Over de Chinese val en deflatie

44

De devaluatie van de Yuan is een uiterste noodgreep van een land die een enorme economische inzinking ondergaat. Net als met Griekenland waren de cijfers die China presenteerde absoluut onbetrouwbaar en zal weldra blijken hoe erg overdreven deze zijn geweest. Er was natuurlijk jarenlang een enorme boost in een land met bijna 1,4 miljard inwoners waarvan een groot gedeelte een achterstand had in te halen. Echter ging het land zowel links als rechts inhalen en heeft men naar westers voorbeeld ook een enorme schuldenberg opgebouwd. De exacte schuld is moeilijk te bepalen door de geslotenheid van de dictatuur maar het IMF had al 2014 een waarschuwing afgegeven voor te hoge schuld. Net als Griekenland en alle andere landen met een te hoge schuldgraad gaat te hoge schuld knellen en zakt de economie als een plumpudding in elkaar.

Chinese overheid in paniek?

Gezien de huidige monetaire maatregelen van de Chinese overheid zijn ze nu op dat punt aangeland en is men in een panieksituatie aangeland. De Chinese beurs was al bezig in te storten maar wordt nu tijdelijk in z’n ondergang tegen gehouden door de diverse overheidsmaatregelen. En net zoals bij de westerse monetaire verruimingen gaan de financiële markten geloven in sprookjes. Als de financiële markten niet meer omhoog gaan door een normale gezonde marktwerking maar kunstmatig worden gevoed door “stimulerende middelen”, dan is dat zoals bij alle geestverruimende middelen geloven in fantasieën. Dat is wat er nu in China gebeurt. De gemiddelde particuliere Chinese beleggers zijn gokkers en worden momenteel compleet gedrogeerd. Het meest slechte doemscenario wat je kunt bedenken. Als een halve natie ligt te dromen dan is het afgelopen met de productie en zweeft men in dromenland.

Chinees stroomverbruik contra groeicijfers

Er komen nu al diverse berichten en analyses naar buiten waaruit blijkt dat de Chinese cijfers veel te rooskleurig zijn weergegeven. Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb, maar voor mij is dit een hele duidelijke analyse. Een analist berekende de Chinese groeicijfers van een reeks van jaren eens na aan de hand van de toename van het stroomgebruik van de Chinese bevolking. In een land met een flinke economische boost zal het stroomgebruik evenredig toenemen doordat de bevolking meer elektronica zal aanschaffen vanuit hun toegenomen koopkracht. Juist de Chinese plattelandsbevolking had een grote achterstand in te lopen op dat gebied. Er zijn complete metropolen gebouwd met joekels van leningen om de bevolking vanuit het platteland de steden in te jagen. De NL-stroomleveranciers zouden er jaloers op zijn om daar hun afzetgebied te hebben. Maar wat is nu gebleken? Er zijn veel lege spooksteden met wat verdwaalde Chinezen. Een enorme vastgoedbubbel dus. Er werden economische groeicijfers de wereld in geslingerd waar menig land de vingers bij aflikte. Natuurlijk profiteerde een land als Duitsland met de stijgende export van hun automerken en tegelijk ook de mondiale economie. Een land als China met zoveel inwoners had een enorm groeipotentieel en de mooie cijfertjes werden klakkeloos geloofd. Echter ging een analist een eenvoudig rekenmodelletje er op los laten door te stellen dat economische groei logischerwijs meer stroomverbruik genereert. En wat bleek? Verhoudingsgewijs bleef het stroomverbruik t.o.v. de groeicijfers vele procenten achter in vergelijking met dezelfde berekeningsmethode zoals toegepast bij andere groeinaties. Nu komt dus de aap uit de mouw. Net als met Griekenland heeft ook China veel te rooskleurige cijfers naar buiten gebracht en blijkt ook daar de economische groei gekocht te zijn met veel schuld.

Doemscenario gelijk aan 2009?

Hoeveel ellende het bedrog van Griekenland nu al veroorzaakt binnen de euro-muntunie, zoveel meer ellende zal het Chinese bedrog veroorzaken op de wereldwijde financiële markten. Pas als het zo dadelijk doordringt dat de drogerende maatregelen van de Chinese overheid niet meer werken, pas dan zullen de markten instorten. De voortekenen zijn er volop. Opvallend is momenteel het grote aantal analisten en economen die een doemscenario voorspellen. Dit zijn er veel meer dan in 2009. En het is zo kinderlijk eenvoudig om een analyse te maken naar de huidige ontwikkelingen. De historisch lage olieprijs, de geopolitieke spanningen, de historisch laagste rentestandaard met deflatoire effecten en zelfs negatieve rente. De beurzen die alleen nog bewegen op hoop en wanhoop en waar de echte marktwerking al verleden tijd is. Kortom, een paar belangrijke hoekstenen die door iedere bouwvakker afkeurend aan de kant zouden worden gelegd. Toch is dit de situatie anno 2015.

Valuta-oorlog veroorzaakt meer deflatie

Aangewakkerd door de ‘Chinese Val’ zal een onrustige periode aanbreken op de financiële markten met een valuta-oorlog die nog meer deflatie zal brengen. Alle andere Aziatische munteenheden zullen mee moeten devalueren. Hierdoor lagere importprijzen in de EU en de VS en dalende export naar Azië. Allemaal deflatoire effecten dus. En daarmee kom ik weer terecht bij mijn artikel “De grote schuldkwijting is aanstaande”,  . Hoe meer deflatie er gaat ontstaan in de komende neergaande spiraal, hoe meer onrust m.b.t. de knellende wereldwijde schuldenberg. Deflatie zorgt voor een lager prijspeil, echter daalt de schuld niet verhoudingsgewijs mee. Ik kom daar altijd weer op terug. Steeds meer gaat blijken dat onze schuldenberg gaat schuiven, zonder dat er pasklare oplossingen worden aangedragen. Het monetaire beleid van centrale banken blijkt nu steeds duidelijker niet te werken zodat ik mij afvraag wanneer men(de gedrogeerde bevolking en centrale banken) wakker wordt. China wordt nu het zoveelste voorbeeld van een mislukt monetair beleid. Een optelsom van mislukkingen met drastische gevolgen.

Piet Pineut