Ook Duitsland bijna akkoord met ESM

8

Nadat onder meer Nederland instemde met het permanente reddingsfonds ESM (Europese Stabiliteits Mechanisme) heeft nu ook de Duitse Bondsdag ingestemd met de totstandkoming van het noodfonds. Er dient echter nog een belangrijke hobbel genomen te worden, alvorens president Joachim Gauck zijn handtekening zal zetten onder de ratificatie van het Europese begrotingspact. 21 juni 2012 kwam de Duitse regering van Merkel tot overeenstemming met de oppositie dat men zou instemmen met de twee wetsontwerpen als zij zich zou inzetten voor enkele stimuleringsmaatregelen voor de Duitse economie. Hieronder een overzicht via wikipedia over de verdeling en de kosten van het ESM per Europees land.

Het ESM wordt een permanent Europees noodfonds zonder echte limieten. Een ware schulden unie, waar wij onherroepelijk en onvoorwaardelijk aan moeten meebetalen. Eerst is nu echter het woord aan het Federale Constitutionele Hof, die naar eigen zeggen drie weken zal nodig hebben om de wet te onderzoeken naar rechtmatigheid. Er worden onder meer kort gedingen tegen de twee wetsontwerpen behandeld. Hierdoor zal het onmogelijk worden om het Europese Stabiliteits Mechanisme vanaf 1 juli op volle kracht te laten werken.

Voorstanders van het verdrag zijn bang dat Europa dieper in de problemen zal komen door de vertraging: “Gegeven de situatie in Europa dit moment, heb je weinig verbeelding nodig om te zien hoe de situatie kan veranderen mocht de ESM tot stilstand komen voor meerdere maanden”, aldus Norbert Barthle, parlementariër voor de Christen Democraten. Critici zijn bang dat de EU zijn wil sowieso zal doordrukken via het Europese Gerechtshof als toch niet wordt ingestemd door het parlement.

Meer nieuws over ESM:

ESM’s firepower likely won’t reach €500 Billion
German court halts stability fund ratification

8 REACTIES

 1. Ongelofelijk he, een gezamelijk noodfonds waar de landen die gebruik maken van het noodfonds mede garant staan voor het noodfonds….

  Alleen Spanje Griekenland en Ierland al voor 113 miljard…. ongekend.

 2. Citaat: Critici zijn bang dat de EU zijn wil sowieso zal doordrukken via het Europese Gerechtshof als toch niet wordt ingestemd door het parlement.

  En daar gaat de term democratie…

  @Ruben:
  Citaat: Nadat onder meer Nederland instemde met
  Moet zijn:

  Nadat onder meer Nederland BLIND instemde met… 😉

 3. Hoe kunnen landen garant staan, die nu aankloppen voor steun van honderden miljarden, garanties afgeven 20 miljard?
  Zij vragen dus 100 miljard en willen 120 miljard hebben?
  De termen democratie kunnen wij schrappen und wieder das bevel ist bevel invoeren. De huidige 4 die alles gaan bepalen zijn: Italie, Duitsland, Frankrijk en Spanje creatief denkend roept dit heel VEEL vraagtekens op.

 4. @4: dat dacht ook al. Hoe kunnen landen als Spanje en Italië nu bijdragen en garant staan voor een fonds die ze zelf nodig zijn?

  Jammer trouwens dat Duitsland ook overstag lijkt te gaan. Maar ja, het was toch wel te verwachten. Er is al teveel politiek kapitaal geïnvesteerd in Europa zoals ze dat noemen om de trein te laten stoppen. Politiek kapitaal wat niet verloren mag gaan. Het moet door denderen en door denderen. Die fiscale unie lijkt er hoe dan er te moeten komen. Als het niet democratisch lijkt te kunnen, dan maar op deze manier. Crisistijd is een geweldige tijd om allerlei onprettige maatregelen er doorheen te drukken om de crisis ”op te lossen’.

 5. @OomT, inderdaad. Het liefste natuurlijk zonder enig referendum. Want ja…wij simpele zielen, daar kan beter niet naar geluisterd worden…

  Vandaag weer een M.d.Hond-peiling in het nieuws. Weinig verandering. D66 is plus 1. Ik ben bang dat het volk niet op tijd wakker gaat worden.

 6. @6: ik was altijd wel voor D66 en haar plannen. Ze hebben op zichzelf goede plannen voor het onderwijs. Maar die plannen voor Europa ben ik wel wat zat te worden. Ik ben in ieder geval sceptisch geworden en ga denk ik ook niet op deze partij stemmen,

 7. Het volk ziet het als iets dat noodzakelijk is en volstrekt logisch. Afgelopen weekend een opinie-artikel in de Leeuwarder Courant gelezen dat meer europa de enige oplossing is om de kredietkrisis en landencrisis op te lossen.
  Het esm gaat het faillissement voor nederland betekenen. Tijd om te emigreren naar een land met een eigen munteenheid en weinig staatschuld zoals denemarken, noorwegen, zwitserland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.