De Nederlandse overheid heeft in de eerste helft van 2010 ruim 7 miljard euro meer uitgegeven in vergelijking met vorig jaar. Tegenover de 7 miljard euro aan uitgaven staat slechts 3 miljard euro aan inkomsten. In het afgelopen jaar is het overheidstekort gestegen tot 35 miljard euro (dit is ongeveer 6% van het bruto binnenland product). Door het oplopende tekort steeg de schuld van de overheid de eerste helft van 2010 naar 366 miljard euro. Dit is bijna 20 miljard hoger dan eind 2009. De schuldquote kwam uit op 63,3% van het bbp. De Europese schuldnorm is 60% van het bbp.

366 miljard, het is niet niks. Het komt ongeveer overeen met de totale winst van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa in het jaar 2004, de totale exportwaarde van China in de eerste helft van 2009 en de wereldwijde omzet van de luchtvaart in 2007. Tevens is het ongeveer evenveel als de waarde van het fonds dat Amerika vorig jaar heeft opgericht om alle giftige leningen van banken in te dumpen. Ook komt het bedrag overeen met het totaal beheerd vermogen van ING in 2000 en de schade die energiebedrijven wereldwijd per jaar veroorzaken door het stoken van kolen in de electriciteitscentrales.

 

In het eerste halfjaar van 2010 waren de uitgaven hoger dan een jaar eerder. De overheid heeft vooral meer uitgegeven aan sociale uitkeringen en voorzieningen (voornamelijk AWBZ en de basiszorg). Hieraan werd bijna 4 miljard euro meer uitgegeven dan een jaar eerder. Daarnaast waren de Europese afdrachten bijna 2 miljard euro hoger. Dat komt doordat er in 2009 met terugwerkende kracht kortingen zijn uitgekeerd. De lonen van de ambtenaren droegen voor 1 miljard bij aan de stijging van de overheidsuitgaven.

De inkomsten lopen doorgaans in de pas met de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp). Het bbp steeg de afgelopen kwartalen weer. Ook de inkomsten namen in het eerste halfjaar van 2010 weer toe. Zij waren ruim 3 miljard euro hoger dan in dezelfde periode van 2009. De belasting- en premiebaten namen met 4,5 miljard euro toe. De btw-opbrengsten en de vennootschaps- en dividendbelasting noteerden weer een kleine stijging. De opbrengsten uit de loon- en inkomstenbelasting stagneerden in tegenstelling tot 2009. De premiebaten namen daarentegen wel nog met 2 miljard euro toe. De stijging van de overheidsinkomsten werd gedempt door lagere rente- en dividendopbrengsten en door lagere aardgasbaten.

6 reacties

  1. 18 miljard bezuinigen is dan eigenlijk ook een druppel op een gloeiende plaat. Het is ongelooflijk dat de wereld dit zo uit de hand heeft laten lopen. En wat zou de overheid gaan doen indien er toch een nieuwe bankencrisis uitbreekt? Systeembanken moeten ze sowieso redden en die kosten nogal wat miljarden uit de schatkist.

  2. Juist…
    Bezuinigen wat Rutte nu gaat doen is zinloos.
    18 miljard op 366 ….duidelijker kan t niet.
    Rutte is een ramp hij heeft geen weet van wat en hoe
    Hem is door ECB of Bilderberg opgedragen zich netjes te gedragen en ook t brave jongetje uit de EU klas te zijn.

    Daar lusten ze bij de 5 grote wereldbanken wel pap van …
    citeer lataer
    De valuta is gebaseerd op vertrouwen, immers er is geen wezenlijke en intrinsieke dekkingsgraad meer.

    Het besef dat onze valuta op grote schaal vergokt wordt in het casino groeit naast de praktijk die velen al voelen.
    Giraal en chartaal geld gebaseerd is op vertrouwen klopt dus en het wegvallen van dit vertrouwen is in gang.

    Overigens 90% van de hele wereldhandel in derivaten is in handen van vijf banken, waarvan de grootste Goldman Sachs, welke met honderden miljarden short zit.

    Hoe beter Rutte bezuinigd hoe harder meer Goldmans Sachs en partners zullen gokken met de Euro dus de nederlander.

    Rutte krijgt een schouderklop van wie dat is zo wel duidelijk.

    Ze liggen dubbel bij de grote 5 wereldbanken Ze hebben nog nooit zo een goede grote sukkel gehad.

  3. Volgens onze bank-economen, fundbeheerders, slimme beursgoeroes en politici van linkse komaf,is er niets aan de hand.
    Crisis is voorbij, ga maar rustig slapen.
    De komende jaren alleen maar groei en bloei!
    Het is waar, want deze “deskundigen” kunnen het weten….

  4. “Ook komt het bedrag overeen met de schade die energiebedrijven wereldwijd veroorzaken door het stoken van kolen in de electriciteitscentrales.”

    Ben ik de enige die dit niet snapt. Hoeveel is de schade van alle vleescomsumptie in Nederland? Hoeveel is de schade van alle openbaar vervoersbussen? Hoeveel is de schade van alle auto’s in Nederland?

    Biflatie heeft voor mij helemaal afgedaan als ze zulke opzichtige en onzinnige regels door hun economische stukjes mixen. Hoeveel is de economische schade van de zonnewind in 2009?

  5. @#4 Fluminis: Bedankt voor je reactie. Ik heb getwijfeld of ik het moest meenemen in het stukje. De gegevens komen uit een iets ouder bericht van Greenpeace uit 2008 en vond het toch wel leuk genoeg om het daarmee te vergelijken (ondanks het verschil van 6 miljard, maar wat is dat nou tegenwoordig 🙂 ) http://www.greenpeace.nl/news/schade-door-kolen-loopt-op-tot

    Ik kan je het antwoord over de schade van vleesconsumptie en auto’s helaas niet geven, ben wel benieuwd wat vervuilender is.

  6. @Koen, ik zag die dwaze berekening ook staan. En vermoedde al dat dit van de lapzwanzen van Greenpace afkwam.
    Zou inderdaad beter zijn de commentaren van deze in kraakpanden verblijvende subsidieslurpende anarchistische idioten van Greenpace buiten beschouwing te laten.
    Maar is je vergeven, blijf biflatie een prima site vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: