe meterkast ging plaatsen. Als voorbereiding op wat andere investeringen die ik denk te moeten maken om op een onzekere toekomst voorbereid te zijn. Wat dan ook weer ongelukkig uitkwam was mijn langzame herstel van de coronagriep die mij stevig te grazen had. Ga je altijd meemaken, als bepaalde zaken tegen zitten gaat alles tegen zitten. Dat kan geen toeval meer zijn als ook een nieuwe virusvariant roet in het eten gooit. Ach, wat zeur ik, we raken er aan gewend. Het kan niet altijd hosanna zijn. Hier gaan we ook weer overheen komen. Eerst het zuur dan het zoet, ouwe zeur. Oké, we gaan het zien als aanstaande maandag de financiële markten weer open gaan. Eens kijken of de beleggers weer opfleuren.

Als de zon onder gaat

Er is inmiddels zoveel paniek gezaaid over die nieuwe B.1.1.529-coronavariant dat we allemaal stil blijven zitten, bang om geschoren te worden door een uiterst besmettelijke virusvariant. Voorlopig wordt van het ergste uitgegaan, dan kan het eigenlijk alleen maar meevallen, toch? Precies, zaai eerst paniek en laat vervolgens zien dat de overheid en ook de monetaire beleidsmakers het beste met ons voor hebben. Met “ons” bedoel ik natuurlijk al diegenen die zijn verbonden aan de financiële markten. Dat is bijna iedereen behalve die enkeling die z’n spaarcenten op de bank heeft laten staan in afwachting op betere tijden. Maar wat zijn betere tijden als je geld inteert door sterk oplopende inflatie en nul tot negatieve rentetarieven? Een beetje bemiddeld mens brengt z’n geld naar de beurs waar het rendement gloort aan de horizon. Nou ja, voorlopig ging de zon afgelopen vrijdag even flink onder maar zal de nieuwe beursweek ongetwijfeld weer in volle glorie opkomen. En voor de droeftoeters onder ons, ook achter de wolken schijnt de zon.

B-29

Vergis je niet, we gaan de donkere dagen in voor de Kerst. Eerst nog even de zak van de Sint en de roe van Piet. Of het nu een zwarte Piet is, een rose, een gele, of zelfs helemaal wit, het doet er niet meer toe. Tijden veranderen, we moeten er in mee. Toevallig brengt een virus ons naar een andere wereld. De wereld van angst. Bang om te worden gegrepen door een ebola-achtig virus uit Afrika, althans zo wordt gevreesd naar aanleiding van de eerste berichten. De technische benaming van een nieuwe variant dat mij gelijk doet denken aan die Amerikaanse B-29 bommenwerper die op 6 augustus 1945 boven Hiroshima de eerste atoombom op een vreemde mogendheid liet vallen. Ik zie een vreselijke gelijkenis in de naam van die nieuwe variant. Ver gezocht natuurlijk, maar dat idiote nummer van die B-29 zit wel opgenomen in die Afrikaanse variant: B.1.1.529, die ik voor het gemak maar kortweg B-29 noem. Ver gezocht, maar het is de fantasie van een schrijver die z’n gedachten de vrije loop laat.

Met een beetje fantasie

Nu ik mij toch zo laat gaan, kijk ik alvast een paar dagen vooruit. Ik geloof dus niet in toevallen. Vergeet die overeenkomsten tussen nummertjes van bommen en virussen. Ik kijk liever naar monetaire beleidsmakers die goed zijn in het afwerpen van financiële atoombommen. Ik neem aan dat ze hun kruit niet al hebben verschoten toen ze in maart 2020 de financiële markten verrasten met een spervuur van gratis geld. Ze gaan het opnieuw doen als de markten er om vragen. Misschien eerst nog wat zenuwtrekjes de komende dagen maar daarna zullen de moneymakers van de FED en de ECB hun naam eer aan doen. Als Big Farma onze immuunsystemen redt en Big Tech daarop de controle toepast, dan zullen Big Banks ons niet in de kou laten staan. Niet voor niets zijn ze BIG, ze hebben de financiële macht om de wereld van de ondergang te redden. Zeer binnenkort is de redding nabij voor het zorginfarct in ons kikkerlandje. De machtige ‘BIGS’ zullen het Nederlands BIG-register gaan aanvullen met duizenden nieuwe inschrijvingen. De Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg ontvangen gratis geld voor nieuwe opleidingen en apparatuur. Als onze regering het niet heeft dan hebben Big Banks het wel. Je moet gewoon de fantasie en het lef hebben om ze te benaderen. Bij deze dus.

GW

10 reacties

 1. De afgelopen tijd hebben de beurzen nauwelijks correcties gekend en dan is het normaal dat de virusangst even voor lagere koersen zorgt. Bij de uitbraak van de deltavariant bleef ook de grote paniek uit en dat zou nu ook zo maar eens kunnen gebeuren https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/deltavariant-brengt-beurzen-niet-uit-balans/. De Amerikaanse rente gaf wat prijs en eigenlijk worden aandelen daardoor weer aantrekkelijker https://www.iex.nl/Artikel/734491/Biedt-een-bloedrode-beursdag-kansen.aspx?_ga=2.6898738.1645075289.1629701811-1988890383.1629442507. Waarschijnlijk zullen aandelen niet meer spectaculair gaan stijgen maar bij gebrek aan beters zit er nog wat extrarendement te wachten. De rente op spaargeld gaat immers nog zeer lang onbeduidend zijn.

  1. Fabrikanten sorteren al uiterst coulant voor op het goede nieuws voor beleggers: de (mogelijk!) bedreigende spike eiwit modificatie voor rNA vaccins in Omikron, kan (al binnen zes weken!) worden geëlimineerd door een aangepast laboratoriumvaccin. So don’t worry! (en BLIJF spuiten).

 2. De feesttrompetten op de beurzen zullen binnenkort weer luider klinken dan de sirenes van een gierende inflatie en Omikron.
  Omdat de hebzucht veel groter is dan de angst.
  Het is de tijd van de Grote Verwarring, die -niet voor het eerst- uiteindelijk zal worden overstemd door de Big Bang.

  1. Nee, niet de Big Bang. Op 5 december luidt Sinterklaas gewoon weer de gong op de Amsterdamse Beurs. O jeetje, wat een toeval, 5 december is op zondag. Dan zal de ECB op 6 december vast wel pepernoten strooien…

 3. Geld zoekt rendement….ik heb dit al eerder verteld maar bij deze dus nog eens.
  Eigenlijk is het simpel…je ontvangt salaris (al dan niet met vers gedrukte Euries) consumeert & spaart. Het geld dat je consumeer (geld verandert dan van ‘hand’ (maw het verdwijnt niet)) komt terecht bij een nieuwe consument die…je raad het al ‘consumeert’ en spaart.
  Nu, dit sparen doe je liefst in iets wat bljft bestaan voor een langere tijd en waarvan je denkt dat het een bepaalt rendement gaat geven (lees …sneller stijgt dan de inflatie)….en ja indien je wat geluk heb zijn dit dus ook aandelen. Wat zeker is is dat een spaarboekje dit dus niet doet.
  Maw….indien er nieuw geld geprint wordt gaat hiervan altijd een gedeelte naar de (aandelen)beurs. Tel hierbij een gedeelte van het bestaande geld dat nu nog op spaarrekeningen staat en ook rendement zoekt….dan kom je snel tot de conclusie dat de beurs continu kan rekenen op extra input….en zal dus op LT blijven stijgen (ook al is ze overgewaardeeerd).

  1. Dat volledig juist kijk maar eens naar de argentijnse beurs de merval daar gebeuren al jaren veel spannende zaken. Blijft maar stijgen maar ondertussen ligt de peso op het offerblok. Zeer waarschijnlijk scenario voor de euro. De EU en de euro gaan de komende crisis echt niet overleven. Op alle fronten zit het fout target2, coronafonds, green deal, Ecb dat alle staatsobligaties op koopt etc,etc. Totale onteigening dreigt want er zijn teveel zombie bedrijven in de EU. Wat gaat het worden volledig communisme wat wellicht de totale vernietiging van de economie tijdje kan maskeren? Of volledige ineenstorting?. Zorg dus voor wat alternatieve plannen b,c… want de overheid zal tot het laatste volhouden dat alles geweldig gaat. Corona wat een duivels plan is het toch!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: