Ook Duitsland bijna akkoord met ESM

8

Nadat onder meer Nederland instemde met het permanente reddingsfonds ESM (Europese Stabiliteits Mechanisme) heeft nu ook de Duitse Bondsdag ingestemd met de totstandkoming van het noodfonds. Er dient echter nog een belangrijke hobbel genomen te worden, alvorens president Joachim Gauck zijn handtekening zal zetten onder de ratificatie van het Europese begrotingspact. 21 juni 2012 kwam de Duitse regering van Merkel tot overeenstemming met de oppositie dat men zou instemmen met de twee wetsontwerpen als zij zich zou inzetten voor enkele stimuleringsmaatregelen voor de Duitse economie. Hieronder een overzicht via wikipedia over de verdeling en de kosten van het ESM per Europees land.

Het ESM wordt een permanent Europees noodfonds zonder echte limieten. Een ware schulden unie, waar wij onherroepelijk en onvoorwaardelijk aan moeten meebetalen. Eerst is nu echter het woord aan het Federale Constitutionele Hof, die naar eigen zeggen drie weken zal nodig hebben om de wet te onderzoeken naar rechtmatigheid. Er worden onder meer kort gedingen tegen de twee wetsontwerpen behandeld. Hierdoor zal het onmogelijk worden om het Europese Stabiliteits Mechanisme vanaf 1 juli op volle kracht te laten werken.

Voorstanders van het verdrag zijn bang dat Europa dieper in de problemen zal komen door de vertraging: “Gegeven de situatie in Europa dit moment, heb je weinig verbeelding nodig om te zien hoe de situatie kan veranderen mocht de ESM tot stilstand komen voor meerdere maanden”, aldus Norbert Barthle, parlementariër voor de Christen Democraten. Critici zijn bang dat de EU zijn wil sowieso zal doordrukken via het Europese Gerechtshof als toch niet wordt ingestemd door het parlement.

Meer nieuws over ESM:

ESM’s firepower likely won’t reach €500 Billion
German court halts stability fund ratification

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie