Over eurobonds en onbetrouwbare politici

Als er één punt van ergernis is bij ons burgers dan is dat wel het gevoel voortdurend gemanipuleerd te worden door politici, eurocommissarissen en de centrale bankiers als het om Europese zaken gaat. Bijna niemand van hen is nog in staat of bereid om gewoon eerlijk en normaal te communiceren. Wat de ene morgen nee is kan in de middag al een volkomen ja zijn. Nooit, kan zo veranderen in, niet meer onbespreekbaar, mogelijk, een grote kans, of bij nader inzien gaan we toch akkoord.

Een voorbeeld: De Eurobonds

Eerst even enige uitleg. Regeringen hebben geld nodig om uit te geven. Enerzijds komt dit binnen via belastingen, heffingen of andere kanalen. In veel gevallen lopen de inkomsten echter niet gelijk op met de uitgaven. Dan moet er geld worden geleend via het systeem van staatsobligaties (Engels: Bonds). De rente die een staat moet betalen hangt af van de mate van betrouwbaarheid die, door de geldverstrekkers, aan het land wordt toegekend. Er wordt een hoge rente gevraagd als het risico op het niet of niet tijdig betalen van rente en aflossing, hoog wordt ingeschat en omgekeerd. Nederland en Duitsland worden momenteel als betrouwbaar aangemerkt en betalen daardoor een lage tot een heel lage rente.

Met betrekking tot bijvoorbeeld landen als Spanje, Italië en ook Frankrijk worden de risico’s op dit moment behoorlijk hoog ingeschat. De te betalen rente is dan ook flink omhooggegaan. Wat je aan rente moet betalen kun je niet meer op een andere wijze uitgeven, dus de betreffende regeringen zijn, zacht uitgedrukt, niet blij.

Eurobonds als list

Het zou Europa niet zijn als er geen list zou zijn bedacht namelijk Euro-bonds. Bij de Eurobonds staat er niet langer één land garant, maar alle landen samen. De risico’s van zwakke en sterke landen worden bij elkaar opgeteld. Nederland en Duitsland, zouden flink meer aan rente moeten gaan betalen, Spanje, Italië en Frankrijk duidelijk minder. Een voortdurende subsidie dus van de landen die het goed doen aan de anderen. Terug naar het eigenlijke onderwerp namelijk de gevoelde onbetrouwbaarheid van politici, Eurocommissarissen en de bankiers.

De mening van Nederland

Eurobonds zijn een hot item. De landen die er nu slecht voorstaan willen ze natuurlijk het liefst vandaag nog invoeren. Wij Nederlandse burgers zouden waarschijnlijk in grote getale roepen. Hé stop eens even, daar zitten we niet op te wachten. In het verlengde daarvan gaan we er ook van uit dat onze regering niet gek is en hard Nee roept. Laten we eens kijken.

 1. Op 21 mei was premier Rutte duidelijk en concreet. Hij gaf aan pertinent tegen Eurobonds te zijn en dreigde gebruik te maken van het Vetorecht om de invoering ervan tegen te houden;
 2. Op 22 mei gaf minister De Jager al een heel andere uitleg. Nee Eurobonds, zeker nu niet. Maar op héél lange termijn als alles goed geregeld was en alle landen in balans, dan zou het toch wel een goed instrument kunnen zijn;
 3. Op 4 juni komt staatssecretaris Knapen met een heel ander verhaal. Eurobonds zijn nu niet langer meer taboe. Ze zijn “hot” (mijn vertaling). Hij staat er positief tegen over. Weliswaar moet eerst de crisis opgelost zijn maar…

Drie kabinetsleden die in een week tijd met steeds nieuwe meningen en een andere uitleg komen. We zien daarbij dat Euro-staatsobligaties in werkelijkheid elke dag concreter worden. Zo gaat het steeds als het om Europa gaat. Wat er in werkelijkheid gebeurt heeft niets te maken met wat er verteld, gecommuniceerd, wordt. Net nog heb ik kunnen lezen dat Rutte geen discussie wil voeren over een Masterplan. Wedden dat Van Rompuy en consorten elke dag de vislijn wat verder binnenhalen en dat we van vele politici binnenkort weer heel andere verhalen krijgen te horen.

Een ding is duidelijk: “Europa” slaagt er momenteel niet in om bij veel burgers warme gevoelens vrij te maken. Het riekt telkens weer naar manipulatie, dreiging en het voor voldongen feiten stellen. “Het kon niet anders”. Wij burgers zijn zo de speelbal van Duitsland, Frankrijk, de EU-bonzen en onze eigen politici. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ons blijft maar één ding en dat is het aan de bel blijven trekken.

Ben H.J. Bennink

35 reacties

 1. Het is goed dat iemand de uitspraken van onze ‘flexibele’ politici onder de aandacht brengt.

  Er zijn weinig beroepsgroepen waar ik meer minachting voor heb dan politici.
  Ze hebben de integriteit van een tippelend heroïne-hoertje.

  Nee, dat moet ik bij nader inzien terugtrekken, want de laatste verziekt en bedriegt en verkoopt alleen maar zichzelf / haar eigen leven.

  Bij deze dus mijn excuses aan de dames van lichte zeden.

 2. Plus 1 voor deze berichtgeving Ben! Het is inderdaad apart om te zien dat onze heren politici telkens wat anders zeggen. Ik lees ook nu op telegraaf.nl dat Duitsland wat meer open staat voor Eurobonds…

 3. Het probleem is dat politici volledig onder curatele staan en gegijseld worden door de banken. Met woorden doen ze net of ze in het belang van de burger handelen. Maar als het echt tot daden en beslissingen dient te komen, voeren ze slechts de wil van hun broodheren (de bankiers) uit.

 4. Stel dat Duitsland opschuift naar eurobonds en samen met “alle” anderen het totaal aan (oplopende) schulden in een pakket onderbrengt. We weten van voorbeeld US dat je dit op papier vervolgens weer verder op kan laten lopen…..
  Wat zou Nederland dan (in z’n eentje) moeten doen (ongeacht welke politicus).

 5. Wel wat ze ook zullen doen, uiteindelijk heeft de burger toch de macht. Uiteindelijk zullen de mensen voelen dat ze alleen maar bedrogen en bestolen worden, dat eenmaal in de zoveel tijd stemmen eigenlijk een vorm van onderdrukking is. Stemmen, en democratie hier? Het is een illusie, denk je nu echt dat wij mogen stemmen wanneer dat ook maar enige invloed op het geheel zou hebben? Inderdaad, kijk niet naar wat ze zeggen, ze vertellen helemaal niets, kijk naar wat ze doen. Hun acties spreken boekdelen. Die de Jager moet ik al helemaal niet, de ene keer is het dit en even later weer dat. Dat die nog serieus genomen kan worden en kan blijven zitten is toch niet te begrijpen, of wel? Als de bankrun begint, is dat echt het einde, dan kunnen we weer opnieuw en hopelijk anders beginnen, zodat we in een vrij Nederland en Europa leven, en dat is dus zonder centrale-planeconomie waar inzet beloond wordt. Waar deze figuren mee bezig zijn, is een soort van Sovjet-Unie creëren, en we weten hoe dat is geëindigd en de gewone mensen zitten nu nog in de rats. Dus terug naar nationale/regionale munten met open grenzen, samenlevingen en economieën. Zo gek was en is het idee van Freddy Heineken niet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurotopia

 6. Hyperinflatie WordPress.

  De druk op Duitsland wordt opgevoerd, want.Duitsland kan de rest wel dragen.

  Ook de Deutsche Bank werkt met zeer hoge hefbomen en zit op het randje..

  Dus Duitse banken die in Duitse staatsaandelen zitten krijgen een flinke klap mee. Hetzelfde geld voor Nederland.

  Duitsland is eigenlijk veel te klein om Europa te dragen.

  Ook daarom zal Duitsland nooit meewerken met eurobonds; ze kunnen het helemaal niet dragen.

  De Europese schulden zijn te hoog en alleen een ongelimiteerd bijdrukken door de ECB biedt mogelijkheden.

  ………………….

 7. Het probleem is dat de invloed van de grote banken tot in het hard van de EU reikt, Draghi is een ex werknemer van Goldman Sachs.Verder zijn de adviseurs van de banken overal aanwezig zoals bv Rutte’s adviseur aangaande financieele zaken Halberstadt (ook ex Goldman Sachs). Voor iemand die de boel al langer volgt is het duidelijk dat de eenwording van de EU niet is tegen te houden en dat politici van gevestigde partijen allang geen macht meer hebben.

  Vers nieuws: Finse Centrum partij zegt klaar te zijn voor exit Euro zodra Euro-bonds worden ingevoerd. Dat soort signalen zouden Nldse oppositiepartijen ook maar eens moeten afgeven.
  http://yle.fi/uutiset/eurobondit_kynnyskysymys_keskustan_puheenjohtajaehdokkaille/6165464

 8. @Penny Het lastige van politiek is dat men nooit zegt wat men bedoeld. Bij het opschuiven van Duitsland moet je direct kijken onder welke voorwaarden. Men zou kunnen zeggen dat men bereid is tot Eurobonds als alle landen hun tekort hebben teruggebracht naar 0 % en beloven dit zo te houden. In de praktijk zou dit dan een voorwaarde zijn die nooit vervuld zal worden.

  Duitsland samen met alle anderen kan niet als Rutte van het vetorecht gebruik zou maken. Het blijft kortom een gigantisch spel van bieden en loven, leiden en misleiden

 9. Het is belachelijk dat die gasten nog even het ESM doordrukken, en meneertje Rutte voelt zich wel demissionair genoeg om niet voor staatsbezoek naar Israël af te reizen.

  Is het niet belachelijk dat eenmaal stemmen, die figuren zonder teruggeroepen te kunnen worden van alles even voor en over ons bepalen en ons alleen maar lopen te bestelen? Opdat ze ons dom kunnen blijven houden, hun de macht houden en ons van alles kunnen blijven beloven. De banken in het zadel te houden? Ze zijn enkel bezig om hun eigen baantjes in staand te houden en solliciteren ze naar andere baantjes in Brussel, bij de VN, NAVO of als Burgervader.

  Kijk een land als IJsland, en misschien Zwitserland, dat zijn tenminste echte democratieën. Kijk maar eens hoe ze daar recent een nieuwe grondwet hebben opgesteld en met referenda’s omgaan. Nee, hier heb je de VVD die tegen referenda’s is, zo liberaal zijn ze. Er wordt geschreeuwd om meer democratie, als dit wat wij nu hebben, democratie wordt genoemd, dan alsjeblieft niet nog meer van dat.

  Het fractionele reserve systeem is de angel van de zogenaamde elite, alleen hierdoor zijn ze in staat om ons van alles te beloven en te bestelen. Het is dit systeem waardoor ze ons kunnen piepelen. Het zijn de mensen die deze nep-valuta waarde geven daar ze ervoor blijven lenen en werken. Dus wij de mensen laten het zelf gebeuren. Ze hebben enkel zoveel macht zoveel je ze geeft. Wanneer de mensen het gaan zien en voelen en de plug eruit trekken is het over, over met het dictaat uit Brussel en Den Haag welke op hun beurt ook weer gedicteerd worden.

 10. Het is jammer dat inderdaad de bankiers de baas zijn in deze wereld en niet de politici. Het is net was Berg zegt: de politiek is slechts een middel van bankiers om zaken te regelen. Als de banken geen eurobonds willen, zullen ze er niet komen, dus roept de politiek over een veto en het gaat niet gebeuren. Op het moment dat de banken hebben uitgevonden hoe ze er geld aan kunnen verdienen, draaien ze alles zo weer om. De politici zijn de marionetten en ze vinden het blijkbaar niet eens erg ook. Ik stem mooi niet. Allemaal leugenaars, zo blijkt maar weer! Goed laten zien weer in dit artikel.

 11. Wie waren er het eerste: De bankiers of de politiek?

  Interessante vraag eigenlijk nu ik hem stel. Wie weet het antwoord?

 12. Ik denk eerlijk gezegd dat de politici er weinig aan kunnen doen. Ik denk dat ze zwaar onder druk worden gezet om van mening te veranderen, wanneer ze een mening hebben die de Rothschilds en kornuiten niet bevallen.

 13. De Jager: “er moet bankentoezicht komen”
  Uhm, er moet toezicht op de politci en de oh zo transparante overheid komen. Vreselijke figuren die politci, kun we nu echt niet zonder politiek gelul? Allemaal schijnmarionetten zijn het, in dienst van de gelegaliseerde geldvervalsers.

 14. Goed artikel. De wanhoop en onkunde in de politiek op een rijtje. Benieuwd naar de gezichten van de dames en heren als de zuid Europese bankruns uit de klauwen lopen.

 15. Eurobonds staat voor nog meer potverteren en consumeren.
  Dat leidt tot nog grotere schulden lasten en is dus olie op het vuur gooien!
  Nee, de grootste risico’s de hoogste rente, zo hoort dat en niet anders. Wanneer houdt dit jokerspel nu eens op! Heeft Nederland niet genoeg betaald aan al die corrupte Europese staten die met hun wanbeleid jaren lang lekker van onze centen hebben genoten.
  Ik wordt Europa misselijk van zoveel waanzin. STOPPEN MET EUROPA.

 16. @12/Pe
  inderdaad, hier een reactie van iemand via nujij.nl
  “Eerst was het nooit.
  Toen werd het 5 tot 10 jaar.
  Straks is het over 1 jaar.
  En dan is het morgen.

  Net als het ESM er doorheen drukken.

  Politiek…..HU I G E L A A R S !!”

  En zo is het maar net.

 17. @gaengphed : Als eerste waren er de dames van lichte zeden … en toen pas ging het van kwaad tot [u]erger[/u] …

 18. @ktm, dat klinkt als een heel spannend begin 😉 Misschien tijd om een Hollywood-script in elkaar te draaien? 😉

 19. Allereerst, erg goed stuk !

  Vreemd… Een boete betalen omdat je je tekorten niet op orde hebt en meer rente voor leningen moet betalen omdat de waardering van Nederland naar beneden bijgesteld zou kunnen worden is heel heel heel heeeel erg roepen ze nu. Maar meer betalen (refererend aan het gedraai) doordat Nederland onderdeel vormt van de Eurobonds, is niet erg ?

  Dit is toch lood om oud ijzer ?

 20. Hmm… in Italië gaat het ook ‘wat’ minder blijkbaar …

  http://www.zerohedge.com/news/and-now-courtesy-bridgewater-its-italys-turn

  Die gasten van Silvermountain hebben trouwens ook leuke marges ; ik ken iemand die hen een verzameling van 50 zeilbootjes (50 x 100g / .925 zilver) te koop aanbood nadàt hij op hun homepage dezelfde te koop aangeboden had zien staan voor 4950 €.

  Hij kon er van Silvermountain 3150 € voor krijgen.

  ‘Leuke’ marges, niet ?

 21. @R : Spot niet met lood !

  Het zal binnen een jaar de beste investering in een metaal blijken te zijn geweest 😉

  Als je tenminste ook het bijbehorende stuk ‘ijzer’ hebt weten te bemachtigen heh-heh …

 22. @VanZaken : 2 of 3 keer week is er een ‘Hyper Report’ op ‘sgt’ ; ik heb er niet één gemist de afgelopen 6 tot 8 maanden ; de presentatie komt wat bizar over, semi-komisch zelfs als je niet ‘beter’ zou weten, maar ik heb er eerlijk gezegd nooit onzin of zo gehoord nee.

  Ok, hier heb je ‘m, en wel van 20 tot 25 secs (vd 2min45) :

  Pak ‘m beet, kwajongen :

  “… will look like the Lehman collapse like chump (?) change…etc”

  http://sgtreport.com/2012/06/hyper-report-save-those-nickels/

  Maar [u]déél nou eens je kennis[/u], waarde VanZaken, is het ‘waar’ (als er nog waarheden (over) zijn dan op financieel terrein / kijk de PM’s !) dat, als de € minder dan 1,20$ waard wordt, er MEGA-problemen komen ?
  Er wereldwijd ‘dominootjes’ gaan omvallen ?
  Heb ik trouwens ook gehoord in het geval de USD index onder de 71 (72?) komt …

  Kijk, ik zit hier namelijk [u]niet alleen om de komende Zio-NWO op voorhand af te zeiken[/u], maar [u]ook[/u] om wat economisch inzicht te verwerven.

  Ik snàp graag dingen, verdo…rie !

  Dus een beetje respekt graag … grrr …

  … kan ik ook niks aan doen … is eigenlijk al zo sinds in een énorme schaar op me af zag komen die een soort ‘rode tuinslang’ tussen m’n moeder en mij werd doorgeknipt … heb ik nog steeds nachtmerrie’s over … ik had het liefst meteen een klacht bij de Ombudsman ingediend, maar goed, ik moest nog leren praten, dus … kwam die schaar goed weg …

  … and I tend to grasp ’the essence of things’ remarkably fast …

  … als ik eenmaal ‘wat’ op heb dan hè ? …

  … ahum …

  vooruit, nog ééntje dan … mag ook best in deze barre tijden-gn-gnn …

 23. Okay, goed stuk over Eurobonds. Wat zijn de alternatieven?
  1. ESM 2. Uit de euro.
  ESM is in de kern dezelfde methodiek, uiteindelijk zijn de rijke landen de arme landen aan het sponsoren. Per saldo neemt de EU schuld toe en per saldo worden bonds duurder, waardoor per saldo de burger betaalt.
  2. Uit de euro. Er wordt door politici (en een paar profs) gedreigd dat dit onbetaalbaar is. Maar onderbouwing hoor ik nooit. Ik heb meer de indruk dat uit de euro betekent dat Duitsland en Frankrijk minder macht kunnen uitoefenen, zo ook de grootbanken.

  Of dan toch maar Eurobonds en met z’n allen als een dolle spaargeld inwisselen voor bonds? Werkt in Japan al jaren.

  Poll:
  1) Eurobonds 2) ESM 3) Euro-exit 4) Neuro/Zeuro 5) Anders

 24. #33 Gewoon een hand geven en allemaal in 1 stap gelijk uit de euro.. Want de euro heeft al een slechte naam. Dus stap gewoon allemaal er uit en dan begint ieder één op nieuw.

 25. @ktm
  Ik krijg wel vaak de vraag wanneer ik naar de beurs ga. Maar gezien het FB drama wacht ik nog even.

  Zodra het echt warm wordt in Europa….

  P.s., wel eens gehandeld met voorkennis? Gaaf joh.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.