Over goud, centrale banken en de toekomst

13

Goud blijft de gemoederen bezig houden. De één ziet het als een commodity, ofwel een grondstof. Een ander ziet het als valuta, een betaal- en ruilmiddel. De overeenkomsten zijn dat beide partijen het gele edelmetaal als een investering zien waarvan je zeker weet dat het enigszins waardevast en duurzaam is.

goud toekomst

Monetaire rol

Waarom goud als een waardevaste belegging wordt gezien zullen we u uitleggen. Zeker nu de goudprijs de afgelopen tijd flink wat in waarde is gedaald, is de goudprijs weer een hot topic. Ondanks alle vragen omtrent de fluctuaties van de goudkoers, is het erg belangrijk om de rol van goud in ons monetaire stelsel niet te vergeten. Want goud heeft naast dat het een beleggingsmiddel is, natuurlijk nog een veel belangrijkere rol, namelijk een monetaire rol.

Vriend en vijand van centrale banken

De aantrekkingskracht van goud op de mens is reeds duizenden jaren oud. Voor de oude Egyptenaren en de Romeinen was het gele edelmetaal altijd een zeer belangrijk bezit. Op de één of andere psychische wijze zien wij goud als iets enorm waardevols. Een ander zeer belangrijk kenmerk van goud is dat het in de grond zit en wij veel moeite moeten doen om het te verkrijgen. Ook is er maar een beperkte hoeveelheid goud beschikbaar; kortom, goud is schaars. We hebben het dus over een kostbare grondstof dat niet onbeperkt verkrijgbaar is. Het is dus waardevol. Aan de ene kant ten grote spijt van de centrale banken, maar aan de andere kant hebben alle CB’s fysiek goud in de kluis liggen. Centrale banken en goud hebben een een soort haat-liefde verhouding.

De wereld wordt overspoeld met goedkoop geld

Wij zijn geld als vervangmiddel van goud gaan gebruiken, hierdoor hebben de banken ook zoveel macht gekregen. De banken hebben geen grenzen meer omtrent geldcreatie en dat is momenteel de hoofdreden van alle schulden die er zijn in de wereld. De markten en burgers zijn overspoelt met makkelijk te verkrijgen geld (schulden) en dankzij een uitgekiend marketingprogramma (leen maar, uw bezit zal alleen maar in waarde toenemen) ligt inmiddels het grootste gedeelte van de wereld aan het schuldinfuus. Dat is ook de reden dat we tot zo`n 5 jaar geleden nog nooit gehoord hadden van het feit dat complete landen failliet zouden kunnen gaan. Landen, welke een verplichting hebben aan het volk zou je zeggen, niet aan private banken. Lees verder op Goudvergelijken.nl

Goudvergelijken LOGO