Oostenrijk gaat 140 ton goud repatriëren

11

Oostenrijk heeft afgelopen week officieel bevestigd dat het 140 ton goud uit Londen zal gaan repatriëren. De Centrale Bank van Oostenrijk wil 140 ton goud in eigen land opslaan. Daarnaast zal 30%, 84 ton goud, in Londen worden opgeslagen en 20%, 56 ton, in Zwitserland. In 2012 maakte Duitsland het plan om 674 ton goud uit met name New York terug te halen. De gehele operatie zal rond 2020 zijn uitgevoerd. Eind 2014 bleek Nederland zo’n 120 goud terug te hebben gehaald uit New York.

De Oostenrijkse Centrale Bank heeft momenteel 80% van het Oostenrijkse goud opgeslagen in Londen. Daarnaast heeft het land momenteel 17% van het goud in eigen land liggen. De overige 3% ligt in Zwitserland. De Centrale Bank van Oostenrijk maakte een jaar geleden bekend een audit op het goud uit te gaan voeren. Deze beslissing werd onder publieke druk genomen. Blijkbaar is de publieke druk groot genoeg geworden dat de bank heeft besloten tot repatriëring over te gaan.

In de afgelopen jaren heeft Oostenrijk officieel geen goud meer gekocht. Sinds 2007 zijn de goudreserves van Oostenrijk gelijk gebleven. De repatriëring van het goud vanuit Londen zal een aantal jaren in beslag gaan nemen. Net als Duitsland verwacht Oostenrijk in 2020 de wijziging in de opslag van de goudvoorraad van het land te hebben uitgevoerd. Ook in België wordt inmiddels gediscussieerd of er goud moet worden gerapatrieerd.