Op naar een toekomst van overvloed!?

Op 2e paasdag, (1 april) werd in de serie Tegenlicht een programma uitgezonden over de mogelijkheid voor ieder om, met gemak, te leven in een wereld van overvloed. Het was prachtig en inspirerend om te zien, liet mijn hart sneller kloppen, bracht beelden en een gevoel van blijdschap en warmte en natuurlijk de vraag waarom we ons dan eigenlijk van de ene crisis naar de andere bewegen.

overvloed toekomst

Focus op potentiële gevaren

Al vele honderdduizenden jaren geldt dat de mens die zich het best aanpast de meeste kans heeft om te overleven en zo zijn genen te verspreiden. Het scanmechanisme in ons, dat als een soort radar de omgeving aftast,  en steeds de vraag stelt “zie ik iets dat gevaarlijk zou kunnen zijn”, zit diep in ons geworteld ook al leven we niet meer tussen woeste dieren en in super gevaarlijke omgevingen. Anno 2013 ziet onze wereld er heel anders uit dan heel lang geleden. We hebben enorme ontwikkelingen doorgemaakt en het getoonde programma maakt ons duidelijk dat we ons nu in een zodanig kansrijke situatie bevinden dat in principe overvloed voor ieder op deze aarde is weggelegd.

De technologie als gouden motor

Kort samengevat komt het er op neer dat door diverse technologische ontwikkelingen van de laatste jaren een exponentiële versnelling is bereikt op gebieden als o.a. zonne-energie, water-ontzilting, computertechnologie, internet, informatieverwerking en deling, 2D en 3D printing, medische interfaces, medicijnen en materiaalontwikkeling. Door sterke rendementsverhoging van zonnecellen en collectoren en de steeds lagere productiekosten kunnen we, middels onze zon, ongekende hoeveelheden energie opwekken en gebruiken. Naast alle gewone toepassingen kan hierdoor op grote schaal tot het ontzilten van zeewater worden overgegaan. Met het dan gewonnen zoete water kunnen er in kassen groenten en gewassen worden verbouwd in gebieden waar dit tot nu toe volkomen onmogelijk was.

Via internet komt er wereldwijd en haast voor ieder steeds meer info beschikbaar. Kennisontwikkeling en innovatie zijn hierdoor in een enorme stroomversnelling terecht gekomen. Vanuit de meest onverwachte hoeken en nissen komen er uitvindingen en ideeën naar voren. Door crowd-funding worden er, door de opeenstapeling van vele kleine bijdragen, gelden verkregen om tot productontwikkeling te kunnen komen en middels crowdsourcing is er een enorme gebalde kennis beschikbaar gekomen op tal van gebieden. Hier laat ik het qua opsomming maar even bij, kijk de documentaire, het is echt een must.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Waarom dan toch crisis en crises?

Als er zoveel kansen voor het oprapen liggen, overvloed voor ieder mogelijk is,  komt natuurlijk direct de vraag naar voren waarom we dan zo in de misère zitten?  Naast de eerste reden, dat we van nature gefocust zijn op dat wat niet goed gaat (Kijk onze MSM) geldt als 2e reden onze hebberigheid en het machtsstreven. Energie bijna voor niets en voor ieder? Vele ondernemers en politici zullen dat maar helemaal niets vinden. Overvloed voor ieder? Was er vroeger niet een spreekwoord als Gij (de pastoor) ze dom houdt dan houden wij (de ondernemers en de staat) ze arm. Einstein heeft met het volgende citaat de punt op de i gezet. De werkelijke waarde van een mens kan worden gevonden in de mate waarin hij bevrijding van zijn eigenbelang heeft bereikt. Zo lang weinigen de baas willen en kunnen spelen over de grondstoffen, geldstromen, patenten en overige resources, zullen we niet verder komen. Alleen door met zijn allen verandering na te streven, en er desnoods voor te vechten, komen we verder.

Nederland vooruit!

Wat Nederland betreft is voor mij, en waarschijnlijk vele lezers met mij, de te gane weg wel duidelijk. Innovatie, initiatief, stimulatie, financiering, per direct wegwerken van vele regelblokkades en barrières. Elk dorp, elke stad, elke buurt zou zijn eigen innovatiecentrum moeten hebben. Investeren in glasvezel, nieuwe energieleidingen en netwerken, stimuleren van de toepassing van zonne-energie. Er zijn miljoenen daken, wegen, dijken beschikbaar en last but not least zorg voor opleidingen en kennisverwervingscentra. Maak jonge mensen in brede zin bekend met alle vakgebieden die nu en in de toekomst van belang zijn en die ook genoemd worden in de documentaire, waaronder techniek, elektronica, computertechnologie, nanotechnologie, micro biologie, robotica en nog zo heel veel meer.

Het geeft jonge mensen meer dan een doel en een drive en de wat ouderen een kans om kennis en kunde te delen. Het zal Nederland in beweging brengen, een positieve sfeer verschaffen en daar komt het weer…. economische groei.

22 reacties

 1. Ik heb de documentaire gezien. Niks nieuws onder de zon. 100 jaar geleden konden we ook van bedenken, creeeren en produceren maar ook toen was men al slaaf van de bank of lijfeigene van de staat.

  Ik geef toe nu hebben we wel een revolutionaire uitvinding met de naam internet. Die technologische revolutie waar de tegenlicht documentaire over spreekt, zou wel bewaarheid kunnen worden als het grote geld niet de patenten op nieuwe technologische uitvindingen naar zich toe trekt en daarmee ook al het geld.

 2. Ik denk er ook zo over Ben, gebruik maken van ontwikkelde technologie.
  Maar tegelijk wel voor zoveel mogelijk zelfvoorzienendheid en kleinschaligheid. Op een slimme manier plaatselijk eten verbouwen op de wijze van permacultuur. En technologie gebruiken in het voorzien van energie en watervoorziening.

  Het is niet zwart wit.
  Wat dit onderwerp betreft is Jaques Fresco ook al jaren bezig…hoewel hij mij wat teveel op technologie focussed. Zelf ben ik meer van terug naar oude levenswijze met een beetje nieuwe technologie aangvuld.

  Wel een kanttekening erbij dat wanneer de voorzieningen voor eten, drinken en onderdak gedekt zijn ook eens af te vragen wanneer elke bijkomstige luxe genoeg is.
  Want wat mij betreft is genoeg genoeg. En daar is de groei van de economie niet mee gediend.

 3. Economisch handelen betekent simpelweg op een zo effectief mogelijke manier omgaan met de middelen die je tot je beschikking hebt, en wanneer je slim bent niet meer gebruikt van die middelen dan dat die middelen aanwas hebben.

  Economie zoals wij dat in ons hoofd hebben nu is dit alles , middelen en handelingen te vertalen in geld.
  En dat geld/bezit/luxe moet meer worden… dus moet de economie groeien..

  Het zijn de echte en de nepwereld tegenover elkaar gezet.
  Een oeuf is oeuf… Tevredenheid.

 4. Hier praat Jaques Fresco over een resource based economie.

  En dat is naar mijn mening de slimste manier.
  Niet meer gebruiken van de hulpbronnen in een bepaald tijdsbestek dan dat de natuur nodig heeft om die hulpbronnen aan te vullen….

  In het klein en in het groot.

 5. Ik heb ook dit programma gezien van tegenlicht op 1 April en moet ook eerlijk bekennen dat ik hier heel enthousiast over was en ben. (Dus inderdaad hint hint, de moeite waard om te bekijken) Ook dat deel daar waar ze in de woestijn en met behulp van zeewater en gewonnen energie van de zon gewoon een min of meer een bijna paradijselijke leefomgeving wisten neer te zetten met geteelde groente ed., vond ik ook echt heel geweldig.

  Misschien is het dan ook wel heel boeiend om in het hier en nu te leven voor mensen die nog tenminste een aantal decennia te gaan hebben en wel om de volgende reden: Want, nu hebben ‘ze’ ons al zodanig gebrainwasht dat we het heel normaal vinden dat ‘we’ meer accijnzen betalen voor een litertje brandstof (olie) dan dat het goedje zelf waard is in een wereld van vraag en aanbod. Wat ik bedoel te zeggen, is dat ‘wij’ dus nog gaan meemaken wat ‘ze’ gaan verzinnen om ons toch geld te laten betalen voor deze bijna ‘gratis energie’ ! Zowel realisten, doemdenkers, optimisten alswel ‘complot-denkers’ gaan nu meemaken hoe dit zich zal gaan ontwikkelen ! Een ontwikkeling om in de gaten te houden dus ! Gaan ‘ze’ bedenken dat zonnecellen bijv. milieubelastende grondstoffen bevatten ? (Ik verzin ook maar iets) En dat er dus milieubelasting geheven mag worden ? Oliemaatschappijen en overheden hebben niet veel baat bij deze ontwikkelingen.

  1 Ding heb ik wel al voorbij zien komen in het NOS journaal van een paar weken/maanden geleden. Nml. dat Europa richting China begon over invoerrechten op zonnecellen afkomstig uit China omdat ze in China te goedkoop konden produceren en juist dat vinden de producenten van zonnecellen in het westen niet zo leuk. Kortom, de consument in het westen betaalt meer voor het product uit China dan dat deze feitelijk hoeft te kosten voor de consument. (Maar dat laatste vertelde ‘ze’ er natuurlijk niet bij, want het was maar een onderwerp ‘langs de neus weg’)

 6. In de 60s leerde ik op school dat rond de eeuwwisseling er alleen overvloed zou zijn en dat we daarom meer en meer me creatieve vakken zouden bezig moeten, zodat we al die vrije tijd nuttig en vooral voor zelf ontplooing zouden kunnen besteden. Op een of andere manier moet ik aan een nummer uit die tijd denken. Imagine van John Lennon. Het is echter heel anders gelopen. Iedereen lijkt meer tijd kwijt te zijn dan ooit om te werken en alles lijkt slechts om materiele welvaart te draaien. Dromen is leuk, maar de mens lijkt toch gewoon tot het slechte geneigd.

 7. Technologie wordt helaas onderdrukt door de happy few, met grote belangen in de huidige status quo.
  Stel je toch eens voor, een wereld zonder big oil, bitcoin in plaats van geld, Een medische sector die ons niet langer wurgt, Een overbodige overheid, en als je tv stuk gaat print je gewoon een nieuwe.
  Hier zijn hele rijke en hele machtige figuren echt niet bij gebaat, en ze hopen ons voortijdig te smoren met hun derivatenbubble.

  http://larouchepac.com/node/26078

  +10 voor de VPRO.

 8. tijd om hem er weer even in te gooien:

  Waarom een ruilmiddel schaars houden in een wereld zonder schaarste?

  Das meteen het antwoord op je vraag Ben, het is momenteel een kolerezooi omdat ze de ruilmiddelen schaars houden. Plus dat de nono’s constant lopen te zeuren om een terugkeer naar goud, zilver of goudstandaard. Das een andere oorzaak:stupiditeit…

  1. Dave,
   Nog 1 maal met een keihard voorbeeld waarbij zelfs het bord voor jouw kop het moet zien. In de Weimar Republiek hadden ze geen schaarste aan ruilmiddelen (geld)!. In Zimbabwe hebben we ongelimiteerde ruilmiddelen.
   Ik snap niet dat je soms met scherpe goede analyses komt en dan iedere keer een olifant van een fout maakt als je over ruilmiddelen hebt, mijn zoon van bijna 3 weet dit onderdeel beter dan jou.
   De twee bovenstaande voorbeelden moeten toch voldoende zijn om in te zien dat ruilmiddelen juist schaars moeten zijn anders gaan we met zijn allen handelen in zandkorrels dan zou de hele wereld volgens jou 1 groot paradijs zijn?

   1. Misschien bedoelt Dave dat het van de zotte is dat we het uit een gat halen en daarna weer in een gat begraven. Sla er dan munten van…
    Of gebruik het ergens anders voor…
    Maar inderdaad kan je ook de drukpersen aanzetten en met je kruiwagen vol papier een brood gaan kopen.
    Of bedoelt Dave dat we het girale geld van de rijken weghalen en bij de armen instoppen? Of bedoelt Dave dat we de drukpersen aanzetten en elke inwoner elke maand 1K geven?
    Dave? Verlicht ons!

 9. Werd hetzelfde niet aan het begin van het millenium voorspeld? En dan zou nu voorspeld worden dat er in 2020 overvloed is? Zie wat er gebeurd is: ons financiele systeem is bijna onderuit gegaan, een op de zes gezinnen in NL heeft een kritische schuldenlast. Mocht er op technisch vloed al overvloed bereikt kunnen worden, dan is mij duidelijk dat slechts een omwenteling in het besturen en organiseren van de samenleving er toe leidt dat we allen de vruchten hiervan kunnen plukken. En dat begint mijns inziens met het drastich beperken van de macht van banken en het creeren van een gedekt geldsysteem als “backbone” van een betere maatschappij. Maar de huidige elite wil dit toch niet en kan dit zeker niet voor 2020 organiseren, dus advies aan ieder niet te enthousiast te worden maar op je hoede te zijn voor anderen je gaan plukken.

 10. Een tien met een griffel Ben.
  Je hebt oog voor de mogelijkheden, maar ook oog voor de politieke realiteit, en wat daaraan schort.

 11. Dit is natuurlijk allemaal hartstikke waar en mooi. Technisch zijn we tot alles in staat. Maar dan ook werkelijk alles!! Fantastische uitvindingen en ook praktische die het leven van een heleboel mensen direct een heel stuk beter kunnen maken. Ik denk oa aan de windmolens die water kunnen tappen uit de lucht, zonnepanelen in de woestijn die een groot deel van de energievoorziening kan regelen voor de wereld. Noem maar op er is van alles. Maar er zijn ook ontzettend veel zaken waar ik me over op kan winden. Onbegrijpelijk dat er zo weinig wordt geïnvesteerd in onderwijs in ontwikkelingslanden. Hoeveel potentiële Einsteintjes lopen we daardoor mis of komen de betreffende landen te kort aan fatsoenlijk bestuur. Onbegrijpelijk en echt iets om je kwaad over te maken. Neem het aantal analfabeten in Nederland.
  Kortom al je erover nadenkt wordt je verdrietig en kwaad tegelijk.

  Echter…. er zijn (toch relatief grote) groepen mensen die geen enkel belang hebben bij een betere wereld en alleen aan zichzelf denken.
  Geïnspireerd door de columns van dhr. Bennink ben ik de laatste tijd actief gaan bedenken wat er anders zou moeten en kunnen. Ik kan veel verzinnen en eerlijk gezegd blijft het allemaal bij mooie dromen omdat er constant de factor van de egoïstische massa is die elke potentiële richting voor de toekomst weer met beide benen op de grond doet komen. De mens is en blijf nu eenmaal een dier in welk systeem je hem ook zet.

  Columns als deze tonen aan dat de sociale inzichten van dhr. Bennink ver ontwikkeld zijn en veel verder dan de gemiddelde mens.
  Echter de minder ontwikkelde mensen lopen ook rond op deze aardkloot. Ik lees uw columns altijd met groot plezier alleen bij alle pogingen om er iets mee te doen loop ik altijd tegen de egoïstische medemens aan. Nietemin als je geen dromen of ambities hebt wordt het helemaal niets.

  Arie Mulder

 12. Arie bedankt voor de reactie. De mens is van alles tegelijk. Fantastisch en gruwelijk, liefdevol en zelfzuchtig. Ieder van ons ziet barrières terwijl er toch zo veel mogelijk is. Probeer verder te komen dan dromen. Beïnvloed anderen. Elke actie is er één. Van 1 komt 2 enz tot we uiteindelijk de versnelling hebben bereikt die ook in het programma werd getoond.

  1. Beste Ben,
   Dank voor de inspiratie. Ik geloof in gelijke kansen voor iedereen, hecht weinig tot geen waarde aan materie. In het vervolg zal ik proberen anderen te beïnvloeden en te overtuigen van de noodzaak tot verandering. Iets waar ik zelf wel heilig van overtuigd ben.

   Arie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.