Op naar een revolutionair nieuw internet: van de mensen, voor de mensen?

4

888 Tron is het nieuwste project van de 29 jarige Chinese blockchain & crypto ondernemer Justin Sun. Het betreft een naar eigen zeggen revolutionair soort gaming platform binnen het Tron netwerk. Het platform kan gebruikt worden om te gamen en zelf te ontwikkelen. Spelen, mijnen en dividenden innen, daar gaat het om. Gamers kunnen 888 Tron tokens verdienen en zo op termijn mede eigenaar worden van het platform. Het lijkt weer een bouwsteentje van het compleet nieuw soort internet dat Sun voor ogen staat.

TRX

De opbrengsten worden verdeeld onder de bezitters van genoemde tokens. Dividenden worden uitbetaald in TRX, de cryptomunt Tron. Bij de tien grootste crypto’s naar marktkapitalisatie staat Tron op nummer acht.

Uniek en ambiteus

Sun is vooreerst oprichter en hoofd van de Tron Foundation (2017). Een nonprofit organisatie gevestigd in Singapore. Alles wat hij start is zowel uniek als bijzonder ambitieus. Zijn einddoel (voor zover je daarvan kan spreken bij zo’n creatief iemand) is het internet decentraliseren. In feite een nieuw soort internet creëren. Waarbij de gebruikers en ontwikkelaars, de inhoudmakers, zelf het beheer over hun eigendom krijgen. Het huidige Tron netwerk is o.i. in dat opzicht een voorproefje van wat nog in Suns hoofd zit.

Let me entertain you

Vooreerst is de Tron blockchain snel, veilig en volledig gedecentraliseerd. Naar eigen zeggen zelfs sneller dan bitcoin en ethereum, met 2000 transacties of bewegingen per seconde. Je kan er d’Apps (gedecentraliseerde applicaties) op maken. Ook wel gespeld als Dapps. Crowdfunding starten, zelfs een eigen munt maken. Zeg voor jouw bedrijf of gemeenschap. En dit d.m.v. smart contracts. Slimme contracten oftewel contracten waarbij de inhoud en voorwaarden ingesloten zitten in de digitale overeenkomst. Waar zit hem ook hier weer het revolutionaire?

Eigenaars eerst

Zoals bij veel blockchain projecten het geval is of zal zijn op termijn, worden tussenpersonen uitgeschakeld. Maar bij het Tron netwerk (en misschien ooit Tron internet) is het ‘m vooral te doen om zelf eigenaar te worden. Of te blijven. Van je creaties. Om auteursrechten te doen respecteren. We geven een paar voorbeelden. Anders wordt wat we hier allemaal vertellen te cryptisch (cryptisch, heeft u ‘m?)

Content

Video’s, films, docu’s, muziek, literatuur, leesvoer,… Het is alles inhoud, content. Wat zou het internet zijn zonder inhoud? Tron brengt producenten en consumenten direct bij elkaar. Creëerders van dergelijke inhoud, makers dus, met afnemers, gebruikers. Kijkers, lezers, luisteraars. Peer-to-peer genoemd. Stel u voor dat in de toekomst (dichtbij of veraf) u Steven Spielberg rechtstreeks betaalt om zijn nieuwste film te zien. Want Steven heeft d.m.v. een smart contract zijn creatie op het Tron netwerk geplaatst. Waarin meteen alles wat auteursrechten betreft bijvoorbeeld inbegrepen is. Heel wat stappen (partijen, tussenpersonen) worden uitgeschakeld, want overbodig.

En nog een stapje verder…

Stel u voor dat Frans Bauer zijn nieuwste schlager aldus online zet, en u die rechtstreeks van hem koopt. Hij verdient méér, en u betaalt minder. Net omdat tal van tussenstappen, tussenpartijen, overbodig zijn. Zo kunnen schrijver, auteurs, journalisten zeker, hun werk rechtstreeks aan de lezer verkopen. Iedereen profiteert, iedereen wint! Behalve dan diegenen die hun job verliezen. Daarom is het erg belangrijk dat we bij blijven, dat we allemaal begrijpen wat er rondom ons gebeurt. Voor het ons overvalt! (Dat is ook waarom Biflatie.nl in 2009 werd opgezet, met een woordje en compliment van dank aan de stichters, hierbij dus.)

BitTorrent

In de zomer van 2018 kocht Sun BitTorrent voor $140 miljoen. U kent mogelijk Bit en andere Torrents van het gratis downloaden van films, video’s en muziek. Waarbij BitTorrent de populairste was en nog steeds is. Ook waarbij in vroegere tijden weinig of geen aandacht besteed werd aan auteursrechten. Wat van wie is en wie eigenlijk vergoed zou moeten worden. Over de techniek en het protocol kunt u hier meer lezen. Belangrijk is dat BitTorrent verder ontwikkeld, gecommercialiseerd wordt. En voor Justin Sun betekent de overname 100 miljoen gebruikers van het Tron netwerk erbij.

Van de mensen, voor de mensen

Er wordt door kenners en watchers wel beweerd dat de gaming- en entertainmentwereld domineren Suns doel is. Dat klopt ook wel. Maar persoonlijk denken we dat de radertjes in diens hoofd al sneller draaien. Dat deze visionair in gedachten al veel verder staat. Naar de volgende stap of stappen toe. Ons inziens is dit een van de vele stappen naar of bouwstenen van naar het nieuw soort internet dat Sun voor ogen heeft. Van de mensen, en voor de mensen…

It’s all about the money

Het is ons (en waarschijnlijk iedereen) nog onduidelijk wat het nieuwe geld van dat internet wordt. “Wie gaat dat betalen?” Inderdaad, maar meer nog: waarméé gaan we betalen? Als en indien Suns visie ooit gerealiseerd wordt? Met bitcoin (BTC)? Wordt het misschien TRX, de Tron munt? Of zullen we de Ripple (XRP) gebruiken. Sun heeft deze namelijk nog mee helpen ontwikkelen. Ondertussen werd genoemde BitTorrent reeds verkocht onder de vorm van tokens, BTT genoemd. Op de grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, te koop gesteld in februari 2019. En uitverkocht binnen het kwartier. Vergeten we ook niet dat genoemde Binance zelf een eigen munt heeft. Met grote ambities, namelijk de Binance Coin (BNB).

Ingewikkeld?

Toch minder dan het lijkt hoor. Voor wie de tijd neemt zich er wat in te verdiepen. We hoeven ook zelf geen cryptografie te kennen of studeren. Al gaat het allemaal wel supersnel. Je denkt op een gegeven moment dat je bij bent. Maar ondertussen staan er weer andere ontwikkelingen op stapel. Bij (trachten te) blijven is wel het adagium. Spannend? Dat zouden we denken!