Over rentes, Zwitserland en de obligatiecurve

11

Terwijl Europese rentes over de gehele linie oplopen zijn er zeker enkele uitzonderingen te vinden. Nu zelfs de Duitse Bunds voor het eerst weer boven de 1,50% noteren, zien we dat heel Europa steeds meer gaat betalen. Pardon, met Europa bedoelen we natuurlijk de hele Eurozone. Zwitserland is al enige tijd de uitzondering, een land wat te kampen heeft met deflatie, waarbij negatieve rentes steeds meer gewoonte dan uitzonderingen zijn.

Gisteren is voor het eerst in de historie van zijn bestaan de gehele Zwitserse obligatiecurve tot de 5jaars obligaties negatief. Dit betekent effectief dat beleggers de Zwitsers betalen om geld te stallen in plaats van het vragen van rente.

Deze obligatiecurve is voor landen als Spanje en Italië binnen enkele weken van belang als de paniek pas echt zal gaan uitbreken. De afgelopen jaren heeft uitgewezen dat landen pas echt niet meer worden vertrouwd als de curve een invers verloop laat zien. Op dat moment zal de lange rente lager zijn dan die van de kortlopende obligaties. Natuurlijk zullen landen als Spanje geen langjarige obligaties uit gaan geven tegen 7%, maar omdat kortlopend schuldpapier ook onbetaalbaar wordt, is een land dan uitgesloten van de kapitaalmarkt en is hulp onafwendbaar.

Met dank aan Zerohedge hieronder de gehele obligatiecurve van Zwitserland. De opbrengsten uit de negatieve rente kan Zwitserland overigens goed gebruiken. Met zijn wisselkoersvloer, waarbij de EURCHF boven de 1,20 moet blijven, moet de Zwitserse centrale bank eens in de zoveel tijd actief ingrijpen zodat de wisselkoers boven dit punt blijft. De centrale bank heeft in het eerste kwartaal van 2012 dan ook ongeveer CHF 1,7 miljard gekost in zijn pogingen de vloer in stand te houden. Dit was niet nodig geweest als Zwitserland niet zou worden gezien als één van de weinige veilige havens in de wereld. Vanuit de gehele Eurozone, maar ook Rusland komt kapitaal binnen dat op zoek is naar slechts een ding: veiligheid.