Open Huis: Hoop op verlossing ?

6

open huis 29 september
Zaterdag 29 september is het weer zover. Open huis. Het huis, voor de zoveelste keer, piekfijn in orde, een bloemetje op tafel, in de oven in de keuken een vers brood voor een heerlijke geur en dan maar hopen. Zouden er, nu het jaar aan zijn eind begint te komen, dan toch nog een aantal belangstellende potentiële kopers komen kijken? Zou het misschien toch nog lukken om het huis, dat nu al drie jaar te koop staat, kwijt te raken?

Huizenprijzen zijn al fors gedaald

Nee echt leuk zal het al lang niet meer worden. De prijs is al enkele keren met meer dan tienduizend euro gezakt en ook al zou de vraagprijs betaald worden dan blijft er een behoorlijk gat over wat de hypotheek betreft. Als de verkoop lukt dan zal echter de opluchting groot zijn. Je kunt dan weer verder. Nieuwe plannen maken, de oude cocon achterlaten, als een kersverse vlinder je vleugels uitvouwen en het luchtruim kiezen.

Vooruitzichten woon- en huizenmarkt

Kunnen wonen, er warm, droog en veilig bij kunnen zitten, valt onder de basisbehoeften van mensen. Economisch gezien is er dus altijd vraag. In pure aantallen gezien lijkt er ook niet echt een tekort aan woningen te zijn. Er zouden momenteel zelfs meer dan 300.000 woningen leeg staan. Wie wat dieper in de materie duikt komt er al snel achter dat er anno 2012 rond wonen een heel ingewikkelde situatie is ontstaan die nauw samenhangt met o.a. werk, werkzekerheid,  inkomen, leencapaciteit, woon-werkverkeer en de prijsontwikkelingen van de eerste levensbehoeften, waaronder energie.

Heel kort samengevat zien we dat de vraag naar huurwoningen in de sociale én vrije sector toeneemt. Dat de huurprijzen flink aan het stijgen zijn. Ook zien we dat de meeste koopwoningen al lange tijd in waarde aan het dalen zijn. Dat het steeds moeilijker wordt om een banklening voor de aankoop van een huis te krijgen en zeker niet als laatste dat er nog steeds een behoorlijke onzekerheid is over maatregelen die de regering zal gaan nemen rond de hypotheekaftrek en het verplicht aflossen.

Hoera of niet?

We leven momenteel in een paradox. Alle zekerheden uit de voorgaande decennia lijken in een draaikolk te zijn terechtgekomen. Enorme bewegingen en tegelijkertijd schijnbare stilstand. De huizenverkopers zullen op de komende open dag waarschijnlijk geen hoera kunnen roepen tenzij ze in een economisch gezien aantrekkelijke gebied wonen (Stad en stadsregio). Dan is er misschien nog een klein kansje, zeker als ze bereid zijn om een uiterst scherpe prijs te hanteren. Voor de anderen zal het zeer waarschijnlijk verder wachten worden. Onzekerheid blijft troef.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie