Over de Nederlandse economische krimp en kredietverlening

In een wereld waar groei gedefinieerd kan worden als de groei van kredietverlening aan de private sector dan wel overheid, is het niet moeilijk om te zien waarom de Nederlandse economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal krimp vertoond.

kredietverlening

Deze grafiek hierboven, afkomstig van de Nederlandsche Bank (DNB), laat duidelijk zien dat het sinds de kredietcrisis in 2008 met de kredietverlening aan de private sector (blauwe lijn) niet voortvarend gaat. De kar is sindsdien vooral getrokken door de overheid (rode lijn), maar ook deze is sinds 2011 behoorlijk in elkaar gezakt. Dat was het moment dat stimulering plaats maakte voor bezuinigingen.

Nederland bijna jaar in recessie

Het idee was dat een overheid een Keynesiaanse kickstart geeft aan de economie, waardoor huishoudens in vol vertrouwen vervolgens verder konden gaan op eigen benen. Helaas bleek deze theorie in werkelijkheid niet meer te werken. De kredietverlening aan de private sector wil namelijk maar niet van zijn plaats komen. Door deze tegenvallende kredietverlening aan de private sector en de bezuinigingen, is de Nederlandse economie nu al bijna een jaar in recessie. Dit betekent dat het overheidstekort tegen alle verwachtingen verder oploopt. Alle ramingen hadden natuurlijk kleine groeicijfers voorzien waardoor de Nederlandse overheid net genoeg belastinginkomsten kon genereren om niet boven de drieprocentnorm te komen. Nu helaas, de drieprocentnorm gaat niet gehaald worden. Het overheidstekort loopt verder op. Dat is goed te zien aan de oplopende rode lijn sinds de tweede helft van 2012.

Wat nu te doen?

Men kan de drieprocentnorm helemaal laten schieten en de overheid de economie verder laten stimuleren. De gedachte is dat de Nederlandse overheid nog wel wat extra schuld kan maken zonder dat de obligatiemarkt in paniek schiet. Voorstanders van dit plan wijzen op het gevaar van deflatie en de bijkomende massaontslagen, waardoor de werkloosheid nog verder zal stijgen. Ook wijzen zij vaak op het feit dat ook door bezuinigingen een overheidstekort verder kan oplopen, omdat een economie dan verder afdwaalt in recessie en belastinginkomsten zullen tegenvallen.

Bezuinigingen als oplossing?

Voorstanders van bezuinigingen wijzen vaak op de ellendige afloop van landen als Griekenland. Als er eenmaal teveel schuld is geaccumuleerd en obligatiemarkten overheden afsluiten van de kredietverlening is het hek van de dam. Ook is stimuleren voor een open economie zoals Nederland vaak problematisch, omdat veel van dat geld verdwijnt naar het buitenland. Het is een lastig probleem waar we onszelf in hebben gewerkt. De oplossing zal waarschijnlijk die van aanhoudende bezuinigingen zijn, maar dan wel met extra stimulering van de Europese centrale bank (ECB). Als de ECB maar genoeg krediet verleent aan de bankensector dan kan een nare deflatiegolf voorkomen worden is de gedachte. Ook kan de private sector bijkomen van de klap die ze in 2008 opliepen, waardoor mensen hun balans kunnen opschonen.

Hypotheken worden afgelost

Nederlandse huishoudens hebben vaak hoge hypothecaire leningen en door de problemen op de huizenmarkt besluiten velen hun schuld versneld af te lossen. Een goede zaak zou je zeggen, maar dat is het niet voor de economie. Want als groei gedefinieerd kan worden als meer kredietverlening, dan is het aflossen van schuld krimp.

10 reacties

 1. De ‘markten’ speelden het spel mee, het is trekken aan een dood paard. 300% debt/gdp wereldwijd, overheden, burgers en bedrijven samen.

  Schuld is idd het probleem. Onhoudbare schuld, een status quo die in stand wordt gehouden door een world wide circle jerk binnen de hogere regionen van tbtf.

  Op de markt; waar je gulden een daalder waard is. Ken je die nog?

  In fiat fabeltjesland, waar je euro smelt onder je tong.

  Biflaten. 😉

 2. Gewoon even wat feiten van de anp telex geplukt vandaag:

  ING heeft in totaal 148,5 miljard euro aan hypotheken uitstaan op woningen in Nederland. Van dat bedrag zat op 31 maart 1,5 procent in leningen met een betalingsachterstand. Een kwartaal eerder was dat 1,4 procent.

  ING nam in het eerste kwartaal een voorziening van 82 miljoen euro voor eventuele kredietverliezen op zijn Nederlandse woninghypotheken. In de periode daarvoor was dat nog 33 miljoen euro.

  Branchegenoot Aegon schreef in het eerste kwartaal 8 miljoen euro af op zijn Nederlandse hypotheken, die voor in totaal 22,8 miljard euro in de boeken staat. Een kwartaal eerder was dat 4 miljoen euro, liet een woordvoerder weten.

  In april zijn flink minder woningen verkocht dan een jaar geleden. In totaal ging het om 6554 woningen, een daling met 20,4 procent ten opzichte van april 2012.

  Het Kadaster registreerde in april een afname van het aantal hypotheken met 24,8 procent tot 10.693, ten opzichte van dezelfde maand in 2012. Vergeleken met vorige maand kwam de daling uit op 27,8 procent.
  Vergeleken met de voorgaande maand is sprake van een daling van 26,6 procent. In maart registreerde het Kadaster nog 8933 verkochte woningen.

  Maar we kunnen als huizenbezitter gerust slapen, want:
  In april werden 141 woningen gedwongen verkocht, 37,6 procent minder dan een jaar geleden toen het Kadaster 226 executieveilingen registreerde.

 3. Een redelijke optie lijkt mij, stort elk huishouden met een vermogen van minder dan € 15.000 , € 10.000 belastingvrij op hun rekening.
  Hoog verdienende of vermogende zetten het extra geld toch maar op spaarrekeningen, of beleggen het.
  Lage inkomens en uitkering groepen zullen dit geld snel in de economie brengen.
  Dit kan ook met belastingtarief aanpassing bereikt worden.
  Dit is volgens mij de enige werkzame maatregel die hout kan snijden.
  Bestaande maatregelen zullen alleen maar leiden tot grote recessie/depressie.
  Duitsland, heeft de afgelopen jaren ook de belastingen verlaagt.
  Dit lijkt me een beter plan, dan zoveel belastinggeld in de bodemloze Europese banken sector put blijven kiepen, waar Nederland toch nooit meer een € van terug ziet.
  Want de bankensector zal toch naar de vrijbank gaan op termijn.

 4. probleem in deze hele discussie is misbruik of het domweg niet snappen van het woord “bezuinigen”. Bezuinigen wil zeggen minder geld uitgeven. In die zin kan de overheid nooit genoeg bezuinigen, elke euro die de staat niet uitgeeft, hoeft ook niet uit de economie te worden gehaald dmv belasting. “Bezuiningen” is NIET meer geld uit de economie halen middels belasting. Overheid kan dus nooit de “economie kapot bezuinigen” zoals zovaak is gezegd de laatste maanden, maar kan wel de economie kapot belasten, hetgeen nu dus gebeurd.

  1. Zo is het en niet anders. Correct gezegd en verwoord.

   Wat mij bijvoorbeeld ook altijd heeft verwonderd is dat ‘ze’ plannen hebben/hadden om de WW-duur te korten. Daarmee geven ze toe dat ze WW als belastingen zien en dus als een bron van inkomsten. Want een acceptabele uitleg van WW is, is als volgt: Wie een lang arbeidsverleden heeft, heeft recht op een langere WW-duur. Er werd immers meer WW-premie opgebracht door de werknemer.

   Door de WW-duur te korten en door niets te doen aan de premies (niet verlagen) voor de werkende werknemers, kan de overheid aan geld komen. Voila, belastingen !

 5. Ik kijk daar iets anders tegen aan.
  Bezuinigen wil zeggen minder geld uitgeven in eigen land, ten koste van bestaande voorzieningen voor de lagere en midden inkomens.
  Bezuinigingen kunnen nuttig zijn,mits ze de economie niet om zeep helpen en de gemeenschap herstructureren.
  Wanneer de opbrengsten uit deze bezuinigingen de achterdeur van Nederland verlaten en via Brussels opgelegd dictaat verdwijnt naar noodlijdende banken of landen, kan ik dit niet anders zien als Nederlands gemeenschapsgeld, wat voorgoed verdwijnt in het zwarte gat.

  1. Ja, daar heb je inderdaad gelijk in. Want o.a. afbouw HRA is inderdaad te bestempelen als een bezuiniging. Net als korten op cultuur en ontwikkelingshulp etc. (Nog afgezien of iemand het met deze bezuinigingen eens is of niet)

   Toch is het hoofddoel van de overheid simpelweg ‘geld harken’. BTW verhogen (19 -> 21%) Extra huurverhogingen buiten de reguliere verhogingen om etc. is mijn inziens gewoon ‘geld harken’.

   Wat mij stoort is het feit dat er geen (of een slecht) beeld is van wat er binnen wordt geharkt en waar het aan uitgegeven wordt. Volgens mij wordt alles zo’n beetje op een grote hoop gegooid en zien ze wel weer verder waar ze het aan uitgeven. Volgens mij gewoon een slechte boekhouding met een slechte transparantie. Het feit dat er in de kamer gestemd moet worden of er een onderzoek moet plaatsvinden hoeveel iets kost (aan uitgaven) zegt mij dan eigenlijk wel weer voldoende.

   Dat het geld (o.a. ook) wordt uitgegeven aan discutabele doelen daarover zijn jij en ik het waarschijnlijk wel eens.

 6. Als men nu nog niet tot de conclusie komt dat de economische wetenschap failliet is, wanneer dan wel? Er is geen ander vakgebied waarin je weg kunt komen met zoveel vrijblijvend geleuter, als in de economie.

  Dit is een vraagrecessie die veroorzaakt wordt door een bank- en geldsysteem dat nu in zijn eigen schuldenuitwerpselen omkomt. Geld en schulden zijn als een Siamese tweeling. Daar de schuldcreatie veel te veel speculatief is aangewend en aldus de fysieke economie niet als uitgangspunt heeft genomen, is het geheel nu “beyond repair”. http://www.economie-macht-maatschappij.com/geldsysteem-faalt.html

  Er zijn wel oplossingen, maar die vereisen een internationale schuldenherstructurering in combinatie met een monetaire ‘reset’. Dat gaat voorlopig niet gebeuren. Tot die tijd is een ding sterk af te raden: het maken van nog meer schulden door de overheid.

  Binnen de eurozone is dit vanwege de verkeerde signaalwerking richting het insolvabele latijns Europa sowieso onverstandig. Een land als Spanje is nu immers al technisch failliet en financiert zich op basis van de marktperceptie dat het OMT-programma van de ECB uiteindelijk als achtervang fungeert. Wat een puinhoop, en dat met een Italiaan aan het roer!

  Dit is nog maar het begin, meer en meer zal blijken dat de fysieke economie de schulden niet meer kan accommoderen. Schuldenverzadiging leidt tot een ‘liquidity trap’, waardoor de ontsnappingsroute, die in het verleden liep via hoge inflatie, afgesneden wordt. Inflatie is immers de vriend van schuldenaren en de vijand van spaarders.

  Een deflatoire afschrijvingsspiraal is onvermijdelijk. Eenieder die denkt dat QE het tij kan keren, komt bedrogen uit. Het enige dat gemanipuleerd wordt is de prijs van geld. De fysieke economie wordt op termijn alleen maar verder ondermijnd.

  http://www.economie-macht-maatschappij.com/wiegel-bolkestein.html

 7. En het trieste van het hele verhaal is ook nog, wanneer er sprake zal zijn van een failliete bank(en), zal de pijn door de klanten gedragen gaan worden.
  Het geld waar zij mee werkten is immers niet van de bank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: