Dat is waar een rapport van de OECD toe oproept. Die middenklasse wordt op alle mogelijke manieren de hals dichtgeknepen. Deze Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een samenwerkingsverband van 36 landen. Dit om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen (waaronder Nederland) proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen. De organisatie werd in 1961 te Parijs opgericht. De titel van genoemd rapport is veelzeggend genoeg. ‘Under Pressure: The Squeezed Middle Class.’

Achtergebleven

Conclusies. Huishoudens uit de middenklasse voelen zich economisch achtergesteld. Ze stellen zich vragen bij de voordelen van economische globalisering. In veel van de aangesloten landen zijn middeninkomens minder gegroeid dan het gemiddelde, en sommige zelfs helemaal niet. Technologie heeft heel wat middenklasse banen geautomatiseerd. Vooral dan die banen die minder kennis en vaardigheden vergen. De prijs van sommige essentiële goederen en diensten, met woningen op de eerste plaats, is harder gestegen dan hun inkomen. Inflatie is daar de hoofdoorzaak van. De mogelijkheid tot sparen is fel afgenomen en een deel is in de schulden beland.

Onder druk

Het rapport belicht de verschillende soorten druk die de middenklasse ondergaat en ervaart. Het analiseert diverse trends zoals arbeid, consumptie, bezit en schuld. Het handelt ook over percepties en sociaal gedrag. Net als welke initiatieven genomen kunnen worden door de betreffende overheden. Om de levensstandaard en financiële zekerheid van de middenklasse te beschermen. Die zich voor aanzienlijke economische uitdagingen geplaatst ziet. Dit alles gaat nu over de 36 aangesloten landen. Maar in de VS is het al niet anders. USA Today schrijft erover onder de veeelzeggende titel: ‘States where income inequality is causing the middle class to disappear.’

Praktisch

De aanbevelingen dan. Zorgen voor minder lasten op arbeid en meer op kapitaal. Betaalbare huisvesting stimuleren en voorzien. Financiële incentives en steun voor woningleningen geven. Meer en betere sociale bescherming bieden. Investeren in scholing en training.

Meer en beter luisteren

Op twee landen na is het gemiddelde inkomen met 0,3 procent per jaar toegenomen. Dit gedurende de laatste tien jaar vanaf 2018. Wat schril afsteek tegen de rijkere klasse. “Today the middle class looks increasingly like a boat in rocky waters,” zei OECD Secretary-General Angel Gurría bij de voorstelling van het rapport te New York. “Governments must listen to people’s concerns and protect and promote middle class living standards. This will help drive inclusive and sustainable growth and create a more cohesive and stable social fabric.” Het mag inderdaad eens luidop gezegd worden! De middenklasse mag dan al jammeren en klagen; dat haar zorgen terecht zijn wordt nu officieel bekrachtigd. Nu ze daadwerkelijk gehoord is, moet ze ook nog effectief geholpen worden liefst…

10 reacties

  1. Zie Hudson bay, Sissy boy failliet, etc, etc.De een na de ander valt om.

    Langzaam wordt duidelijk dat de massa de wereld trekt. Ik vrees alleen, dat als dat kwartje echt valt, het te laat is.

    0,00000001% van de mensen in deze wereld zijn echt belangrijk. Bent u dat?.

  2. https://biflatie.nl/middenklasse-in-nederland-wordt-weggevaagd/

    In 2013 had ik al eens dezelfde conclusie getrokken dat de middenklasse in de steek wordt gelaten. Altijd een belangrijke pijler voor economische groei. Alleen met een economisch gezonde middenklasse kan een land bouwen aan zijn welvaartsstaat. Wat we nu zien is een ongezonde middenklasse. Hoge huren, koophuizen die onbetaalbaar zijn dankzij de record lage rentestandaard, aangetaste pensioenen, interen op spaargelden, achterblijvende lonen bij oplopende inflatie. En noem maar op. Kortom, de situatie nu 6 jaar later is misschien bedroevend slechter. Ook weer dezelfde beweging wat betreft winkelsluitingen. De middenklasse kan geen pijler meer zijn voor economische groei. Wie of wat dan wel? Sommigen kijken met valse hoop naar de centrale banken. Nou vergeet het maar. De centrale banken hebben met hun beleid van renteverlagingen alleen de vermogenden in de kaart gespeeld. Met goedkoop geleend geld hebben beleggers en vermogende bedrijven volop (eigen) aandelen ingekocht. Hierdoor zijn de indexen gestegen en is een bubbel ontstaan van jewelste. Ook zijn daardoor de huizenprijzen opgeblazen. Een dubbele bubbel. Nu kijkt de elite weer reikhalzend naar centrale banken. Wat zal hun volgende stap zijn met hun geldverruimingsbeleid? Dat zal een stap worden in het diepe. Een negatieve rentestandaard gaat niet werken. Daarvoor bestaat grote angst bij de banken. Men zal aankloppen bij de overheden. Duitsland staat al onder druk binnen de EU om met fiscale stimulering de belastingbetalers tegemoet te komen. NL moet daar dan in meegaan, want ook hier is een ruim begrotingsoverschot. In de VS is de belastingverlaging van Trump al uitgewerkt. Niet voor niets zet hij de FED onder druk om de rente daar te verlagen. In Europa is het andersom. Centrale banken staan hier al buitenspel. Alleen wat fiscale stimulering bij Dld en NL zou nog enig soelaas kunnen bieden, maar heeft alleen een effect op de binnenlandse markt. De rest van de EU-lidstaten kopen daar weinig voor. Het zal een uitstel zijn van executie want de rest in Europa heeft nauwelijks nog fiscale mogelijkheden, tenzij de regeltjes weer worden overschreden. Het zal de nodige verdeeldheid zaaien binnen de EU-lidstaten waarbij onze minister van Financiën luidkeels mag roepen dat de rest hun mondje moet houden want hun staatsschulden rijzen de pan uit. Toch zal dat hun enige redmiddel zijn. Bijlenen vanwege de lage rente waardoor hogere aflossingsverplichtingen op de begroting komen te staan. Een gebed zonder end. Het zijn duidelijk verschijnselen van een financieel eindspel waarbij we allemaal de verliezers zijn.

    1. https://www.telegraaf.nl/financieel/3439658/verzet-tegen-korten-pensioenen-metaal

      En hier begint het mee. Onvrede onder gepensioneerden maar ook onder aankomende pensioentrekkers. Omdat de rente extreem laag staat, en zeker geen tekenen zichtbaar zijn van een renteverhoging op termijn, gaan pensioenfondsen dit voelen. Er zullen er meer volgen als niet snel de beleggingsresultaten de belabberd lage rekenrente compenseren. Als de financiële markten straks ook gaan kelderen dan is het hek van de dam en begint de pensioenellende pas echt. Het zal daar niet bij blijven want de onrust onder miljoenen gepensioneerden en aanstaande pensionada’s zal het wantrouwen onder de middenklasse en de laag er onder flink doen toenemen.

      1. Het zal hoe dan ook voor vrijwel iedereen uitlopen op consuminderen en de teering naar de nering zetten. Zowel de meivakantie als zomervakantie zal worden doorgebracht in de achtertuin en de vakanties die in het buitenland zullen worden doorgebracht worden veel duurder door de snel oplopende vervoerkosten als gevolg van de nu al snel oplopende brandstofprijzen. Gepensioneerden zullen op allerlei gebieden moeten terugvallen op hun kinderen en die houden daardoor ook weer minder over om van te leven. Heb je geen kinderen dan ga je afglijden naar armoede en eenzaamheid wat nu al her en der zichtbaar is. Ook zal de onbetaalbaar wordende zorgkosten op den duur leiden tot een afname van de levensverwachtingen. Dat komt niet alleen door de vergrijzing maar ook door slechte leefgewoonten zoals stress. En vergeet de geldhonger van de farmaceutische industrie niet. Dit zijn zomaar een paar dingen die door mijn hoofd schieten, Gerrit en bij jou ook als ik je een beetje goed inschat. Kortom de leuke dingen in het leven zullen naar de achtergrond verschuiven en plaats maken voor voortdurende zorgen.

        1. https://www.telegraaf.nl/financieel/3439658/verzet-tegen-korten-pensioenen-metaal

          Lees zojuist dit bericht waarin wordt gesproken over een korting van wel 10 procent. Of dat klopt betwijfel ik, maar het staat wel geschreven. Het is een enorme korting die ook andere gepensioneerden, zoals ondergetekende, laat schrikken. Ook mijn pensioenfonds heeft te kennen gegeven dat kortingen onvermijdelijk zijn bij de aanhoudende lage rentestand. Als straks beurzen ook nog eens gaan dalen dan is de ramp niet te overzien. Beleggers gaan dan vluchten in het veilige papier van staatsleningen waardoor de rente verder gaat dalen. De handel in obligaties is maatgevend voor de rente die centrale banken en systeembanken hanteren. Pensioenfondsen die hun beleggingen moeten spreiden over vastgoed, aandelen en obligaties krijgen een enorme domper en de negatieve spiraal die daarop volgt kan iedereen wel voorspellen. Pensioenpotten gaan naar de bliksem. Wat niemand ooit had verwacht gaat gebeuren. Simpelweg omdat het altijd goed ging. Na tijden van kunstmatige groei veroorzaakt door de acties van centrale banken en overheden komt er een tijd dat bubbels leeg gaan lopen. We weten een ballon wel langzaam op te blazen maar hebben nog nooit een middel ontdekt om een plotsklapse leegloop tegen te houden. We weten namelijk niet waar het spontane gat ontstaat. Ineens is er die trigger die de boel naar beneden trekt. Je ziet dat analisten en beursexperts momenteel erg nerveus zijn en dat hun voorspellingen onderling totaal niet overeenkomen. Dat duidt op een grote onzekerheid. Het ballonnetje waait nog even op de wind mee maar we kijken angstig vooruit om te zien op welk prikkeldraad de rode ballon dreigt te gaan knappen.

          1. Van de andere kant: “consuminderen”, wat zou dat? Het is niet alleen kommer en kwel, als we meer en meer afscheid moeten nemen van ons verpestend welvaartsleventje.
            Voor jongere generaties is het natuurlijk wel even wennen, maar degenen die bv. de ellendige oorlogsjaren hebben
            meegemaakt, weten dat je zelfs van bijna niets kunt leven. Dat je zelfs een beetje met anderen kunt delen. Dat overdaad schaadt en de koek, bij zoveel egoïstische vraatzucht, op een gegeven moment echt helemaal op is. Terwijl massa’s medemensen vergeefs op hun beurt hebben geacht.
            Zelfs de koek van onze kinderen en kleinkinderen hebben we opgegeten.

            Welvaart is voor ons lang geen luxe meer geweest. Welzijn en vrijheid dachten we te kunnen kopen. Een
            grote vergissing.

            In de vergeten, arme wereld wordt elke nieuwe dag begroet door het geluid van lachende, zingende en
            spelende kinderen op straat. Zijn normen en waarden niet volledig verdreven door de ‘struggle for life’ en de honger. Integendeel, ze worden er juist door versterkt. Evenals de
            gemeenschapszin, de onderlinge hulp, gezins- en familiestructuren, zelfredzaamheid en verbondenheid met de natuur.

            Wie weet daagt er zelfs voor ons nog een sprankje hoop. Ná de welvaart.

  3. En wanneer gaat Biflatie aandacht besteden aan Wikileaks!?!? Lijkt me wel belangrijk nieuws, helemaal omdat de MSM weer eensgezind de massa informeert, wat natuurlijk geheel niet overeenkomt met de werkelijkheid! #Freeassange

    1. Beste Dré, dank voor uw reactie. Mogen we u erop wijzen dat enkele uren nadat Assange gearresteerd werd in Londen, we hiervan reeds kond deden? Met een video daarvan en een kort stuk dat de context schetst. Dat is u misschien ontgaan. Kijkt u hier dan zo u wilt: https://biflatie.nl/julian-assange-van-wikileaks-gearresteerd/… Of had u graag dat we dieper op de zaak WikiLeaks ingaan misschien? We vernemen het als altijd graag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: