RT in gesprek met nobelprijswinnaar Robert Mundell over de euro, de schulden in Europa en Griekenland. Mundell legde de funderingen voor de introductie van de euro. In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor de economie. In 2004 liet Mundell al weten dat hij voorstander was van een wereldmunt. In 2008 stelde Mundell voor om de Amerikaanse dollar, de Japanse Yen en de euro te fuseren, omdat zo’n 60% van alle transacties in deze valuta’s worden afgehandeld. Hij benadrukte toentertijd dat er een goed afgestelde samenwerking zou moeten komen tussen de monetaire beleidsmakers (centrale bank), de fiscale autoriteiten en de politiek om stabiliteit te realiseren. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan.

35 reacties

  1. Ongetwijfeld een knap econoom, maar in mijn ogen typisch een econonoom die ervan uitgaat dat economie een exacte wetenschap is, en dat mensen, en overheden rationeel denken en handelen.
    De euro heeft geleerd dat er een gemengde finacieel-economische, politieke en psychologische dynamiek ontstaat waar de beste man helemaal geen rekening mee heeft gehouden.
    Kijk naar de grote verschillen tussen Spanje en Griekenland enerzijds en Duitsland en Nederland anderzijds. Het gevolg is, is dat het economische gezien rationeel is om de welvaart gelijkmatiger te verdelen ( lees Nederlandse burgers moeten betalen voor Griekse banken, dus de Griekse elite aan de macht houden ) omdat de euro het anders niet redt.
    Er straks komt het moment dat een ieder inzie dat zijn naieve ideeën zo de prullenbak in kunnen, want door de economische recessie hebben Nederlandse en Duitse burgers daar helemaal geen trek meer in.
    TOTAAL OVER HET HOOFD GEZIEN, dat het zo niet werkt.
    Lastig hoor voor economen dat ze rekening moeten houden met democratisch en psychologische prcessen.
    Ik heb het nog niet gehad over een wereldmunt. Is dat nodg?

  2. Ongetwijfeld een zet baas van hautte finance, mijn andere commentaar is verloren gegaan. Wat deze nep prof voorstaat is niets anders dan wereld communisme. Laat hem maar lekker alleen naar Noord Korea verkassen dan kan ie daar genieten van zijn wereld munt.

    De NWO is altijd bezig om te centraliseren dat is hun enige doel alles in hun handen te krijgen.

    Dat Nobel commitee dit soort mensen prijzen geeft zegt genoeg over hun onafhankelijkheid.

    Kortom uiterste gevaarlijk persoon die dit voorstaat.

  3. Ik blijf erbij dat wat Pietertoupa en KTM een communistische dictatuur noemen een olichargie is, een dictauur van een klein aantal multinationals die de overheden en het bankwezen onder controle hebben.
    Resultaat is m.i. één pot nat.
    Er lomt een internationale elite die het volk knecht.
    De rest is een semantische discussie.
    Basta di pasta.

  4. dit verhaal werkt alleen als er een goud/zilver standaard is met munten uit edelmetaal, anders werkt dit niet, landen verschillen en hebben voor de economie wisselende wisselkoersen nodig, typisch weer zo’n gek als napoleon/hitler/lenin die weet wat goed is voor de wereld, als dit soort gekken macht krijgen eindigt de mensheid in hongersnood/oorlog/ellende

    1. Jaren tachtig, precies.
      Het probleem, in mijn ogen, is dat specialisten een probleem willen oplossen vanuit één discipline.
      Dat gaat volgens mij nooit werken. Economische vraagstukken, sorry voor de herhaling, hebben alles met psychologie en politiek. Iemand die zelfs maar denkt aan een wereldmunt mist in mijn ogen iets.
      Zal best dat hij de nobelprijs heeft gewonnen maar dat zegt wellicht niets meer dan dat de EU de nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen.
      Het novelprijscommittee had zich daar overigens een hele slechte dienst bewezen. Wat ze wel bewezen hebben is dat ze politiek bedrijven, en mijns inziens moet je politiek en wetenschap niet op deze manier vermengen.

  5. Als mensen rationeel zouden denken bij hun aankopen (rational choice theory) dan zouden we allemaal in een Skoda rijden. De auto is bij uitstek het produkt dat aantoont dat mensen niet 100% rationeel handelen bij hun aankoop. De auto laat zien dat emotie veel meer de doorslag geeft dan de ratio.

  6. Volgens mij ziet Mundell de Chinese munt over het hoofd, maar die zal wel niet in zijn plaatje passen.
    En van die managers kan 99% opzouten, die zonder verstand verstand van zaken over de werkvloer, de produktie stagneren en het geld opvreten dat de WERKmensen toekomt.

  7. Op ALLE continenten is het fiatgeld van dat continent kaput. En dan is de oplossing maar alles op een hoop vegen en weer een nieuw fiatmuntje te beginnen voor iedereen. Is die kerel niet goed snik? Met zijn overig offtopic vrolijke levenslustige kop…

    Ligt het nou aan mij of denk ik te simpel?
    Moet je nou echt professor zijn om te kunnen snappen dat centralisatie tot nu toe alleen maar ellende heeft gebracht voor de gewone mensen?

  8. Als er 1 munt komt ter vervanging van de yen, euro en dollar dan kunnen alle schulden toch weer met minimaal 50 % teruggebracht worden net zoals met de introductie van de euro.

    Althans als men dat daadwerkelijk gaat doen.

    Anders moet men de schulden gaan kwijtschelden zoals met Griekenland is gebeurd in 2011.

    Maar ik lees al in de msm dat duitsland dat bijvoorbeeld niet weer wil laten gebeuren.

    Want als je staatsobligaties waardeloos laat worden zijn er een hoop partijen die hun geld gaan kwijtraken zoals banken, verzekeraars, bank-verzekeraars, pensioenfondsen etc. etc.

    Dus blijven de centrale banken wereldwijd de staatsobligaties van hun land opkopen in japan, vs, europa.

    Maar lang kunnen en mogen centrale banken hier meedoorgaan?~

    Jammer dat zo´n diepgaand oppervlakkige zender als rtl 7 hier niet op ingaat.

    Vooralsnog zijn de belangen te groot wereldwijd om de inflatiecijfers hoger te laten uitkomen. Als de inflatie stijgt van 2 % naar 3 % dan stijgt de rente op staatsobligaties 1 % mee.

    Ik vind het toch wel opvallend dat er nog nooit iemand is geweest die een rechtzaak aanspant ten aanzien van de te lage inflatieberekening.

    Ik had eigenlijks al zo´n rechtzaak verwacht door een pensioenfonds en/of vakbond.

    Maar ja in het land der slapenden is 1 wakkere koning.

    1. Alles is gebaseerd op een flinterdun laagje vertrouwen. 97% van het in omloop zijnde geld is fiatgeld. Als alle schulden met 50% worden teruggebracht blijft er evengoed nog een heleboel schulden over dus een wereldmunt biedt hooguit een kort uitstel. Het wordt met de dag gekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: