Na de heisa rondom het guldenonderzoek dat in opdracht van de PVV werd uitgevoerd, heeft nu ook D66, een pro-Europese partij, onderzoek gedaan over de euro en de schuldencrisis in Europa. Uit het onderzoek, waarvoor research werd gebruikt van onder meer banken als ING en UBS, blijkt dat een terugkeer naar de gulden structureel 10.000 gulden (€4500,-) per persoon per jaar zou kosten.

De voornaamste kostenposten zouden zitten in de problemen voor de financiële sector en de enorme exportindustrie. Daarom concludeert D66: ‘een terugkeer naar de gulden is onverstandig en een dure, riskante operatie‘. Tevens wordt er in het onderzoek aandacht besteed aan het huidige banksysteem. ‘De grote verwevenheid tussen de Europese lidstaten en het Europese bankenwezen blijft een groot punt van zorg’, aldus een passage in het rapport. Een goed punt.

Sinds de ECB ‘lender of last resort‘ is geworden, zijn de problemen wellicht op korte termijn opgelost, maar het fundamentele probleem wordt niet aangepakt. Nog steeds wordt er binnen D66 getwijfeld of de banken in de probleemlanden in de kern wel gezond zijn. ‘Banken hebben nog veel slechte leningen’op de balans staan en de financiële markten vragen zich af of deze banken zullen overleven. Zolang de financiële sector niet gezond is, blijft het risico op een neerwaartse spiraal aanwezig.

De pro Europese partij laat weten dat banken failliet moeten kunnen gaan in de toekomst, zonder dat de belastingbetaler ervoor hoeft op te draaien en overheden daardoor in slecht financieel weer terechtkomen. Verschillende banken hebben sinds het begin van de financiële crisis veel problemen en de koers van veel bankaandelen is fors gedaald in de afgelopen jaren.

Meest recente voorbeeld van een bank in de problemen is Friesland Bank. Deze bank dreigde failliet te gaan, ondanks de inspanningen van Jort Kelder. Friesland Bank kon niet langer zelfstandig voortbestaan door liquiditeitsproblemen en werd overgenomen door de Rabobank. De rating van Friesland Bank is A3. Een andere kleine bank (SNS Bank) heeft zelfs nog een lagere rating: Baa1. Een bank om in de gaten te houden, het aandeel SNS noteert woensdagochtend op €1,75.

Wat opvallend is aan het onderzoek van D66 is dat er geen rekening wordt gehouden met verliezen op noodleningen aan schuldenlanden. Volgens D66 is dit simpelweg geen optie. Zo kan iedereen dus “verantwoording afleggen voor de pro-Europese koers van zijn of haar partij”. Het ziet er dus naar uit dat opnieuw een politieke partij zich heeft laten verleiden om een peperduur onderzoek te doen, waarvan de conclusie al van tevoren vaststonden.

Toch is het wel goed dat er aandacht aan de schuldencrisis wordt geschonken. Want de onderliggende problemen van de schuldencrisis moeten nog wel worden opgelost. We staan aan de vooravond van hervormingen en miljarden euro’s aan bezuinigingen. In Nederland wordt er momenteel gesproken in het catshuis over 9 tot 12 miljard euro aan bezuinigingen en in Spanje moet er maar liefst voor 27 miljard euro worden bezuinigd.

De dubbele dip is een feit en steeds meer Europese landen krijgen te maken met een nieuwe recessie. Tevens is de werkloosheid in Europa naar het hoogste punt gestegen sinds 1997. D66 noemt de schuldencrisis in het rapport daarom niet geheel onterecht ‘een veelkoppig monster’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: