Overheidsschulden: ’s werelds grootste Ponzi Fraude

7

debtPonzi Fraude is een methode om mensen op te lichten door ze een belegging te laten aangaan waarbij de uitbetaalde gelden worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten.  Het systeem is genoemd naar de Amerikaan van Italiaanse afkomt Charles Ponzi (1882-1949).  Wanneer een particulier dit doet gaat hij de gevangenis in, wordt hij streng gestraft voor oplichting. Wanneer een overheid dit doet, gebeurt er niks…  Zo werkt het:

Ponzi Fraude

Het zou er zo uit kunnen zien:

  • A start een ponzifraudeschema en belooft een rendement van 50% per maand. B en C schrijven ieder voor 1000 in; (A heeft nu 2000)
  • Maand 1: A betaalt B en C hun inleg plus rendement uit. (A heeft nu -1000)
  • Maand 2: B en C vertellen aan anderen dat ze zoveel hebben verdiend via A. Hierdoor schrijven D, E, F, G en H zich in en brengen 5000 in; (A heeft nu 4000)
  • Maand 3: Ook D t/m H zijn enthousiast waardoor I t/m Z zich inschrijven voor een totaal van 18000. D t/m H krijgen in totaal 7500. (A heeft nu 14500).
  • Maand 4: I t/m Z zijn ook wel enthousiast maar er is niemand meer over die het vertrouwt en nog niet ingeschreven is. A vindt dus geen geïnteresseerden meer en verdwijnt met zijn winst, I t/m Z zijn hun geld kwijt.

Een modern en internationaal bekend geval van Ponzi fraude is wat de Amerikaanse Bernard Madoff deed, 30 jaar lang.  Het kon zo lang duren omdat Madoff (nu levenslang in de gevangenis) geen uitzonderlijke of te opvallende rendementen beloofde.

Praktisch: de Amerikaanse overheidsschuld

Schuld wordt een Ponzi fraude of scheme wanneer je steeds meer moet lenen, tot het moment dat je zelfs moet lenen om de intrest op de schuld te betalen.  Dit is het point of no return, het punt waarop een omkeer niet meer mogelijk is.  Er blijven dan nog slechts twee keuzes :

  1. Feed the addiction. Continue to borrow heavily and accumulate debt, kicking the can down the road.
  2. Cure the addiction. Acknowledge and accept the costs of past profligacy, eliminating deficits and possibly also haircutting creditors.

En nummer 2 is dan nog geen echte keuze want op het punt waar de VS nu beland is “terugkeren”, of zelfs stoppen met lenen, zou het land in de afgrond storten.  Denk aan Griekse of Spaanse toestanden of nog erger.  Er is geen weg terug meer in de praktijk…

Wanneer zal dit automatisch stoppen?

Wanneer het binnen- maar vooral het buitenland nog weigert geld te lenen; de kredietkraan, de geldkraan dicht zal draaien. Wanneer het vertrouwen in de VS, hun bestuur en hun munt (de dollar) verdwijnt.  Dan zal onomstotelijk blijken dat de hele piramide, zorgvuldig opgebouwd in tientallen jaren van overheidswege, een Ponzi scheme was.

Waar staan we nu?

Zerohedge identificeert het ‘point of no return’ wanneer een overheidsschuld meer dan 150 % bedraagt van het BNP. Japan met bijna 250% zit daar zelfs al hopeloos boven. Noord-Amerika officieel nog niet maar officieus wel indien je alle toekomstige verplichtingen voor social security, medicare en medicaid erbij telt (meer dan 300%!).  Wat delen van Europa en de rest van de industriële wereld betreft: Er is nog ruimte, we kopen nog wat tijd, tijd tot… the final day of reckoning

debt to gdp

 

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie