Overwaarde op je huis: gebruik het voor je pensioen!

Zo’n 65% van de 55-plussers heeft een eigen koopwoning. Dat biedt mogelijkheden als je op zoek bent naar een manier om pensioen op te bouwen of aan te vullen. Zeker met de gestegen huizenprijzen zullen veel 55-plussers overwaarde op hun woning hebben. Grote kans dat het nu veel meer waard is dan toen je het kocht. Zeker als je ook nog extra hebt afgelost, loopt de overwaarde lekker op. Financieel adviesbureau Excellent Finance laat je in dit artikel zien hoe jij de overwaarde slim in kunt zetten voor je pensioen.

Het behouden van je levensstandaard

Volgens het Nibud besteden gepensioneerden gemiddeld tussen de € 2200,- en € 3000,- per maand. Als je met pensioen gaat wil je een bepaalde levensstandaard aanhouden. Dat gaat je over het algemeen niet lukken met alleen een AOW. De afgelopen jaren vallen veel opgebouwde pensioenen tegen. Het is fijn als je jouw pensioen aan kunt vullen met eigen vermogen. Je kunt geld apart zetten voor je pensioen door middel van een individuele verzekering, maar ook door het afbetalen van je eigen woning.

Eigen vermogen steeds belangrijker voor pensioen

De pensioenen lijken langzaam te verdampen. Er wordt niet geïndexeerd, er dreigen kortingen en met de extreem lage rente wordt het bijna onmogelijk het gegarandeerde pensioen waar te maken. De koopkracht van gepensioneerden rent hierdoor achteruit.

In Nederland bestaat het pensioenstelsel uit drie pijlers:

 1. AOW
 2. Pensioen opgebouwd in loondienst
 3. Zelf opgebouwd vermogen

Alleen het AOW is niet voldoende voor een comfortabele oude dag. De pensioenfondsen bieden steeds minder zekerheid. Daardoor wordt het eigen vermogen steeds belangrijker voor je pensioen. Je eigen woning kan hierbij een belangrijke rol spelen. Een eigen woning biedt je de mogelijkheid vermogen op te bouwen, te besparen op je maandlasten en de overwaarde te gebruiken voor je pensioen.

Natuurlijk kun je verhuizen naar een kleinere woning wanneer je met pensioen gaat, maar dit is niet noodzakelijk om te profiteren van de overwaarde op je huis. Het blijkt dat maar weinig woningeigenaren gebruik maken van deze optie. Slechts 7% neemt de overwaarde van hun huis op zonder te verkopen. Waarschijnlijk komt dit omdat maar de helft van de woningeigenaren weet dat deze mogelijkheid bestaat.

Hoe profiteer je van overwaarde voor je pensioen?

Veel mensen die met pensioen gaan kiezen er ook direct voor om kleiner, en daarmee vaak goedkoper, te gaan wonen. De kinderen zijn het huis uit, dus waarom zou je een (te) groot huis aanhouden? Een kleinere, levensloopbestendige woning is dan een betere keuze. Je profiteert niet alleen van lagere maandlasten, je maakt ook direct de overwaarde vrij die vastzat in je huis.

Ben je niet van plan om te gaan verhuizen? Ook dan kun je profiteren van de overwaarde van je huis. Door de explosieve stijging van de woningprijzen is je huis een interessant spaarpotje geworden voor je pensioen. Wil je dit geld vrijmaken voor je pensioen? Dat kan. Veel banken bieden aantrekkelijke oplossingen. Laat je wel goed informeren middels goed hypotheekadvies. Een hogere hypotheek zorgt voor stijgende maandlasten, ook met de lage hypotheekrentes op dit moment.

Er is niet één manier die voor iedere woningeigenaar het beste is. Welke optie voor jou het meest aantrekkelijk is, wordt berekend aan de hand van jouw financiële situatie, de beschikbare overwaarde en het bedrag dat je nodig hebt voor het opbouwen of aanvullen van je pensioen.

Het beste advies voor jouw pensioen

Kijk je nu met lede ogen naar je pensioen? Zou je wel eerder willen stoppen met werken, maar ben je bang dat het er financieel niet in zit? Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Goed en persoonlijk financieel advies laat een wereld voor je opengaan. De financieel adviseurs van Excellent Finance helpen je graag op weg naar financiële rust en vrijheid, want dat heb je wel verdiend na zoveel jaar hard werken.

Samen met een financieel adviseur bereken je wat voor jou de beste optie is. Wie weet vul jij binnenkort je pensioen aan met de overwaarde van je huis. Of kun je eerder stoppen met werken, omdat je deze tijd kunt overbruggen met geld waarover je dacht niet te kunnen beschikken. In de financiële wereld worden zaken vaak onnodig ingewikkeld gemaakt. Een goede financieel adviseur maakt zaken weer helder. Wil jij een pensioen met financiële rust en vrijheid? Er is geen beter moment om te beginnen dan vandaag.

 

5 reacties

 1. Prima advies! In redelijk stabiele tijden van economische groei en hoogconjunctuur. Dus minstens een generatie geleden.
  Zelfs volgens de ECB
  https://fd.nl/financiele-markten/1419923/ecb-waarschuwt-voor-correcties-op-aandelen-en-huizenmarkt
  staan nu diverse ingrijpende ‘correcties’ voor de deur, speciaal voor de aandelenmarkt en de woningmarkt.
  Nog even en niet alleen je stenen staan onder water, maar ook je pensioenvoorziening. ‘Zelf opgebouwd’ of niet.

 2. Dat slechts 7% de overwaarde van de koopwoning aanspreek komt volgens mij zeker weten niet voort uit onwetendheid.

  Het is meer de kwestie waarom zou je de overwaarde van je huis opnemen als het huis reeds is afgelost en er geen hypotheeklasten meer zijn, waardoor er sprake is van een stijging van het besteedbaar inkomen en dat ook nog eens zonder extra kosten!

  1. Tenzij de overwaarde – zoals bijv. DNB wil – als (gekapitaliseerd) vermogen wordt overgeheveld naar box 3 voor de inkomstenbelasting!

   1. Klopt, maar dat is een belachelijk idee en volksverlakkerij en dat zou dan alleen betrekking hebben op de overwaarde, dus het verschil tussen aankoop van de woning en de WOZ waarde.

    Maar een in het verleden gekocht huis nu met overwaarde kan, zoals P.J. aangeeft, onderwater komen te staan.
    Krijgt een bezitter van een onderwater staande woning dan een aftrekpost?
    Dat dacht ik niet.
    En in het geval ik mijn woning die overwaarde heeft verkoop en van dat geld een andere woning koop, dan betaal ik ineens geen box 3 meer.

    Logisch gevolg in de tijd is dus, dat er een moment komt dat er te weinig box 3 via deze constructie wordt ontvangen dan begroot en daarna wordt ook het afgeloste deel van de hypotheek belast!

    Dat heb je in een land zwaar in verval en waar het merendeel ook nog aan zou geven erg gelukkig te zijn.
    Ze weten al jaren niet meer binnen die politieke Poppenkast waar ze de euro’s vandaan moeten schrapen en die “gelukkige” meerderheid, vindt het nog normaal ook!

 3. Eigenlijk geef je een vreemd advies. Soms probeer ik mijn collega’s te overtuigen dat ons pensioenstelsel redelijk is, maar wel t.o.v. van pensioensystemen in andere landen. Deze vergelijking is eigenlijk verkeerd, want het omslagstelsel is afhankelijk van de draagkracht van de werkende bevolking, en het verstand van de politici.
  Tevens hoor ik altijd, wij, altijd wij hoor ik dan, hebben een goed pensioen. Het beste stelsel ter wereld. etc.
  Maar, volgens de schrijver van dit stuk, is het toch verstandig om een eigen vermogen te hebben. Waarom eigenlijk??
  Een eigen vermogen betekent:
  – belasting box 3 of nog erger box 1, zij zijn gek genoeg
  – wie kan er nou sparen, dat is ook een selecte groep geworden. Want mensen met een gezin, en een inkomen kleiner dan 40.000 bruto kunnen niet sparen.
  – banken brengen kosten in rekening boven de 100.000 euro.
  – geld zit in de stenen, dus je moet verkopen, maar de volgende woning is duur of je moet nu heel duur huren.
  – erfenis: als mensen trouwen maken zij een financiële planning ook voor de toekomst, een grote zak geld en dan plezier. Wat gebeurt in de praktijk, de kinderen krijgen het geld, want zij hebben het nodig. En plotseling kunnen de ouders veel minder, en de oorspronkelijke planning, die wordt aangepast.
  – mogelijke zwaardere belasting voor vermogen: je weet niet wat de toekomst gaat brengen, en dat vermogen kan wel eens wegbelast worden. Of de overheid eist dat je het inzet voor verkrijgen van bepaalde overheidsdiensten. zie de bijstand, nee, u krijgt geen bijstand u heeft te veel vermogen.
  Hoe dan ook, overheidsdienstverlening, verandert altijd, wetgeving wijzigt altijd.
  Het artikel is wel positief over 1 ding, denk na over je toekomst na werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.