Beurzen dalen verder, goud door het dak

13

Vandaag is een dag van wederom ruime verliezen op de beurs. Zo staat de AEX ruim 3% in de min en zouden we met deze eindstand sluiten, dan betekent dat het laagste punt van het jaar. Ook in Parijs, Frankfurt en Londen worden nieuwe bodems opgezocht met minnen tussen de 2 en 3,5%. Er is nog een kleine daling voor nodig willen we als beurs in een “bear market” geraken. Of er daadwerkelijk paniek is lastig te zeggen, de volatileit is relatief laag en het lijkt eerder op een gecontroleerde afbouw van posities door partijen. Ook blijkt dat het verbod op short selling, zoals we al eerder stelden, geen enkel effect heeft op de beurs.

Al het negatieve nieuws van de afgelopen weken over afnemende groei in de VS en bijna stilstand in de Eurozone, specifiek in Nederland, Frankrijk en Duitsland, zorgen ervoor dat banken ook het licht zien. Zo moesten zakenbanken als Goldman Sachs, JPMorgan en Citibank noodgedwongen hun groeiverwachtingen naar beneden bijstellen over de Amerikaanse groei na berichten dat de VS 0,4% groeide in het 2e kwartaal. Afgelopen week kwam de laatste “permabull” Morgan Stanley bij de andere zakenbanken die door middel van een brief hun institutionele cliënten inlichtte dat ze hun outlook van maar liefst 4,2 tot 4,5% groei in 2011 en 2012 verlaagde naar de nog steeds forse groei van 3,8% in 2011 en 3,9% in 2012. Dat dit maar het topje van de ijsberg bedroeg was dan al lang duidelijk. Nu lijkt het echter tijd voor banken om realistisch te zijn. JPMorgan, een van de grootste financiele conglomeraten ter wereld voornamelijk bekend door hun enorme zilver shortposities, maakte dan ook vandaag bekend hun verwachting om de economische groei in Q1 2012 verlaagd van 1,5% naar 0,5%. Zulke bijstellingen hakken er vaak flink in bij beleggers en zijn dan ook een belangrijke reden voor de daling op de Amerikaanse beurzen gister.


Verder kwam het bericht vandaag naar buiten dat de Griekse economie naar verwachting met 4,5% zal krimpen dit jaar. Dit was een forse tegenvaller terwijl er eerst vanuit werd gegaan van een krimp van 3,8 of 3,9%. En zo blijven we dus maar verder doormodderen na de farce van gister, waaruit bleek dat Finland als enige land een bilaterale afspraak hadden waarin onderpand werd geëist in de vorm van cash. Dit laat maar weer eens zien dat er alleen aan hun eigen hachje wordt gedacht en dat er van sterk leiderschap geen enkele sprake is. Vanuit de Finnen kan je echter redeneren dat dit wel een slimme zet is. De politiek zit in een moeilijke situatie met de Ware Finnen als politieke partij die, goed onderbouwd, tegen elke hulp is aan Griekenland. Daarnaast lijkt het steeds meer duidelijk dat de Grieken nooit in staat zullen zijn ook maar elke verplichting kan waarmaken, aangezien elk fiscaal doel wordt gemist en de krimp erger lijkt dan voorzien.


Met dalende beurzen en lichte paniek onder beleggers vlucht men ook dan naar obligaties waardoor rentes op Amerikaanse obligaties onder de 2% daalde. Goud en Zilver stijgen vandaag ook weer ruim 2%, waardoor Goud tot ruim boven de $1865,- uitkwam. Het is dan ook de vraag wanneer een correctie, die volstrekt normaal zou zijn, zou plaats vinden. Goud is dan ook geen bubble, maar wordt meer en meer gezien onder burgers als echt geld waar men in tijden van economisch ongerief op vertrouwd over de hele wereld. De vraag is dan ook: Hoe hoog kan Goud reiken ?


Ruben van der Gun

Follow me on twitter: @RubenvdGun

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie