Overheden doen meer en meer beroep op blockchain

0

Een nieuwe mijlpaal in het bestaan en de ontwikkeling en toepassing van de blokketen. Meer en meer zien niet alleen traditionele bedrijven het nut in van de technologie. Amazon, Facebook, Microsoft, Starbucks,… Maar anno 2019 doen ook reeds verschillende overheden, landen, beroep op blockchain. Denemarken, Mexico, Australië,… Zoals Hackernoon.com het stelt: ‘You know it’s serious when governments get involved.’

Overheden zeer geïnteresseerd

Overheden, landen, zijn altijd kien wanneer ze ergens aan kunnen verdienen. (Hoe zou u zelf zijn?) Bitcoin, cryptomunten, burgers beleggen erin, verdienen eraan? Nog veel overheden snappen het allemaal niet echt, het hoe en wat en waarom. Maar hebben al wel direct een wet klaar om er méé aan te verdienen. Te belasten. Dan kan een wet maken ineens wel supersnel. Maar die blockchain, die blokketen? Hé, daar kunnen we als overheid best ook veel mee?! Dus de vragen om informatie, samenwerking, hulp zijn op gang gekomen. Met reeds tal van praktische resultaten.

Denemarken

Staatsenergiebedrijf Energinet breidt de samenwerking met IOTA uit. ‘The two entities have worked together on a data marketplace initiative since late 2017, a larger project involving other companies.’ Het Deense bedrijf wil specifiek onderzoeken hoe Iota’s Tangle technology kan toegepast worden. Zowel in de energiemarkt als in Internet of Things (IoT) markten. In héél wat domeinen in feite: groene energie, electrische voertuigen. Smart cities, smart buildings en mobiliteit in het algemeen. Zo lezen we op Cointelegraph.com en het IOTA blog.

Mexico

In november 2018 hebben industrieleiders zoals Bitso, Volabit, BIVA, GBM, Lvna Capital, ConsenSys and Exponent Capital samen the Blockchain Association of Mexico opgericht. Een van de stichters van ConsenSys is trouwens Executive Director bij Ethereum Classic. Bedoeling is de Mexicaanse burger voor te lichten over blockchain. De mogelijke toepassingen voorstellen. En standaarden en kaders te ontwikkelen ‘before the technology becomes mainstream’!

Zambia

MLG (blockchain onderdeel van het Amerikaanse Overstock) heeft een Memorandum Of Understanding (MOU) getekend met de overheid van Zambia. Deze wil samenwerken aan de registratie van landeigenaarsrechten. Zo kunnen plaatselijke boeren efficiënter bewijzen eigenaar te zijn en toegang verkrijgen tot financiële diensten.

En nog veel meer landen

Hackernoon.com bijvoorbeeld schrijft over nog vijf andere landen die de voordelen van blockchain ontdekt hebben. En in de praktijk brengen. Niet van de minste ook: de Verenigde Staten, Spanje, China, Japan, Australië. Zoals reeds gesteld aan het begin van dit artikel: het wordt érnst wanneer overheden participeren…