Over verkiezingen, miljardairs en het Coronavirus

Bien étonnés de se trouver ensemble, zou een Fransman zeggen. Inderdaad: wat doen deze drie uiteenlopende onderwerpen tezamen in één hoofding? Omdat ze wel degelijk met elkaar te maken hebben, toch. En dat tonen we u dan ook aan de hand van een paar interessante, veelzeggende grafieken.

“It´s the stats, stupid!” 

Het zit ´m inderdaad in de statistieken. Nu bestaat er wel een licht denigrerend gezegde: “Er zijn drie soorten leugensleugensgrove leugens, en statistieken.” Dit wordt toegeschreven aan Benjamin Disraeli (1804-1881), een Brits politicus die nog twee maal premier is geweest. Als politicus – uitzonderingen niet te na gesproken – zul je dat wel best weten zeker? Maar wanneer vanuit een betrouwbare bron bekomen kunnen statistische gegevens ook zeer verhelderend zijn. De uitspraak/het cliché wordt dan niet ´een beeld zegt meer dan 1000 woorden´, maar ´een statistiek zegt meer dan 1000 woorden´. Dit bij wijze van inleiding en ter leering ende vermaeck. Hier zijn ze dan, de statistieken in kwestie… 

“To get rich is glorious” 

Hoe is het met uw financiën gesteld, met een Coronacrisis die nog steeds woedt, en dit wereldwijd? Bent u er financieel op vooruit gegaan of eerder achteruit? En zou dat heel verschillend zijn naar gelang je rijk of arm bent? Het land met de meeste miljardairs is dan wel Noord-Amerika. Zij hebben het meest geprofiteerd van het Coronavirus, opvallend genoeg. Terwijl 45,5 miljoen Amerikanen werklozensteun nodig hadden in een gegeven periode tussen maart en juni 2020, werden ´s lands miljardairs maar liefst 20 procent rijker. Zou het dan toch waar zijn wat her en der gezegd wordt: ´´ De rijken worden rijker en de armen worden armer´´? Toch, je moet ´t maar doen, zeg ik, petje af! Zo´n gegeven wekt bij mijzelf (ik weet niet hoe dat voor u zit) niet de minste jaloezie hoor. Wat we trouwens nooit zien is hoezeer hun privéleven verstrengeld is met hun arbeid. Als er al van een privé- of gezinsleven sprake is. Dit zijn de lieden die 80, 100 of misschien wel meer uren per week werken hoor. Die ook niet meer zoals gewone stervelingen om het geld werken. Het is dan altijd wel zo: zij zijn uitmuntend in wat ze doen. Doen wat ze graag doen en ook perfect beheersen. En die rijkdom? Die komt dan wel vanzelf. Niet één miljardair of multimiljonair die op een mooie dag zou beslist hebben: ´´kijk, nu ga ik er eens alles aan doen om rijk te worden´´. Nog dit tenslotte: iedereen mag van ondergertekende zo welvarend zijn en worden als hij en zij maar kan. Dat is: wanneer aan drie persoonlijke voorwaarden voldaan wordt. Die rijkdom moet op een eerlijke manier bekomen zijn. Je moet beslist en veel aan liefdadigheid doen. En drie: je dient je verschuldigde belastingen tot op de laatste cent te betalen, dus zonder ontwijking laat staan ontduiking. Zo zie ik dat, en kijk onderwijl uit naar uw opinie in deze, beste lezer… 

Statista.com

We beloofden nog andere statistieken. Waarbij het in één oogopslag duidelijk is wat ze alle met elkaar te maken hebben – die verkiezingen, miljardairs en het Coronavirus. Zo zien we welke miljardairs hoeveel gegeven hebben uit eigen zak, om het Coronavirus te counteren:

Statista.com

Wat is de kostprijs van de huidige Amerikaanse verkiezingen, in Coronatijden:

Statista.com

Hoeveel miljardairs hebben bijgedragen aan de Democratische campagne voor de presidentskandidatuur:

Statista.com 

Nog ééntje dan, om het af te leren en in de sfeer van de komende Amerikaanse verkiezingen van 3 november 2020 te blijven. Wie won het debat om de Vice-president van de VS te worden, indien zijn of haar president verkozen wordt:

Statista.com

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: